- Haberler
- BAŞKAN BADEM, 2016’YI DEĞERLENDİRDİ
BAŞKAN BADEM, 2016’YI DEĞERLENDİRDİ
 Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem 2016 yılını değerlendirerek kamu gücünü Ödemiş&rsquoe taşıma sözünü bu yıl da...
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem 2016 yılını değerlendirerek kamu gücünü Ödemiş’e taşıma sözünü bu yıl da yerine getirdiklerini, ilçede gerek merkezde gerekse köy ve beldelerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarının yükseltildiğini söyledi. 2017’de de Ödemiş’in yatırımlarla büyüyeceğini belirten Badem, Bütünşehir Yasası, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilişkiler ve ilçedeki belediye çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.
“GÖÇ YAVAŞLADI”
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, 2016 yılsonunda Ödemiş’teki tabloyu ve 2017 yılında yapmak istediklerini Küçük Menderes Bölge Gazetesi’ne değerlendirdi.
Badem, köy ve beldelerden gerek Ödemiş merkeze gerekse de İzmir’e göçün yavaşladığını belirterek, “2014’ün 30 Mart’ında seçime girerken yasayı iyi bilen birisi olarak ilçe belediyelerinin çok büyük bir iş yapmayacağını, özellikle metropoldeki belediyelerin fazla bir aktivitesinin kalmadığını görüyorduk. Sıkıntı elbette bizim gibi alanı çok büyük belediyelerdeydi. Narlıdere, Karşıyaka, Balçova gibi yerlerle kıyaslanamayacak noktadaydık. Hizmet alanımızın %98’i kırsalda. Nüfusumuzun %45’i kırsalda yaşıyor.
Dolayısıyla kırsalda yaşayan insanlarımızın merkezdeki insanlarımız gibi yaşamasını sağlayacağımızı, aşını-işini temin edeceğimizi, hayatlarını, üretimlerini kolaylaştıracağımızı söylemiştik. Bu insanlarımızın bulundukları yerde karınlarını doyurup orada mutlu olmalarını sağlayacağımızı ifade etmiştik. Bunu sağlayamazsak kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın önce Ödemiş’e, oradan da İzmir’in kenar mahallelerine taşınacaklarını biliyorduk. Bunu başarmak adına ciddi işler yaptık. Kırsaldaki insanlarımızın göçünü önlediğimize inanıyorum. Geçmişteki kadar Ödemiş merkezine ve İzmir’e ciddi bir hücum yok. Yukarıda kestaneler cevizler sulanıyor. Ağaçlandırmalarla ekilmeyen dikilmeyen yerler artık üretime katıldı. Bu da dağ köylerinde gelir seviyesini her geçen gün artırıyor” dedi.
“OSB’DE ALTYAPI 2017’DE HAZIR OLACAK”
Kamu gücüyle Ödemişlilerin hayat standartlarını yükseltecek birçok yatırıma öncü olduklarını anlatan Badem, “Hayat standartlarını, Ödemişlilerin vizyonunu değiştirecek işlerle uğraşacağımızı söylemiştik. İşiyle aşıyla ilgileneceğimizi söylemiştik. Bunları da merkezi iktidarın gücüyle yaptığımıza inanıyorum. 2,5 yılı ve 2016’yı iyi değerlendirdik. Beş-altı kalemde önemli işler yapıldı. En önemli OSB. Organize Sanayi Bölgesi’nde 21 yıl sonra altyapı çalışması başladı. 2017 Haziran’da tamamlanacak. Para akışına bağlı daha önce de bitebilir. 45-46 parselin tamamına talip var, 30 küsuru satıldı. Bu da birkaç bin insanımızın iş bulması aş bulması anlamına geliyor. OSB’yle de inşallah sigortalı, güvenceli iş kaynağı sağlanmış olacak” dedi.
“İŞ BEĞENMEZLİK DE VAR”
İşsizlik konusunda Ödemiş’teki tabloyu da değerlendiren Badem, “Ödemiş’te işsizlikten çok iş beğenmezlik noktası da var. Bilmiyorum şu anda zeytinde çalışacak insan bulamıyorsunuz. Patates toplanacak Kiraz’dan işçi gelir mi diye bakıyorlar. Tarımda işçi bulunamaz oldu. Ama belediyenin kamu dairelerinin kapısında her gün 3-5 kişi gelip CV bırakabiliyor. Her işi yaparım türünde. Maaşlı işten çok kapalı yerde çalışma isteği baskın. Yazın klimalı ortamda, kışın kalorifer yanında çalışmak istiyor herkes. Biz kırsalda üretim yolu çalışmalarını bu yüzden yapıyoruz. Bazı meclis konuşmalarımda da söylüyorum. Motosikletle bile gidilemeyen yerlere traktörle, kamyonetle gidilebilir hale geldi. Tarım için SSK olsa da insanlarımız tercih etmiyor” dedi.
