Besinleri satın alma-hazırlama-pişirme-saklama ilkeleri
Güvenli besin nedir? Güvenli besin temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan besinlerdir. BESİN GÜVENLİĞİNE...
Güvenli besin nedir?
Güvenli besin; temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan besinlerdir.
BESİN GÜVENLİĞİNE DİKKAT EDİN
SATIN ALMA:
-Alışveriş listesi hazırlayın. Böylece gereksiz besin alışverişini engellemiş olursunuz.
-Doğal, taze ve sağlam besinleri tercih edin.
-Ambalaj kontrolü yapın. Ezik, yırtık, paslı ambalaj içinde olan besinleri almayın.
-Etiket bilgilerini okuyun.
-Piyasa araştırması yapılarak güvenilir yerden uygun fiyatlı alışveriş yapın.
DEPOLAMA:
-Kolay bozulacak besinleri buzdolabında saklayınız.
-Açıkta satılan yiyeceklerden satın almayınız.
-Besin hazırlarken ve tüketirken kullandığınız araçların temiz olmasına dikkat ediniz.
-Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyiniz.
-Yemek yemeden ve hazırlamadan önce ellerinizi çok iyi yıkayınız.
-Besinleri satın alırken son kullanım tarihlerini kontrol ediniz.
BESİNLERİ HAZIRLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ:
BESİNLERİN HAZIRLAMA İLKELERİNE DİKKAT EDİLMEZSE BESİN ÖĞESİ KAYIPLARI OLABİLİR, SAĞLIK SORUNLARI GÖRÜLEBİLİR!
TAHILLAR
- Mayalanma unlu mamullerde besin değerini arttırır, kabartma tozları azaltır.
- Tam tahıllı ürünleri tercih edin.
- Ekmeği kızartarak besleyici değerini azaltmayın.
SEBZELER
- Yıkanıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra bekletilirse,
- Haşlama-pişirme suları dökülürse,
- Salatalar limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse besin öğesi azalır.
MEYVELER
- Meyvelerin dış kabuklarında pestisit (tarım ilaçları) bulunabileceğinden sirkeli-limonlu suda veya dezenfektanlı meyve-sebze solüsyonlarında bekletilmelidir. Daha sonra tek tek yıkanmalıdır.
- Meyveler, tüketiminde hızlı davranılması gereken gruptur. İçinde bulundurduğu vitaminler başta C vitamini olmak üzere önemle kayba uğrayacağı için kesildikten ve suyu sıkıldıktan hemen sonra tüketilmelidir.
MAKARNA
- Makarna gibi gıdaların haşlama suyu kesinlikle dökülmemeli,
- Pişirme sırasında suyu çektirilerek pişirilmeli,
- Yağı suyunu çektirdikten sonra eklenmeli,
PİRİNÇ
- Pilav yapılırken soğuk su ile yıkanmalı,
- Kavurmadan suya salınarak suyu çektirilerek pişirilmeli, sebzeli pişiriliyor ise vitamin kaybı olmaması için sebzeler en son eklenmelidir.
KURU BAKLAGİLLER
- Kuru baklagiller iyice yıkanmalı ıslatılmalı ıslatma suyu dökülmeli haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Baklagilleri çabuk pişirmek için ıslatma suyuna karbonat gibi kimyasallar eklenmemelidir.
- Kuru fasulye, nohut gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır.
- Tarhana, yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırarak yapılan çok sağlıklı bir yemektir.
- Tarhananın güneşte kurutulması, süt ve yoğurdun aydınlık yerde bekletilmesinde B2, B6 ve folik asit gibi B grubu vitaminleri kayba uğrar.
- Çorba içine pişirirken içine nohut, mercimek, kıyma, yumurta gibi besinler ilave etmek besleyici değerini artar.
YEMEK PİŞİRMEDE HANGİ TÜR TENCERELER UYGUNDUR?
Besin pişirmede en uygun kaplar, çelik tencerelerdir ve yaşam boyu kullanılabilir.
BESİN SAKLAMADA HANGİ TÜR KAPLAR UYGUNDUR?
- Besin koymak için uygun kaplar kullanılmalıdır. Aksi halde besine geçiş olabilir bu da sağlık için tehdit oluşturur.
- Besin saklamada cam kapları kullanmak güvenlidir.
ETİKETTE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
- İmal ve son kullanma tarihleri.
- Üretici firmanın adı, adresi.
- Üretim izni.
- Net gramajı.
- Hazırlama ve kullanma talimatları.
- Depolama ve saklama koşulları.
Bakmadan Geçme





