'Başlattığımız projelerin devamını getirmek için yine adayım'
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin 25 Mayıs'ta yapılacak olağan genel kurulu için hazırlıklarını sürdüren birliğin...
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin 25 Mayıs’ta yapılacak olağan genel kurulu için hazırlıklarını sürdüren birliğin başarılı, üretici ve çiftçi dostu başkan adayı Ahmet Kocaağa, seçim öncesinde birliğin Ödemiş, Bayındır, Menderes, Torbalı ve Beydağ ilçelerindeki şubelerinde açıklamalarda bulundu.
Birliğin aynı zamanda mevcut başkanı olan Ahmet Kocaağa, sözlerine ilk olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den süt üreticileri için müjdeyle başladı. Başkan Kocaağa, “Bütün ulusal firmaların bayramda süt almayacakları bilgisini aldık. Birlik olarak Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bayramda bir veya iki günlük tatilin sonunda sütlerin toplanacağı ve süt üreticilerinin bayramda mağdur edilmeyeceği müjdesini aldık” dedi.
Kocaağa, daha önce başlatılan çeşitli projelerin devamı için tekrar aday olduğunu belirterek, “Başlattığımız projeler var. Bunları bu dönem neticelendirmek istiyoruz. Bu projelerden bir tanesi olarak hem üreticimize destek hem de hayvanın sağlığını öğrenme adına Bayındır ilçesine kurduğumuz süt analiz laboratuvarımız var. Burayı büyütüp güncel hale getireceğiz. Daha önce bahsettiğim Torbalı-Taşkesik’te 44 metrekare yerimiz var. Burası için de ruhsatlarla ilgileniyoruz.
Yem fabrikası için belirli görüşler alındı. Burayı tamamlayıp üreticimize daha ucuz, daha kaliteli yem sağlayacağız. Biliyorsunuz ki ham maddenin bir kısmı limanla geliyor. Lojistik olarak gümrüğe yakın olması nedeniyle Torbalı’yı seçtik. İzmir bölgesi olarak dağıtım açısından Kınık’tan Foça’ya, Menemen’den Çeşme ve Seferihisar’a dek birçok ilçeyi kapsama adına uğraşlarımız var.
Üçüncü etap diye bahsettiğimiz süt toplama merkezini Tire’de yapacağız. Sütlerimiz her gün çoğalıyor. Sütlerimizin çoğalma sebebi, bizim süt fiyatlarımız devamlı yüksek. Piyasadaki fiyatlardan 5 kuruş, 10 kuruş, 20 kuruş fazla alıyoruz. Üreticimize yetiyor mu? Yetmiyor ama biz bu kadar mücadele edebiliyoruz. Biz sütü alıp firmalara gönderiyoruz. Sadece bizde değil, bütün firmalarda aynı şekilde. Bizim yeni AR-GE çalışmalarımız var. Teknik arkadaşlarımız, bu konuda çalışmalarını yapıyorlar” dedi.
“Türkiye hayvancılığını tüm dünyaya tanıtacağız”
İzmir’deki başkanlığın yanında Ankara’da birliğin genel başkanlığını da alacaklarını kaydeden Başkan Kocaağa, “Önce İzmir başkanlığını alıp daha sonra Ankara’daki genel başkanlığını alacağız. Bu arada Ankara ile iç içe olacağız. Sadece Ödemiş’in, İzmir’in, Menderes’in değil; Türkiye’nin hayvancılığını dünyaya tanıtacağız.
Birlik adına belirli firmalarla görüşüyoruz. Süt mamullerini mandıralarda fason olarak yaptıracağız. Süt mamulleri olarak marketlere gireceğiz. Bu şeklide süt üreticisiyle tüketiciyi buluşturacağız. Yakın zamanda bu projemizi hayata geçireceğiz. Kendimiz imal edip sattığımızda bizi yem diye kimse zorlayamayacak. Yem marketi oluşturacağız. İsteyen istediği yemi alsın. Kaba yemle birleştirerek yemden kurtulmanın düşüncesindeyiz. Yemi mecbur etmeyeceğiz, biz de mecbur kalmayacağız.
Üretici memnun değil, para kazanamıyor. Tüketici memnun değil, pahalı yiyor. Eşdeğer peynirin maliyeti 40 lira, marketlerde 60 lira. Biz bunu daha aşağıya çekmeyi düşünüyoruz. Hem tüketici faydalansın hem de üretici kazansın diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ziraat Bankası’yla olan konularda üreticimizin yanındayız. Bu projelerimizi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
“Üreticimize ciddi anlamda destek var”
Devletin verdiği desteklere de değinen Başkan Kocaağa, “2017 yılında göreve başladığımızda 750 işletmeye toplam 5.824.156 TL çiğ süt analiz desteği kazandırdık. Daha sonra 2018 yılında ise 4216 işletmeye 20.249.671 TL çiğ süt analiz desteği kazandırdık. 2019 yılında analiz yapılan işletme sayımızı 6190 kişiye çıkardık. 16.795.162 TL kazandırdık. 2020 yılında bakanlığın çiğ süt analiz yapılacak olan ineklerdeki kriterleri değiştirdiğinden dolayı analiz yapılacak işletme sayısı toplam 3992’dir.
Çiğ süt alım fiyatlarımız 0-500 litre sütün fiyatı 2.82 TL, 501-1000 litre sütün fiyatı 2.83 TL, 1001-1500 litre sütün fiyatı 2. 84 TL, 1501 ve üstü sütün fiyatı 2.85 TL, simental sütün fiyatı 3.00 TL’dir. Çiğ süt alım fiyatlarımızı hiç düşürmediğimiz için üreticilerimizi hiç mağdur etmiyoruz. Kiraz ve Ödemiş’te bulunan süt toplama merkezlerimiz ile süt piyasasının yükselmesine destek olup üreticilerimizin mağdur olmasını engelledik. Yakın tarihte de Bergama ve Tire’de açılacak olan süt toplama merkezlerimiz ile İzmir’in birçok bölgesindeki üreticilerimizin yanında olacağız.
Üreticilerimizden piyasanın üstünde fiyat ile düve alarak düve alım piyasasını yükselttik. 2017 yılında toplam 192 bin 456 adet buzağımız destekten faydalanmıştır ve üreticilerimize 72.731.000,00 TL kazandırdık. 2018 yılında toplam 198 bin 809 adet buzağımız destekten faydalanmış olup üreticilerimize 77.017.650,00 TL kazandırdık. 2019 yılında ise toplam 288 bin 852 adet buzağımız destekten faydalanmış olup bu destek karşılığında ise üreticilerimize toplam 79.454.850,00 TL kazandırdık. 2020 yılının birinci döneminde ise 180 bin 264 adet buzağımız destekten faydalanmıştır ve üreticilerimize ilk dönem toplam 49.511.778,75 TL kazandırmış bulunmaktayız” diye konuştu.
“Süt analizlerini burada gerçekleştirdik”
Başkan Kocaağa, “Bayındır’da şu an analiz yapılamadığı için kararname bekliyoruz. Hem Covid’den dolayı hem de bakım ve temizliği yapılıyor. İkinci kararnameyi bekliyoruz, çıkarsa hemen hazırız. Buradaki makineler, eski yönetimden kalma amaliz makineleri. Atıl vaziyette duruyordu. 2019 yılında bakanlığımızla görüşüp desteğini alarak analize başladık. Biz 2019 yılında analize başladığımızda diğer illerin de analizlerini yaptık. Antalya, Aydın, Uşak gibi birçok ilin analizlerini yaptık. Toplamda 69 bin 981 analiz yapmış olduk. İzmir bölgemizde 2019 yılında yapılan analiz sayımız, 60 bin 19 işletme oldu. Devletten 16 milyon 795 bin 162 TL, üreticinin hesaplarına yattı. 2020 yılında 3992 işletmeye analiz yapıldı. Bu yapılan analiz sayılarının ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.
Birliğin tüm ilçelerdeki şubelerini ziyaret eden Kocaağa, genel kurulun 25 Mayıs Salı günü Cumhuriyet Mahallesi Şehit Özpolat Caddesi No:6 Muzaffer Gönen Park Yazlık Düğün Salonu Ödemiş-İzmir adresinde saat 09.30’da yapılacağını duyurdu.
Özcan Çetin
Bakmadan Geçme





