Besinlerin etiketini okumayı biliyor muyuz?
Market raflarından ürün alışverişi sıklığımız ya da miktarı, kişiden kişiye göre değişiyor. Peki kaçımız ürünleri alırken...
Market raflarından ürün alışverişi sıklığımız ya da miktarı, kişiden kişiye göre değişiyor. Peki kaçımız ürünleri alırken arkasındaki besin etiketini okuyoruz? “Etikete bakan ama içindekileri yorumlamayı bilmeyenlerimiz de olabilir” diye düşünerek detaylıca ürün etiketi okumayı konuşalım istedim.
Öncelikle bir ürünü almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey, son kullanma tarihidir. Sonrasında ise ürünlerin arkasındaki etiket kısmına göz atın.
**Öncelikle aldığınız ürünün üzerinde 1 porsiyon için değerler ya da 100 gramında bulunan değerler şeklinde açıklama yer alabilir. Bu şekilde bir durum var ise, paketin tamamının kaç porsiyon olduğuna da dikkat edelim. Mesela 100 gramındaki şeker içeriği ile paketin tamamının şeker içeriği farklı olabilir ona dikkat edelim.
** Aldığınız ürünün kalori miktarına dikkat edin. Mesela arada kaçamak olarak tüketeceğiniz, ara öğün yapacağınız bir ürün, 150-200 kaloriyi geçmemelidir. Fazladan aldığınınız her 7700 kalori 1 kg yağa dönüşecektir.
** Tükettiğiniz ürünlerin içerisindeki şeker miktarına dikkat edin. Günlük şeker sınırımız, 25 gram kadar. Glikoz şurubu-mısır şurubu ilavesi olan ürünler, iştah şeker hormonlarınızı olumsuz etkileyebiliyor. Seçerken dikkatli olmanızda fayda var.
** Diyet olarak satılan ürünlerin besin etiketini okumadan tüketmek, içeriğine bakmadan sınırsızca yemek gibi bir davranış da doğru değil. Bu tür ürünlerin içeriğindeki yağ miktarına bakın, tatlandırıcı kullanılmış ise tatlandırıcının ismine bakın, mesela arada bir porsiyon meyve yemek yerine kilo alırım diyerek şeker ilaveli diyet bisküvi yiyerek zayıflayacağınızı düşünmek gibi bir yanılgıya kapılmayın. Meyve şekeri ile çay şekeri dediğimiz sakkarozun vücutta işleyişi farklıdır. Her diyet ürünün kalorisinin düşük olduğu yanılgısında da olmayalım. İçeriğine mutlaka bakalım.
** Bir ürünün paketinde;
àDoymuş yağ oranının 1 gramdan daha az olması gerekir. Daha fazla içeren ürünleri azaltın.
- Mümkünse hiç trans yağ içermemelidir. İçerenlerde de 0,5 gramın sınır olduğunu bilin. Uymayan ürünleri tüketmemeye ya da daha az tüketmeye gayret edin.
- Kolesterol içeriği 20 mg’dan daha az olmalıdır. Bunun üzerinde kolesterol içeren gıdaları kalp- damar sağlığınız için mümkün olduğunca azaltın ya da daha az tüketmeye gayret edin.
- İçerisinde sodyum oranı, her 100 kaloride 120 mg’dan düşük olmalıdır. Bu orandan yüksek besinlerin çok fazla tercih edilmemesi gerekiyor. Günlük tuz tüketim sınırımız, 5 gram kadar olduğundan bir paket gıdadan bu kadarını almamız fazla olacaktır. Özellikle böbrek hastaları ve hipertansiyon problemi olanların daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.
- Besin etiketinde aldığınız besinin bir porsiyonluk tüketiminde 9 gram şekeri geçmemesi gerekir.
- Lif oranının en az 7 gram olması gerekir, böylece hem mide-bağırsak sistemleri desteklenmiş olur hem de besinin sindirimi kolaylaşıp tokluk süresi bir o kadar artmış olur.
- İçerik kısmında MSG dediğimiz (Mono Sodyum Glutamat) yer alan ürünlerin özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, gebeler, emzirme dönemindeki anneler, çocuklar için tüketilmesi önerilmemektedir.
Keyifli bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Bakmadan Geçme





