Bademli Ortaokulunda TUBİTAK Bilim söyleyişileri gerçekleşti
Bademli Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Göncü tarafından tüm...
Bademli Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Göncü tarafından tüm öğrencilere ‘Buğdayın Hasadından Ekmeğe” sunum söyleşi programı gerçekleştirildi.
Öğretim Görevlisi Ali Göncü, “İnsanlığın bilinen en eski tarım mahsullerinden biridir buğday. Binbir zahmetle yetiştirilip hasat edildikten sonra yine binbir uğraşla una ve nihayetinde ekmeğe dönüştürülmektedir. O halde, hemen herkesin sıklıkla tükettiği ekmek hangi bilgiler ışığında üretilmektedir? Bütün bu süreçte değirmencilik teknolojisi, gıda teknolojisi, makine ve ekipman teknolojisi, tahıl teknolojisi, beslenme teknolojisi, ambalaj teknolojisi gibi sayısızca bilim dalının bizlere sunmakta oldukları bilgilerle eğer meraklı ve araştırmacı bilim insanları bu teknolojileri ortaya çıkarmasalardı nasıl güzel bir tost ekmeğini raf ömrü boyunca kalitesinden ödün vermeden saklayabilirdik? Biyoteknolojiden bihaber olsaydık mesela, nasıl ekmeğin kalitesini artıran enzimleri üretebilirdik? Ya da akıllı ve aktif ambalajlama teknolojileri hakkında bilim bize bir şey vermeseydi, nasıl ekmeğimizin güvenliğini ve besin değerini koruyabilirdik? Hiç gıda laboratuvarlarını hayal ettiğimiz oldu mu? Neler yapar orada gıda uzmanları? Her gün aynı kalitede ve lezzette gıdaları soframızda bulabiliyorsak bilelim ki bunun altında çok büyük bir bilgi birikimi ve emek var. Mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal, tekstürel, duyusal ve daha nice başlıklarda yapılan araştırmalar sonucunda doğru hammaddeye ulaşıyor, onları en uygun şekilde üretiyor ve kalitesini kontrol ediyoruz. Ekmek üretimi başarıyla tamamlanınca işimiz bitmiyor. Onu nasıl daha kaliteli, sağlıklı, ekonomik ve albenili yaparız diye durmadan çalışıyoruz. Ar-Ge deniliyor buna. Bir de buğday alerjisi ya da gluten intoleransı olan bireyler var. Buğday ve ürünlerini içeren gıdaları tükettiklerinde hastalandıkları için onları da unutmuyoruz ve glutensiz ya da buğdaysız ekmekler de üretiyoruz. Kendi tükettiğimiz ekmekleri üreten birileri var ve bütün bu üretim sürecinin beslendiği tek kaynak var. O da bilim. Meraklı ve araştırmayı seven herkesin mutlaka katkı sağladığı koskoca bir dünyadır bilim. Ve o bizim ellerimizde çok daha güzel bir hamur olmak için yoğrulmayı bekliyor. Bugün bir buğday tanesinin hasadından başlayarak soframıza ekmek olarak gelme macerasını inceledik ” dedi.
Öğretim Görevlisi Göncü konuşmasının devamında; “Bademli Ortaokulu öğrencilerinin ilgisi ve alakası için çok teşekkür ederim. Bu etkinlikler kapsamında 4 farklı okula gittim. En ilgili, alakalı ve heyecanlı öğrenciler sizin 5. sınıflardı. İzmir’in iyi liselerinden birinde bile sizinkiler kadar çok mantıklı soru sorulmadı. Hatta hiç bilmediğim konular bile soruldu. Hocalarımız da çok misafirperverlerdi. Umarım ilk fırsatta yeniden görüşme fırsatım olur.”
Özcan ÇETİN