• Haberler
  • Ekonomi
  • Baklava üreticilerinden hileli baklava uyarısı… Sağlığınızdan olmayın!

Baklava üreticilerinden hileli baklava uyarısı… Sağlığınızdan olmayın!

Ramazan Bayramı sebebiyle vatandaş ucuz baklava arayışına girdi. Kilosu 70-80 liraya satılan baklavalardan uzak durulması gerektiği,...

Ramazan Bayramı sebebiyle vatandaş ucuz baklava arayışına girdi. Kilosu 70-80 liraya satılan baklavalardan uzak durulması gerektiği, 350 liranın altında satılan baklavalara ise şüpheyle bakılması söyleyen İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren bir baklava firmasının yönetim kurulu üyesi Cevdet Murat, geleneksel lezzet baklavanın yapım aşamalarını anlatırken, kaliteli bir baklavanın kullanılan hammadde ve ustalıkla meydana geldiğini söyledi. Baklava üretiminde kullanılan sade yağ ve kuruyemişin birinci sınıf olması gerektiğini ifade eden Murat, baklavanın lezzetini sade yağın ortaya çıkardığını belirtti.

Hileli ürünler üretim yapan şahısların piyasadan silineceğini söyleyen Murat, “İnsanların sağlığını hiçe saymak bu kadar kolay değil. 70-80 liraya satılan baklavalara hile karışıyor. Sade yağ yerine margarin kullanılması ürünün fiyatını aşağı çekerken insan sağılığıyla da oynanıyor. Vatandaşlar bütçesi dahilinde yarım kilo alsın ama ağız tadıyla ve sağlını koruyarak yesin. İnsanlar sağlığını hiçe saymasın” dedi.

350 TL ALTINDAKİLER SAHTE 

Güncel baklava fiyatlarının cevizli baklavanın 300 liranın altında, fıstıklı baklavanın ise 380 liranın altında satılamayacağını söyleyen Murat, “Ortalama 350 liranın altında bir baklava fiyatı varsa şüpheyle bakmak gerekiyor. Bunlar üretilirken mutlaka bir hileye başvurulmuştur. Bunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Lezzetli ve sağlıklı bir baklava yemek istiyorlarsa bu fiyatlara dikkat etsinler” diye konuştu.

KALİTELİ BAKLANA NASIL OLUR

Vatandaşlara kaliteli baklavanın püf noktalarını da anlatan Murat, “Baklavanın parlaklığının doğal olması ve çatalı batırınca ‘hış’ diye ses gelmesi gerekiyor. Ağızda eriyen baklava kalitelidir. Baklavayı yerken de ters çevirip alt kısmını damağa getirmek gerekiyor. Damak lezzeti en iyi alan yerdir. Baklavanın tadı, yağı aşağı çöker. O yüzden bu şekilde yemek gerekiyor” dedi.(K.C-İHA)

Bakmadan Geçme