ÇAĞRI MERKEZİ’Nİ İHRACATA BENZETTİ
120 çalışan diye planlanan AsisTT’e ait çağrı merkezinde günümüzde 252 personelin çalıştığını ve Ödemiş’te en fazla sigortalı personelin bulunduğu işletme haline geldiğini vurgulayan Badem, “Buradaki 252 kişi patatesin, pamuğun karşılığı gibi değil. Bu Türkiye’nin ihracat yapması gibi bir şey. Her ayın başında buradaki maaşlar Ödemiş bankalarına tıkır tıkır geliyor. Emek karşılığında açıktan Ödemiş’e bir katkı. Bu da Ödemiş sokaklarında bir hareketlenme demektir, harcama demektir. Gelirimiz ve standartlarımız çevre ilçelere göre çok daha iyi” ifadelerini kullandı.
Kamunun bölgedeki yatırımlarının temposuyla ilgili değerlendirme yapan Badem, “Bölünmüş yol bu yıl İlkkurşun’a kadar gelecek demiştik. İlkkurşun virajına kadar geldi. Kiraz şantiyesi çalışıyor. Bizim için bölünmüş yolun Kiraz’a kadar gelip Sarıgöl’e çıkartılması gerekiyordu. 2023’e kadar Sarıgöl’e çıkartılıp Ödemiş ve çevresi çıkmaz sokak olmaktan kurtarılacak. Ulaşılabilir olacağız” dedi.
Kaymakçı-Ödemiş arasında da çalışmaların başlamasıyla ilgili talebin doğal olduğunu ancak yüklenici firmanın sadece Bayındır-Torbalı arasında 5-6 farklı noktada çalıştığını ve Kiraz’a da bir şantiye kurduğunu kaydeden Badem, ayrıca kamulaştırmayla ilgili sıkıntıların aşılmasının da beklendiğini söyledi. 2017’de Ödemiş-Kaymakçı arasına da bir şantiye kurduracaklarını sözlerine ekledi.
“DOĞALGAZDA SAĞLIK BOYUTU DAHA ÖNEMLİ”
Doğalgazın ısınmadan ziyade sağlık açısından geleceği kurtaran bir proje olduğunu ifade eden Badem, “İnsanlarımız yakınıyor ama yakınmadan olma şansı yok. Ben bunu daha önce de söyledim. İstiyorsanız borularla havadan götürelim. Bu devirde böyle bir şey olamaz. Şu an evler ısınmaya başladı. Bunun bir maliyeti olacaktır. Tabi fanilayla evde oturmayacaksınız, ince bir hırkayla oturacaksınız genel müdürümüzün de dediği gibi. İlk etabın tamamına gazlama yapıldı. Abone olan gazı alabiliyor. Doğalgazın nimeti kaloriferli evde oturup 24 saat sıcak sudan faydalanmak ama sağlık boyutu daha önemli. Asıl çevre ve soluduğumuz havanın kalitesi değişecek. Çocuklarımızın hava kirliliği sebebiyle yuttuğu partikülden ötürü yarın neyle karşılaşacağını, ne gibi sağlık sorunları yaşayacağını bilemiyoruz. 30 yıl sonra ne olacağımız belli değil” dedi.
“ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ AÇILACAKTI AMA…”
Ege Üniversitesi’nin Ödemiş’teki yüksekokullarla ilgili tutumunu da değerlendiren Badem, “Çocuk gelişimi bölümünün açılmasını bekliyorduk, giden rektörümüz iyi dostumuz ama kendi ifadesine göre devletçi davrandığını söyledi. Devletçi dediği de şu; öğretim görevlilerinin Mart-Nisan aylarında alınması gerekiyordu. Bana şunu söyledi: ‘Mart ayında alıp Eylül ayına dek bedava para mı vereceğim?’ YÖK de tam tersini söyleyip ‘Ona mı düştü’ dedi. O öğretim görevlisi gelecek, sezona kadar hazırlığını yapacak. YÖK’ten de çıkmış olmasına rağmen 4 yıllık bu bölüm açılamadı. Ardından paramedik açılacak. Orman Teknikerliği ve Veteriner Teknikerliği bölümlerini açtırdık” dedi.
