Boza
Bozanın ilk ortaya çıkışı, binlerce yıl öncesine dayanır. Bazı kaynaklara göre boza, bilinen en eski Türk...
Bozanın ilk ortaya çıkışı, binlerce yıl öncesine dayanır. Bazı kaynaklara göre boza, bilinen en eski Türk içkilerden. Hatta biranın ilk hali olarak adlandıranlar bile var. Ülkeye göre değiştiğini düşünürsek bozanın alkol oranı, % 2-6 arasında değişiyor. Osmanlı zamanında içkinin yasaklandığı dönemlerde bile hayli talep gören bir içecekmiş. Hatta şöyle de denirmiş: “Sarhoşluk vermeyecek kadarını içmek helal sayıldığından meyhaneler, yüksek alkollü tatar bozası satan bozahanelere dönüşür ve bir laf türermiş: ‘Meyhaneciye sormuşlar şahidin kim?’ diye, ‘Bozacı’ demiş.”
Boza, Anadolu coğrafyasına Kıpçak Türkleri tarafından getirilerek Balkanlara taşınmış. Hem besleyici hem de lezzetli bulunan bu içecek, yıllar içinde de hayli yayılmış.
Boza; darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, Arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edilir.
Bozanın faydaları nelerdir?
Boza; içerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakteriler, hem kolon kanseri riskini düşürür hem de kısa vadede kabızlığa iyi gelir.
Bir su bardağı boza, ortalama 200-250 kalori ve bu nedenle sağlıklı ve spor yapan bireyler, bozayı rahatlıkla tüketebilirken kilo verme dönemindeki bireyler ise bir çay bardağı kadar bozayı ara öğün olarak tüketebilir.
Hamileler ve emziren anneler boza içebilir mi?
Boza; A, B grubu, E vitaminleri ve kalsiyum, demir, fosfor mineralleri bakımından zengindir. Bu zengin enerji ve vitamin içeriği dolayısıyla da sporcular, gebeler ve emziren anneler de tüketebilir. Zengin kalsiyum içeriği ile yetişkinlerde kemik erimesini önler.
Bakmadan Geçme





