- Haberler
- BEYDAĞ SULAMASINDA 120 BİN DEKARA SU VERİLECEK
BEYDAĞ SULAMASINDA 120 BİN DEKARA SU VERİLECEK
DSİ&rsquoDEN BEYDAĞ SULAMASI RAPORU: Türkiye&rsquonin en bereketli havzalarından olan Küçük Menderes Havzasında, 2010 yılından bu yana...
DSİ’DEN BEYDAĞ SULAMASI RAPORU:
Türkiye’nin en bereketli havzalarından olan Küçük Menderes Havzasında, 2010 yılından bu yana devam eden Beydağ Sulama Projesi’nde haziran ayı itibariyle 50 bin dekarlık alanda daha sulamaya geçilmesi planlanıyor. 70 bin dekarlık alanda sulama yapılan projede toplam sulanan alan 120 bin dekara yükselecek, geriye 76 bin 500 dekar kalacak.
335 KİLOMETRE BORU DÖŞENDİ
248 milyon metreküp su kapasiteli Beydağ Barajı’nın suyunu Ödemiş başta olmak üzere Beydağ ve Tire’deki toplam 196 bin 500 dekar tarım alanıyla buluşturacak proje kapsamında çalışmalar 22 Eylül 2010 tarihinde start alırken mart ayı itibariyle 540 bin metre CTP ve HDPE borunun 335 bin metrelik bölümü döşendi. Sol sahilde çalışmalar Ödemiş’in Konaklı Mahallesi civarında devam ediyor.
DSİ Genel Müdürlüğü’nden Beydağ Sulama Projesiyle ilgili yapılan açıklamada, Haziran ayında 50 bin dekar alanı daha sulamaya açacak şekilde çalışmaların devam ettiği vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: “İzmir ilinin yaklaşık 120 km güneydoğusunda yer alan Ödemiş Beydağ Sulaması yapım işinde ilk adım, sulama sahası için gerekli depolamayı yapacak olan ve Küçükmenderes Nehri üzerindeki Beydağ Barajı´nın yapılması ile atıldı ve 16 Aralık 2007 tarihinden itibaren barajda su tutulmaya başlandı.
“TÜRKİYE’NİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ EN YÜKSEK BARAJI”
Türkiye’nin geri dönüşümü en yüksek barajı olan Beydağ Barajı, Küçük Menderes havzasındaki kilit depolama yapısı niteliğinde. Bu proje ile havzada büyük boyutlu ilk depolama yapısı gerçekleştirildi. Beydağ Barajı sulama suyu ihtiyacını karşılamanın yanında, Küçük Menderes Nehrinde görülen taşkınların önlenmesinde de önemli bir düzenleyici etki sağlıyor.
Proje ile Beydağ Barajından 196 bin 500 dekar tarım arazisi modern sulama şebekesi ile sulanacak. Sulama şebekesi inşaatına 22 Eylül 2010 tarihinde başlanıldı. İş kapsamında öncelikle arazi toplulaştırma kriterlerine uygun olarak, ana kanallar dahil sisteminin tamamının yüksek basınçlı borulu şebeke ile yağmurlama ve damla tipinde modern bir şekilde sulanmasını sağlayacak olan uygulama projeleri hazırlandı ve bu doğrultuda çalışmalara devam ediliyor.
Projenin tamamı borulu sistem ile teşkil edildi. Bu kapsamda çelik, cam takviyeli plastik (CTP) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) borular kullanılıyor. Böylece ana kanallar dahil sistemin tamamının kapalı borulu yüksek basınçlı olması sağlanacak, ayrıca açık kanallarda meydana gelecek buharlaşma, su ve arazi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
“YILLIK 100 MİLYON LİRA GELİR ARTIŞI”
Sistemdeki basınç sayesinde çiftçilerin yağmurlama ve damla sulama yapmalarına imkân tanınarak su tasarrufu ve bitki su ihtiyacının karşılanması sağlanacak. Ayrıca ovanın drenaj problemi de sulama sahasında yapılan tahliye kanalları ve Küçük Menderes Nehrindeki ana yatak düzenlemeleri ile giderilmiş olacak. Proje ile taşkın ve kuraklık gibi iki önemli çevre sorunu da çözüme kavuşacak.
Projenin gerçekleşmesiyle net gelir artışının dekara 660 TL olacağı hesaplanmış olup böylelikle çiftçi ailesi geliri 5 kat artacak. Sulama alanında projeli durumda yıllık toplam 100 milyon TL net gelir artışı sağlanacak”
“HAZİRAN’DA 50 BİN DEKARLIK YENİ ETAP”
Projede mart ayı itibariyle gelinen seviyeyi de duyuran DSİ Genel Müdürlüğü, “540 bin metre CTP ve HDPE borunun 335 bin metresi döşendi. 250 bin metre tahliye kanalının 85 bin metresi açıldı, 1 milyon metre TİGH yolunun 450 bin metresi yapıldı. 196 bin 500 dekar sulama sahasının 70 bin dekarı sulamaya açıldı. Haziran 2016 tarihinde 50 bin dekar alan sulamaya açılacak şekilde çalışmalar devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





