• Haberler
  • Gündem
  • Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda Sempozyumu Atatürk Üniversitesi'nde başladı

Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda Sempozyumu Atatürk Üniversitesi'nde başladı

TÜBA içerisinde açılan Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubunun...

TÜBA içerisinde açılan Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grubunun iş birliğiyle Atatürk Üniversitesi yürütücülüğünde 21-23 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenecek bulunan sempozyum, açım programıyla başladı.

Tarımda meydana getirilen kusurlu icraat ve akıbet senelerde tesirini hâlâ hissedar tomar hissettiren hava değişikliği hasebiyle tarımda ortaya çıkan biyoçeşitlilik kaybı ve mümkün etkilerinin tartışılacağı sempozyumda, mevzuyla ilgilendiren aktüel gelişmeler, mesail ve hal önerileri uzmanlarca ele alınacak. Biyoçeşitliliğin önemi ve değeri, meydana getirilen kusurlu zirai icraat üstünde durulacak bulunan programa; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat, TÜBA Asli Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ve Prof. Dr. Kazım Şahin, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal ile aşkın sayıda öğretim üyesi ve mektepli katıldı.

Prof. Dr. Aydın: “Üretilen Tüm Gıdaların %30’u İsraf Ediliyor”

Açılış programında mütekellim TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın; tarımın sürdürülebilirliği için, verimliliğin arttırılması, hâlâ çokbilmiş arsa kullanımı, marketing ve dağıtımın hâlâ güzel yapılması, israfın önlenmesi ve rejimlerde fark kabil önerilerin dikkate alınmasının enine boyuna ehemmiyetli olduğuna aksan yaptı. Dünya üstünde imal edilen topu topu gıdaların %30’unun savurganlık edildiğine uyanıklık çekici Aydın: “Tarımın yaygınlaşması, hava üstündeki etkilerinin yanı esna evren çapında biyoçeşitlilik kayıplarına illet olmuştur. Arazi temizliği ve zirai istihsal arttıkça sert aşkın nebat ve efsanevi çeşidi dirim alanlarını kaybettikleri düşüncesince bulunmayan olma tehlikesiyle gönül rahatlığı karşıyadır. Tek ürünlü ekincilik yaygınlaştıkça zirai ekosistemlerin çeşitliliği de azalmıştır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, sürdürülebilir ekincilik düşüncesince izleme edilmesi müstelzim iptidai prensip önermiştir. Bunlar; eşme kullanımında verimliliğin artırılması, natürel kaynakların korunması ve geliştirilmesi, rustik barışma kaynakları, müsavat ve maşeri refahın korunması ve iyileştirilmesi, şahısların ve ekosistemlerin hava ve alışveriş değişikliklerine gönül rahatlığı dayanıklılıklarının güçlendirilmesi, mesul ve sansasyonel yönetişim mekanizmaları geliştirilmesi şeklindedir. Bu başlıklara uyulduğu takdirde müspet sonuçların alınacağına içtenlikle inanıyor, etkinliğin düzenlenmesinde emeği bulunan her insana teşekkürname ediyorum” sanarak konuştu.

Prof. Dr. Şahin: “Libya’da Yaşanan Afet, Acı Gerçeği Bir Kez Daha Gün Yüzüne Çıkardı”

Kendisinin de hissedar öbür Araştırma Üniversitesi ünvanına ehil bulunan Fırat Üniversitesi personeli bulunduğunu anlatım fail Prof. Dr. Kazım Şahin ise, Atatürk Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi olmasından ekolojik ortam tebriklerini ileterek konuşmasına başladı. Böylesine ehemmiyetli hissedar apolete ehil olmanın indinde bunu bitmeme ettirecek kriterlere makul çalışmaların yapılmasının da minimum o derece ehemmiyetli olduğuna aksan karşılayıcı Şahin, bunun kabil ehemmiyetli hissedar meselenin Erzurum’da konuşuluyor olmasının önemine değindi. Yakın sürede Libya’da yaşanmış bulunan baskın felaketinin esasen bu mevzunun dirimlik hissedar iş bulunduğunu hatırlatması açısından sansasyonel hissedar sağlam bulunduğunu tamlayan Şahin, hem Libya’da bununla beraber Fas’ta yaşanmış bulunan afetlerde yaşamını kaybedenlere yağmur dileyerek benzeşim kayıpların yaşanmaması açısından doğayı korumanın ve hâlâ yaşanabilir evren tasarruf etmek düşüncesince bilimin ışığında adımlar atmanın vazgeçilmez olduğuna ayraç etti.

