- Haberler
- BAYINDIRDAKİ RES PROJESİNE BAKANLIK MERCEĞİ
BAYINDIRDAKİ RES PROJESİNE BAKANLIK MERCEĞİ
 Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa&rsquonın kesişim noktasında Çardaklı Tepe, Kartal Tepe, Mersinli Mahallesi, Karlık Tepe, Akçam Tepe...
Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa’nın kesişim noktasında Çardaklı Tepe, Kartal Tepe, Mersinli Mahallesi, Karlık Tepe, Akçam Tepe Mevkii’nde kurulması gündemde olan Mersinli Rüzgar Enerjisi Santrali’ne ait ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın toplantısına geldi.
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 22 türbinden oluşan 55 MW kurulu güce sahip projenin İnceleme-Değerlendirme Toplantısının (İDK) 11 Şubat’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenleneceğini duyurdu. Yander Elektrik tarafından üç ilçe arasında yapımı planlanan projeyle ÇED raporu oluşturulurken 11 Şubat’ta Bakanlık’ta yapılacak toplantıdaki incelemelerin ardından projeyle ilgili uygulama durumu netleşecek.
“ÇED’E GEREK YOK” KARARINI MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ
Daha önce ÇED süreci olmadan hayata geçirilmek istenen projeyle ilgili İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmişti. Bölgede tepkiyle karşılanan projenin yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu orman ve tarım alanlarına zarar vereceğini belirten Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği de internet üzerinde imza kampanyası başlatmıştı.
Dernekli köyünde faaliyet gösteren derneğin başlattığı kampanyayla ilgili açıklamada, “Biz Marmariç ahalisi ve Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği olarak daha önce de söylediğimiz gibi, RES projesinin yaşam alanlarımızın, bağımızın, bahçemizin, ormanların ve tarlaların yakınında olmasını istemiyoruz. Santral sahası sınırlarının, yaşayanların ve maliklerin rızası olmadan, hangi hakla Marmariç ve Çınardibi köylerinin yaşam ve tarımsal alanlarını içine alacak şekilde çizilebildiğini anlamak mümkün değil.
Yerleşim yerlerine 2 km’den daha yakın türbinlerin, Rüzgâr Türbini Sendromu gibi etkilerinin olduğuna dair bilimsel raporlara; Karaburun’daki, Mersin’deki köylülerin yakında konumlanmış türbinlerin sesi nedeniyle yaşadığı rahatsızlıkların bilinmesine rağmen, Marmariç’in ve Çınardibi’nin birkaç yüz metre yakınında, selamsız sabahsız, Marmariç’i ve sakinlerini dava kazanıp izinlerini iptal ettirdikten sonra dahi YOK saymaya devam ederek, türbin yapılmasında ısrar edilmesini anlamak mümkün değildir.
Ayrıca yapılması planlanan 22 türbin orman alanı içinde olduğundan ciddi bir ağaç kıyımının olacağı, ormanda yaşayan pek çok canlının yaşam alanlarının yok edileceği, 100 metreden daha yüksek türbinlerin peyzaj kirliliğine yol açacağı aşikardır” ifadelerine yer verilirken kampanyadaki imza sayısı da 4 bin 460’a ulaşmıştı.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