“SARAÇOĞLU STADI’NIN YERİNE DEV YEŞİL ALAN”
İmar plan revizyonuyla ilgili son durum hakkında bilgiler veren Badem, “Şu anda Büyükşehir’de. 2 aya kadar şekillenmiş olur. Allah’ın izniyle en önemli işimiz Ulus Meydanı’ndaki Saraçoğlu Stadı’nı buradan kaldırmak. Ucundan söylediğimiz bir konuydu, malum ortamdaki arkadaşlar buraya ‘AVM yapılacak’ dediler. Ama böyle değil. Biz Saraçoğlu Stadı’ndan doğacak alanı halkımız için muazzam bir yeşil alan yapacağız. Belki içerisinde bir kafeterya olabilir. İmar planıyla yeni stadın yeri belli olur. Biz bu stadı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na inşa ettirtiriz.
“BU GARİBAN HALİMİZLE…”
“Bu gariban halimizle 250 bin metrekare kilit taş döşeyip, 30 kilometre köy yolu asfaltladık. 210 kilometre üretim yolunu saymıyorum bile. Üretim yollarında yaptıklarımızın haddi hesabı yok. Dağ köylerine sulama suyu götürdük. 8 mahallemize ortak halı saha yaptık. Ödemiş köylerinin üçte birinin ortak halı sahası var artık. Ekonomik sıkıntılara rağmen bir şeyleri başardığımızı düşünüyorum” diyen Badem, “Salı Pazarı bu kentin kimliğinde daha da büyük bir yere sahip olacak. İnşallah orada şehitlerimizle ilgili de bir anı duvarı oluşturacağız. Türkmen Mahallesi’nde macera parkı kuracağız. Tahminime göre İzmir’de ilk olacak. Atlama kulelerinden birçok sürpriz aktiviteye kadar her şey macera parkında olacak. At yarışları alanı için Günlüce’de greyderler çalışmaya başladı” şeklinde konuştu.
“KAPALI YÜZME HAVUZLU KADINLAR LOKALİ”
2017’de sosyal etkinliklere daha da çok önem vereceklerini belirten Badem, ilçeye “Kadınlar lokali” kazandıracaklarını aktararak, “Bu kadınlarımızın öyle gün yapacakları bir tesis formatında değil. Birinci dönemimde Salı Pazarı Kafeteryası’nı kadınlara tahsis etmiştim. Haftanın belli günleri gün yapsınlar diye. Bu öyle bir yer değil. İçinde klasik anlamdaki kursların yanı sıra platesten farklı dallara kadar birçok kurs verilecek. Müzik kursları, yabancı dil kursları olacak. Altında kapalı yüzme havuzu da olacak. Biliyorsunuz mutaassıp kesimde insanlarımız denize gidemedikleri gibi uluorta havuza da gidemiyorlar. Burada çocuğunu bırakıp sporunu yapıp yüzebilecek, çıkıp evine gidecek. Bu tarz sosyal çalışmalarla 2017’yi dolu dolu geçirmek istiyoruz” dedi.
Ödemiş’te tarih ve turizmin canlandırılması için kamu gücüyle önemli işler başardıklarını kaydeden Badem, Gölcük’teki düzenlemelerin beğeni topladığını, 2017 yılında da ikinci etabına başlanacağını söyledi. Birgi’deki restorasyonların ödüle layık görüldüğünü de hatırlatan Badem, “Birgi’de Taşpazar’a ciddi bir para harcadık. Bu sene projelerimiz Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı. Türkiye’de dört projesi birden ödül alabilen başka belediye yok. Dört projemiz ödül aldı. Karşılığında ödenek bulmakta sıkıntı çekmiyorum” dedi.
“MÜTEAHHİTLER NİYE TORBALI’YI BIRAKIP ÖDEMİŞ’E GELİYOR?”
Ödemiş’te yeni inşaatların çevre mahallelerdeki eski binaların yerlerini almaya başladığına dikkati çeken Badem, “Zafer Mahallesi ve Süleyman Demirel Mahallesi’nde arsa sıkıntısı var, karşılıklar çok yüksek. Onun için Cumhuriyet, Hürriyet, Türkmen gibi dış çeperdeki bölgelerimizdeki eski binaların yerine kentsel dönüşümden de yararlanarak yeni binalar inşa ediliyor. Arsa payları buralarda daha az. Buralara ilgi arttı. Daha önce de dediğim gibi; Ödemiş’in sosyoekonomik durumu çevre ilçelerden daha iyi. Biz bunun için üstümüze düşeni yapıyoruz.