Başkan Vekili Polat: “Erzurum, Birçok Canlı Türüne Ev Sahipliği Yapıyor”

Erzurum’un bölgenin kamet noktasında bulunduğunu ve dişi toprakları ile tarihî geçmişi açısından nice endemik nebat ile çalışkan türlerine ev sahipliği yaptığını özetleyen Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat ise şehremaneti şekilde bu bap üstünde hassasiyetle durduklarını anlatım ederek, bu bölgeye müteveccih çeşitli icraat yapıldığını söyledi. Canlı çeşidini arkalamak ve doğaya ehil büyümek yerine şehremaneti şekilde göletler, fellah dayanaklık etmek programları, zirai donatı desteği kabil ameliyat yürüttüklerini aktaran Polat, bu mevzunun çıktılarının arsa almış olduğu kitabı şehremaneti meclisine sunacağını anlatım etti.

Rektör Çomaklı: “Toplumsal Sorunlara Bilimsel Çözümler Üretiyoruz”

Atatürk Üniversitesinin akıbet 7 senedir bilimsel niteliği bulunan değerlerini, edep bilimi bilimi metodolojilerini ve maşeri rolünü nite yapılandıracağını ağır hissedar biçimde gözden geçirerek baştan yapılandığını belirterek kürsüdeki konuşmasına süregelen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversal bilimin ön saflarında arsa alan, dava odaklı çalışan, maşeri sorunlara ilmî analizör geliştiren, maşeri taleplere duyar olmanın indinde maşeri taleplere doğrultu verici hissedar darülfünun şekilde tanınmayı arzuladıklarını ve çalışmalarını da bu ideale erişmek düşüncesince sürdürdüklerini söyledi.

Bu amaçla Atatürk Üniversitesinin iri hissedar kuma akılla eğitim, araştırı ve topluma ulama görev alanlarını harmanlayan 7 boyutlu Bütünsel Bir Meta-Sistem tasarladığının altını çizen Rektör Çomaklı: “Bu dizayn kısa, ölçülü ve derinlemesine mehil gelişim planları ile desteklenerek uygulamaya alınmıştır. Bu proses enerjik önderlik ve çelimli hissedar kâm ile katılımcılık ve saydamlık uygulamalarıyla sübvanse ve değiş süreci üniversitemizin topu topu birimlerinde kıymettar neticeler almaya başlamıştır” dedi.

“Bu Alanın Fahri Üyesiyim”

Biyoçeşitlilik konusunu derinlemesine senelerdir cankulağı izleme ettiğini, bu bölgeye müteveccih şekilde kendisini gönüllü hissedar organ şekilde gördüğünü ve göreve başladıktan doğrudan sonraları Biyçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezini yaşama geçirdiklerini aktan Rektör Çomaklı, akıbet senelerde global gündemin fevk sıralarında arsa düzlük Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda konusunu ele borç bulunan bu toplantının da Atatürk Üniversitesinin önemsediği konuların başlangıcında geldiğini belirterek: “Biyoçeşitlilik, yeryüzünde bulunabilen topu topu bitki, mantar hastalığı hastalığı ve efsanevi türleri ile mikroorganizmaları havi hissedar terimdir. Biyoçeşitliliğin azalması sürdürülebilirliğin en iri tehditlerinden biridir. Kentleşme, ormansızlaşma kabil arsa yararlanma değişiklikleri, avlanma ve balık terviç kabil girişimlerle türlerin zılgıt edilmesi, hava değişikliği, global ısınma, kirlilik, istilacı ecnebi çeşitler biyoçeşitlilik kaybının anne nedenleridir. Biyoçeşitliliğin korunmasında en önce kusur arsa kullanımını iyileştirmek, endirekt şekilde tarım, hayvancılık kabil mevzularda da tensikat gerçekleştirmek gerektiği bariz hissedar gerçektir. Atatürk Üniversitesi ve TÜBA kabilinden kolektif planlı ‘Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda’ toplantısının kıymettar olması ve ilgilendiren taraflara çelimli hissedar ileti şekilde iletileceinden kuşkum bulunmamaktadır. Bu vesileyle; Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda toplantısının türkiye ve topu topu etraf düşüncesince hayırlara fırsat olmasını diler, saygılar sunarım” sanarak konuştu.

Başkan Şeker: “Organizasyonun Tüm Paydaşlarına Teşekkür Ediyorum”

“TÜBA-Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda Sempozyumuna teşrifiniz düşüncesince hepinizi en teklifsizce duygularımla ve saygılarımla karşılıyorum” laflarıyla konuşmasına süregelen TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzeffer Şeker: “Sempozyumun ev sahipliğini karşılayıcı Atatürk Üniversitesine, bulunmaz rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin’e, TÜBA-Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın’a ve bu organizasyonun topu topu paydaşlarına, ulama sağlayıcı her insana aşkın teşekkürname ediyorum” dedi.

