Belediye binası yıkılırken
Biliyorsunuz, kentin merkezinde kalan Ödemiş Belediyesi hizmet binasına yeni bir kent meydanı üretme ve kentsel dönüşüm...
Biliyorsunuz, kentin merkezinde kalan Ödemiş Belediyesi hizmet binasına yeni bir kent meydanı üretme ve kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde geçtiğimiz günlerde kepçe vuruldu. Eski başkanlardan Baki Marmara döneminde hizmete sunulan binanın yıkımı, önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve ilçemiz, ‘ilk aşamada’ yeni, geniş bir alana daha kavuşacak.
İlk aşamada diyorum, çünkü bu bölgede yeni bir kent meydanı oluşturmak için belediye tarafından bir süredir çalışma yürütüldüğünü biliyorsunuz.
Bildiğim kadarı ile yeni kent meydanı, bu yarışmada birinci olan projenin uygulanması ile oluşturulmayacak. Yarışma, konuya ilişkin dikkat çekme ve birbirinden farklı profesyonel projeler elde etme amacıyla yapılmıştı. Yani belediye binasının yıkılmasıyla elde edilecek yeni meydana uygulanacak proje, yarışmaya katılan projelerin değerlendirilmesi ve elde edilecek en uygun karma projenin uygulanması ile oluşturulacak.
Kent Meydanı projesinin ilk etabı da yıkımın ardından 25 bin metrekarelik alanda uygulanacak.
Yapılan açıklamalara göre kent meydanı projesi kapsamında açılan alan yeniden düzenlenerek yeraltı otoparkı için çalışmalar başlayacak. Projenin ilk etabında bulunan yeraltı otoparkı için zemin etüt çalışmaları da tamamlandı.
Hükümet Meydanı, Saraçoğlu Stadyumu, Ulus Meydanı ve Çamlık Parkı ile bir bütünlük oluşturacak bu 90 bin metrekare alanı kapsayan projenin ilk etabı, 25 bin metrekare alanda uygulanacak. Birinci etabın 2800 metrekare kısmında yapılacak olan yeraltı otoparkı, tek katlı ve yaklaşık 200 araç kapasiteli olacak. Yeraltı otoparkı, merkezdeki trafik yoğunluğunun giderilmesi için önemli bir proje olacak.
1967 yılında dönemin belediye başkanı Baki Marmara tarafından gerçekleştirilen belediye hizmet binasının açılış törenine dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in de katıldığı söyleniyor. Yıkımı yapılan bu binanın buraya yapılışı ile ilgili de zamanında olumlu olumsuz birçok söylenti yapılmış.
Ben bu yazıda bunlara girmeyeceğim.
Belki o günkü tartışmaları dönemin hızlı gazetecilerinden, gazetemizin de 16 yıldır başköşe yazarlığını yapan değerli büyüğümüz Mustafa Erdal köşesinde yazacaktır.
Ama şunu söyleyebilirim, bu binanın hiçbir tarihi ve estetik yönü yoktu. Elbette burada bir tarih yatmakta ve birçok kişinin anıları bulunmaktadır. Bunlara saygı duymak gerekir ama kötü bir yapıyı sonsuza kadar korumanın da kimseye faydası yoktur.
Bu açıdan binanın zamanında küçültülen bu ‘büyük’ parkın ortasında eğreti durduğunu, kötü görüntüsü ile doğu-batı esintisi ve görüntüsünü de kestiğini söyleyebilirim.
46 yıllık binanın yıkılması ve belediye hizmetlerinin başka bir alan ya da alanlara taşınması ile ilgili çeşitli görüşler, bugün de doğru ya da yanlış halk arasında dillendiriliyor.
“Meydan güzel olacak” diyen de var, “Yıkım gereksizdi” diyen de…
Öyle ya da böyle, ülkemizde uygulanan kimi projeler, yapanın siyasi kimliği ve kişisel duruşuna göre savunuluyor veya eleştiriliyor.
Olumlu ve olumsuz eleştirileri bu açıdan teğet geçip Ödemiş’in yeni bir alana kavuşuyor olmasının zamanının geldiğini ve meydanın Ödemiş’e yakışacağını belirterek küçük bir uyarıda bulunmak istiyorum.
Ödemiş’e özellikle hafta sonları, dışarıdan çok sayıda ziyaretçi geliyor. Söz konusu bu alan, dışarıdan gelenler için Ödemiş’in yüzü gibi. ÖYKAM, Kadın El Sanatları Pazarı’nı içine alan Cumartesi Pazarı ve Bilim Merkezi, dışarıdan gelen konuklar için en az iki saati alıyor.
Öğlen Ödemiş Köftesi, öğlenden sonra Birgi, Gölcük ve Bozdağ turu…
Bir vatandaş olarak uyarım, yeni kazanılacak alanın çadır açan pideci, sandviççi ve zıp zıp tarzı çocuk oyun araç gereçleri ile doldurulmasına izin verilmemesi çerçevesinde olacak. Özellikle Kadın El Sanatları Pazarı’nın bulunduğu alan, kent meydanı düzenlemesi yapılana kadar geçici de olsa düzgün ve temiz bir şekilde düzenlenmeli, bu anlayış çerçevesinde bir işletmeciye ihale edilmelidir.
Yani köşeler, kentin birçok cadde ve sokağında olduğu gibi ‘kapanın elinde’ kalmamalıdır.
* Bu yazı, 15 Mayıs 2013 tarihli Küçük Menderes Gazetesi’nde yayınlanmıştır.