Patatesin 1 lira olduğu dönemde üretici bir asgari ücretlinin kaç ay çalışıp alabileceği ücreti bir hasatta alabiliyor. Bu şuradan belli, Tire’nin en büyük müteahhitlerinden biri ‘Daireleriniz bizim dairelerden daha büyük. Biz 120 metrekareye büyük daire derken Ödemiş’te 140 metrekare beğenilmiyor’ diyor. Torbalı’dan, İzmir’den, Nazilli’den müteahhit geliyor standardı yüksek daireler yapıyorlar. Dolayısıyla niye Torbalı’yı bırakıp buraya geliyor, bunu düşünmek lazım” dedi. TOKİ konusunda yer arayışında sona geldiklerini belirten Badem, Ödemiş’te kamuya ya da belediyeye ait arazi olmamasının bu konuda sıkıntı oluşturduğunu vurguladı.
“KIRILMA NOKTASI TESİSLERİN DEVRİ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak hizmet projesi üretip üretmeyecekleri konusundaki soruları da yanıtlandıran Badem, “Büyükşehir Belediyemiz destek verirse elbette olur. Kimseyle küs değiliz. İnsanlar şunu anlamak istemedi. Son derece mükemmel bir ilişkimiz var iken ilişkimiz niye bozuldu belediyeler arasında? Tesislerin devriyle ilgili konudan dolayı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Özel İdaresi’nden gelen mallarla ilgili tavrın bir benzerini biz sergilemek durumunda kaldık. Özel İdare mallarıyla ilgili konunun ucu açık ama burada ortaya biz bir irade koymuşuz.
Bu tesisleri ortak inşa etmişiz. Bir yıl sonra 2015 Nisan meclisinde geri aldım diyorsunuz, bunun siyasetten başka hiçbir izahı yok. Bizim kırılma noktamız bu oldu. Benim Sayın Aziz Kocaoğlu ile ilişkilerim her zaman iyidir. Biz o tesislere sahip çıkmakla yükümlüydük. Ben sahip çıkmazsam sizin benden hesap sormanız gerekir. Onca mücadeleden sonra Büyükşehir’den 4,8 milyon lira geri aldım. Bizim harcadığımız ise 6,5 milyon lira idi” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye hitap edecek bir şantiye kurmasının ulaşımı kolaylaştırabileceğini belirten Badem, “Burada büyümenin getirdiği bir takım sıkıntılar olduğunu, bu sıkıntıların zamanla aşılabileceğini düşünüyorum. Zeytinova’daki şantiyeyle ulaşım kolaylaşacaktır ama önemli olan zihniyet. Yapmak istiyorlarsa daha da iyi olacaktır elbette” dedi.
“YENİ BÜYÜKŞEHİR YASASI DOĞRU BİR YASA”
2004-2009 yılları arasındaki ilk dönemiyle Bütünşehir Yasası sonrası dönemi de kıyaslayan Badem, “Bunu birkaç kez söyledim; yeni Büyükşehir Yasası doğru bir yasa. İlçelere su getirmek, kanalizasyon yatırımı yapmak, arıtma tesisi yapmak gibi konular açısından çok önemli. Bakmayın biz Ödemiş’te kanalizasyon sistemine Ahmet Okçular döneminde kavuşmuşuz, Arıtma Tesislerini yapma da bize nasip oldu. Yağmur suyu şebekesi yapmıştık. Karar doğru. Bu işler ilçe belediyelerinin ötesinde yatırımlar, bu yüzden bu yasa doğru.
Gözden kaçan şey bizim türdeki yerleşimi kırsalda olan yerler. 1082 kilometrekare alanda hizmet veriyorsanız elbette zor. Bergama için zor, Tire için kısmen zor öteki yerlerde zaten sorun yok. Hizmet alanları yok ama aynı havuzdayız. Olay paket halinde ama özele inilememiş. Alan büyüklüğünün etki katsayısının İller Bankası payında artırılması gerekiyordu. Yazı hazır ama Türkiye’de bunu görüşebilecek ortam oluşamıyor. Partiler arasında mutabakat olduğunu biliyorum. Biz bu şartlarda uygulamada elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Gülten Kır / Başar Uçar
Bakmadan Geçme