“Biyoçeşitlilik Kaybı Hepimizi Olumsuz Etkiliyor”

Tarımın, yalnızca konuşu değeriyle değil, besin güvenliği ve sürdürülebilir dirim düşüncesince de eleştiri ciddiyete ehil bulunduğunu vurgulayan Başkan Şeker: “Fakat bu zamanlarda bu hayati sektör, nice zılgıt altındadır. Biyoçeşitlilik kaybı ve hava değişikliği, ekincilik sektörünü ve hasebiyle hepimizi aksi etkilemektedir. Bunun yanı sıra, kusurlu ekincilik uygulamaları, aşkın kimyevi kullanması ve monokültür ekincilik kabil insanoğlu kaynaklı etkenler de bu tehditleri katbekat artırmaktadır. İklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı kabil global sorunlar, yerli uygulamalarla hudutlu kalamayacak derece enli hissedar eko oluşturuyor. Bu nedenden dolayı arsıulusal teşrikimesai ve bilgelik paylaşımı da kaçınılmazdır. Akademik çalışmaların global ölçekte harmonize edilmesi, değişik coğrafyalar ve ekosistemler düşüncesince uyarlanmış edilmesi, en güzel infaz örneklerinin hissedar araya toplanması bu sürecin ayrılmaz hissedar parçasıdır” ifadelerinde bulundu.

“Teknoloji, Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarına mühim Katkılar Sağlayabilir”

Teknolojik gelişmelerin de bu alandaki sorunları çözmekte nite hissedar gösteriş oynayabileceğinin cezaevi gerisi edilmemesi gerektiğine uyanıklık çekici Şeker: “Dijital tarım, bileşimli zekâ, biyoteknoloji kabil ilerlemeler, sürdürülebilir ekincilik uygulamalarına ehemmiyetli katkılar sağlayabilir. Ancak teknolojik çözümler, ahlak bilimi bilimi ve maşeri tesirleri dikkate alınarak, titiz hissedar biçimde bütünleşmiş edilmelidir. Teknolojinin sağlamış olduğu avantajlar, yalnızca anlaşılan hissedar kamet kabilinden değil, camianın topu topu katmanları kabilinden adaletli hissedar biçimde faydalanılabilir biçimde olmasının sağlanması lazım. Bu noktada, yalnızca ekincilik ve yöre bilimcileri değil, siyaset yapıcılar, maşeri bilimciler, ekonomistler ve öbür disiplinlerden uzmanlar hissedar araya gelmiş şekilde aşkın boyutlu hissedar yorum yapmalı, ameliye ve uygulanabilir analizör üretmelidir. Şüphesiz ki, bilgelik ve tecrübelerin paylaşılacağı bu sempozyum, bu hedef doğrultusunda atılacak eleştiri hissedar adımdır” dedi.

“Sempozyum Çıktıları, Yapılacak Politika ve Uygulamalar İçin Yol Gösterici Olacak”

Sempozyumun böylelikle hazırlanacak bulunan raporun, bu mevzuda yapılacak siyaset ve icraat düşüncesince defa foto olacağına içtenlikle inandığını tamlayan Prof. Dr. Şeker: “Bizler, bu toplantının bilim, siyaset ve maşer ortada dişi hissedar diyalog oluşturmasını ve kuma hissedar akıntı planı oluşturulmasına etüt görevlisi olmasını umuyoruz. Saygıdeğer katılımcılar, baştan sona beraberce türkiye ve evren düşüncesince hâlâ sürdürülebilir, hâlâ adaletli ve hâlâ yaşanabilir hissedar geleceğin temellerini atabiliriz. Hepinizin bu süreçte yapacağı katkılar, doğacak nesillere bırakacağımız en altın kalıt olacaktır” laflarıyla konuşmasını sonlandırdı.

Üç gündüz süresince sürecek bulunan sempozyumda; “Tarımsal Biyoçeşitliliğin Önemi”, “Tarımda Hatalı Uygulamalar ve Biyoçeşitlilik”, “Hayvancılık ve Biyoçeşitlilik”, “Biyoçeşitlilik ve Gıda Güvenliği”, “Biyoçeşitlilik, Beslenme ve İnsan Sağlığı” ile “Biyoçeşitlilik-Biyokaçakçılık-Koruma Stratejileri” mevzuları ele alınacak.

Haber

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme