Beni Aklına Yaz '0 850 532 76 06'
Sevgili dostlarım, 5 Kasım 2019 günü Kültür Merkezi’nde özel ve güzel bir seminere katıldım. Orada bulunan...
Sevgili dostlarım, 5 Kasım 2019 günü Kültür Merkezi’nde özel ve güzel bir seminere katıldım. Orada bulunan şanslılardan biriydim belki, iki güzel ve eğitimli bayanın önemli bir konuda ki farkındalık çalışmalarıydı bütün bunlar. Adı “Disleksi = Özel Öğrenme Güçlüğü”
Sevgili Ödemişli kıymetli insanlar, ben bu tarz sosyal aktivitelerde bizzat bulunacağım vakit ya da bulunduğum anda yer bildirimi yapmayı seviyorum. Çünkü ne kadar çok insan bu tür seminer ve konferanslardan faydalanırlarsa inanın o kadar kârdır diye bir dipnot düşmek istedim.
Sunum yapan Gülşah ve Selma eğitmenlerimizi görmenizi çok isterdim. Ödemiş’te ilki yapılan bu semineri bir vakıf aracılığıyla organize eden bu iki başarılı kadının sahnedeki samimiyetleri ve heyecanları biz seyredenleri de ayrıca etkilemişti. Ardında farklı bir beklenti olmadan, tümüyle bu tarz özel evlatlara sahip olan velileri ve öğretmenleri bilgilendirmek adına o salonda var oldukları çok belliydi.
Peki, neydi anlatılanlar? Çok kısa ve özet geçeceğim ancak başta yazdığım numarayı lütfen bir yere kayıt ediniz. Size olmasa bile bir dostunuza muhakkak ki yardımcı olacaktır.
Nedir bu Disleksi? Yani özel öğrenme güçlüğü; zekası normal ya da normalin üstünde olan bireylerin standart testlere göre yaş, zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma ve yazılı anlatım düzeyinin beklenilenin önemli ölçüde altında olmasıyla tanısı konulan bir bozukluktur.
Ne değildir? Zihinsel bir engel değildir. Bir hastalık olmadığından bir ilacı yoktur ve de tıbbi bir tedaviye de gereksinim duymaz. Üstün zekalı olmak da değildir. Duyu organları (görme, işitme…), duygusal, davranışsal bozukluklar nedeniyle öğrenememe durumu değildir.
Disleksinin nedeni nedir? Bilim çalışmaları göstermiştir ki 250’den fazla nedeni olabilirmiş. Biyolojik, genetik, çevresel faktörler gibi daha çok nörolojik bozukluklarla ilgili araştırmalara dayanır.
Disleksinin belirtileri nelerdir? İlköğretim, ortaöğretim ve yaklaşık 18 yaşına kadar varsa belirtilerini anlamakta güçlük çekmemek gerekir. Biraz dikkat ve ilgi ile hem aile içinde hem de öğretmeni tarafında fark edilebilinir.
En anlaşılır şekli, yazılı bir metni çözümlemekle (harf ve ses ilişkisini kurarak kelimeleri doğru okumak) ile ilgili olan disleksi, okuma faaliyetinin doğruluğu ve okumanın akıcılığı yetileri otomatik hale gelmediği zaman kendini gösteren bir durumdur.
Benzer-sesteş harfleri karıştırır; D-b-p, m-n, s-z, f-v…
Harf sırasını ters algılar; çok = koç, en = ne, ve = ev…
Harf atlama; kabak = kabk
Alfabeyi öğrenme güçlüğü, aşina olunmayan kelimeleri okuma güçlüğü gibi…
Disleksi bireylerin özellikleri? Zeka, aktivite düzeyi, koordinasyon, dikkat sorunları, görsel algı sorunları, işitsel algı sorunları, dokunsal ayrımlaştırmada güçlük, oryantasyon sorunları, dil sorunları, çalışma alışkanlıkları, zaman algısı sorunları, sosyal ve duygusal sorunlar gibi gibi.
Disleksi ile birlikte görülen diğer problemler nelerdir?
Diskalkuli; matematiksel ifadeleri algılamada güçlük çekme, sayıları söylemekte zorlanma, rakamları ters yazma gibi…
Disgrafi; yazı yazmayı etkileyen bir bozukluktur.
Dispraksi; hareket örüntülerini yerine getirmede yaşanılan güçlük anlamına gelmektedir. Dil ve konuşmayı el göz koordinasyonunu ve organizasyonunu etkiler.
Konuyla ilgili ayrıntı girmiyorum. Ama sizden ricam araştırınız, iletişime geçiniz ve evladınız ya da yakınlarınızın çocukları böyle bir duruma yakınsa lütfen başlıktaki numarayı arayıp bilgi alınız. Onlar size yol göstereceklerdir.
Yarın görüşmek üzere. Sevgiler.
Bakmadan Geçme





