Beydağ'da 2. Kestane Festivali

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş günlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi haline...

Haber

Festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş günlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festival kelimesi, Latincedeki ‘festa’ kelimesinden gelir. İlk kez 1200’lü yılların başında kullanıma girmiş ve yerleşmiştir. Festivaller, genellikle yemeklerin doyasıya yenildiği, çevrenin en güzel şekilde süslenip temizlendiği oluşumlardır.

Komşu ve şirin ilçemiz Beydağ’da geçtiğimiz Pazar İzmir Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla düzenlenen, geleneksel hale gelmesini sağladığımız 2. Kestane Festivali’nden söz etmek istiyorum. Büyük coşku ve heyecanla kutlanan bu etkinlik, yöremizin ekonomik potansiyelini öne çıkarmak için yapılıp kalitenin, bölgesel ve ulusal bazda ürünlerin tanıtılması, buna bağlı olarak pazarlanması amaçlanmaktadır. Yeterli tanıtım neticesinde kestane ve diğer yerel ürünlerin yetiştirildiği ilçemizde bu ürünleri işleyecek yatırımların girişimcilere yönelik yatırım çeken iklim oluşturması açısından da önem taşımaktadır.

Sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği festivalde Büyükşehir Belediyesince yatırım teşvikleri sağlanması için iş birliklerinin gerekliliği, yetkililerce dile getirildi. Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestane ve diğer ağaç ürünlerinin kalitesi üzerinde durarak yatırımcılara her türlü teşvikin sağlanacağını söyledi. Yüzlerce kişinin istihdam edilmesinin önünü açmak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını sözlerine ekledi.

Festivale sivil toplum kuruluş temsilcileri, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çevre belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle dernek ve oda başkanları, muhtarlar ile yöre halkı katılarak büyük bir coşku göstermişlerdir. Bu anlamlı günde Büyükşehir Belediyemiz tarafından Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi’ne hibe edilen tekneler teslim edilerek baraj gölü üzerinde teknelerle tur atılmıştır. Ayrıca Çomaklar Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi ile kooperatif ortaklığında yapılan kestane unu tesisinin açılışı gerçekleştirildi. “Doğal ve glütensiz olarak üretilen kestane unu, Beydağ’a özgü marka olup bundan katma değer sağlamak önceliğimiz olacaktır” denildi.

Başkan Yılmazlar, bunun dışındaki şu projelerden söz etti: “130 üreticiye 520 küçükbaş hayvan verme projesini gerçekleştirdik. Sekiz mahalleye Atatürk büstü yaptırdık. Alternatif tarım ürünleri için salep çalışması, 2020 yılında başladı ve 2021 Kasım’da fideleri toprakla buluşacak. Değerli halkımızın dinlenmesini sağlamak için Beyköy kahve önü düzenlemesi yapıldı. Baraj önü sera projesi, DSİ’den 31.892 metrekare trampa, 43.652 metrekare kiralama usulüyle kullanılarak çalışmalar başladı. Çarşı merkez düzenlemesi de proje aşamasında bulunmaktadır.”

Büyük bir şenlik havasında geçen festivalin bitimiyle halk da tören alanından ayrıldı.

Haber

Bakmadan Geçme