BES
Değerli Okurlar Geçen haftaki yazımda sizlere maaş kesintileri hakkında bilgi vermiştim. Bu hafta maaş kesintilerinden biri...
Değerli Okurlar;
Geçen haftaki yazımda sizlere maaş kesintileri hakkında bilgi vermiştim. Bu hafta maaş kesintilerinden biri olan bireysel emeklilik sistemini daha ayrıntılı inceleyelim istedim. Bireysel emeklilik sistemini, katılmak zorunda olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayıralım.
Zorunluluğu olmayan kişilerde, kendi istekleriyle BES yaptırabilir. Ayrıntılı bilgi almak ve başvuru için banka şirketlerine gidebilirsiniz. Ben bu yazımda BES yaptırmak zorunda olan işyerleri ve çalışan personel hakkında sizlere bilgiler vereceğim.
Sizlerde merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz konuları iletişim adresime mail atabilirsiniz.
BES NEDİR?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), aktif çalışanların, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunmasının amaçlandığı, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir. Gönüllü katılım esasına dayanan bir sistem olmakla birlikte, Türkiye’de yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir. Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneği sunuluyor;
– Birikimlerinizi toplu olarak alabiliyorsunuz.
– Tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dâhilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak.
– Veya hesabınızdaki tutarı belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz.
ZORUNLU BES KİMLERİ KAPSIYOR?
45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır.
BES’TE MAAŞLARDAN NE KADAR KESİLECEK?
Otomatik katılım olarak uygulanacak BES sistemine katımlar işverenler aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Prime esas kazancın yüzde 3’ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dâhil edilecek. Ancak isteyenler daha fazla kesinti yapılmasını da talep edebilmektedir. Üst sınırla ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Sistemde kalınması durumunda her ay katkı paylarına devlet % 25 oranında katkıda bulunacaktır.
Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1’e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Kesintiler ise en düşük 61 TL olacak. Şimdi hesaplayalım;
Örnek;
İşçimizin aylık prime esas kazancı 3.000.00 TL Kesinti 90 TL
İşçimizin aylık prime esas kazancı 4.500.00 TL Kesinti 135 TL
İşçimizin aylık prime esas kazancı 5.000.00 TL Kesinti 150 TL
BES’TEN ÇIKIŞ VE BİREYSEL EMEKLİLİK İPTAL İŞLEMLERİ
Bireysel Emeklilik Sistemine giren çalışanların iki ay içinde cayma hakkı bulunmaktadır. Cayma durumunda her hangi bir maddi kayıp yaşanmaz. Sistemden çıkan çalışanlara 10 iş günü içerisinde yatırdıkları katkı payları iade edilmektedir. Ancak ilk 3 yıl içerisinde zorunlu BES ten vazgeçilmesi durumunda devlet katkısını almak mümkün değildir. Cayma hakkı bir başkasına veya işverene devredilemiyor.
Bireysel Emekliliğinizi iptal etmek için anlaşma yaptığınız banka ile irtibata geçerek Bireysel Emeklilik hesabınızı kapatma ve sistemdeki paranızın iade edilmesini talep ederek sistemden çıkabilirsiniz. Ancak BES i iptal ettiğiniz süre ile ilgili bir taahhüt imzalamış iseniz yatırdığınız paradan bu ücret kesintileri yapılacaktır.
OTOMATİK BES NE ZAMAN BAŞLADI/BAŞLAYACAK?
– Çalışan sayısı 1.000 ve üzeri olan şirketler; 1 Ocak 2017
– Çalışan sayısı 250-999 arasında olan şirketler; 1 Nisan 2017
– Çalışan sayısı 100-249 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2017
– Çalışan sayısı 50 – 99 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2018
– Çalışan sayısı 10-49 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2018
–Çalışan sayısı 5-9 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2019
Bakmadan Geçme





