Bademli festivalle coştu

Bademli'de her yıl gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen 48.Kiraz ve 15. Meyve Fidan Festivali  yapıldı. Festivale...

Bademli’de her yıl gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen 48.Kiraz ve 15. Meyve Fidan Festivali  yapıldı. Festivale çok sayıda vatandaşın yanı sıra Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Dadal, AK Partili Belediye Meclisi üyeleri, Ödemiş İlçe Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Mustafa Hüyüktepe, daire müdürleri, üreticiler, sanatçılar katıldılar.

 

Açılış konuşmasını Belediye Meclis Üyesi Selahattin Kundak yaptı. Kundak, “Bu festivalin açılış konuşmasını Ödemiş Belediye Başkanımız Mahmut Badem yapacaklardır. Ancak önceden planlanan bir programı nedeniyle şehir dışı olmasından dolayı eski Bademli Belediye Başkanı ve ev sahibi Belediye Meclisi Üyesi olarak size hitap etmek şahsıma kısmet oldu. Bademlimiz, Küçük Menderes Havzası’nın güneyinde, Aydın Dağları eteklerinde coğrafi konumu itibariyle doğal tabiat varlıkları, yeşil dokusu temiz havası, doğal kaynak sularıyla ile ünlü şirin bir yeryüzü cennetidir. Her çeşit meyve fidanı ve meyvenin üretimi yapılmakta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak her türlü hastalıklardan ari, garantili, kontrollü ve sertifikalı olarak üretilmekte, ülkemizin fidan ihtiyacının yüzde ellisi Bademli’den karşılanmaktadır. Ayrıca yaylalarımızda kestane, ceviz, elma gibi ürünlerimiz de yetişmektedir. Ancak son yıllarda kestane mahsulü gün geçtikçe azalmaktadır. Sebebi, yaygınlaşan kestane ağacı hastalıklarından dolayı ağaçlarımızda kurumalar yaşanmasıdır. Kestane mahsulü kayıplarının önlenebilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasını acil olarak istiyorum” dedi.

 

Önümüzdeki yıl bayramdan sonra

 

Bu yılki festivalin Ramazan ayı nedeniyle erkene alındığını ve bundan dolayı kirazların henüz olgunlaşmayıp festivale yetişemediğini kaydeden Kundak, “Gelecek yıl festivalimizin Ramazan Bayramı’ndan sonra yapılması düşünülmektedir. Bademli’de fidan üretimi, bireysel ve kurumsal olarak yapılmaktadır. Üreticilerimiz daha önceki yıllarda kendi çabalarıyla bireysel üretim yaparken 1968 yılında Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuş olup bu kooperatifimiz, faaliyetlerine devam ediyor. Kooperatifçiliğin yaygınlaşması için 2011 yılında Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz de oluşturulmuştur. Ayrıca Bademli’de kurulan özel şirketler ve kişiler tarafından da fidan üretimi yapılmaktadır. Bu yıl inşaatı tamamlanan Bademli Barajımızdan sulama başlanmıştır. Bademli Barajımızdan ayrıca Ovakent, Konaklı, Pirinççi ve Kemenler mahallelerinin üreticileri de faydalanmaktadır. Tüm üreticilerimizin yüzünü güldüren Bademli Barajımızı bize kazandıran başta hükümetimiz olmak üzere Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğü ile bölge müdürlüklerimize ve emeği geçen herkese, bu barajdan faydalanan üreticiler ve çiftçiler adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Güçlü birliktelikle gelecek nesillere”

 

Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülşen Görken, “2011 yılında kurulan ve şu anda 135 ortağı olan kooperatifimizi Allah’a çok şükür duymayan kalmadı. 600 metrekarelik soğuk hava depomuzu kooperatifimize kazandırdık. Bu konuda Tarım Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Daha farklı projelerle daha farklı düşüncelerle yanımızda olacağını biliyoruz. Biz de elimizden geleni yaparak ilerleyeceğiz. Kooperatifimiz, güvenilir fidan yetiştirme konusunda çok titiz davranmakta. Bu konuda özellikle bayan üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir özveri ile çalışmaktadırlar. Üreticilerimizle ortak üretim yaparak sertifikalı meyve fidanı üretmeyi amaçlıyoruz. Unutmayalım ki kooperatif, kar amacından çok üreticilere yardımcı olan bir kuruluştur. Ortaklarla beraber üretim yaparak kaliteyi arttırmak, en büyük hedefimiz. Ortakların güçlenmesiyle kooperatif, gücüne güç katacaktır. Sloganımız, ‘Güçlü birliktelikle gelecek nesillere’ şeklindedir. Mustafa Kemal Atatürk, kooperatifler için, ‘Muhakkak suretle birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir’ demiştir. Biz de elimizden gelenin en iyisini yaparak ortaklarımızla birlikte bu gücü oluşturmayı çabalıyoruz. Festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, “Bu sene 48. kez kutladığımız Kiraz Festivali ve 15. Fidancılık Festivali ile Türkiye’de söz sahibi olan Ödemişimizin Bademli Mahallesi, haklı bir gurur yaşamaktadır. Buranın çalışkan halkı, yılın 365 günü üretim yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar. Bu da yöremizin kooperatifleri ve işletmelerinin işlerine ne kadar önem verdiklerini göstermektedir. Gelecek yıllarda daha iyi üretim için daha fazla çalışmamız gereklidir. Çünkü yerimizde saymadan başarımızı artırmak durumundayız” dedi.

 

En iyiler seçildi

 

Konuşmaların ardından en iyi kiraz ve fidan yetiştiricilerine plaket ve ödülleri dağıtıldı. Kiraz üreticisi dalında birinci Mehmet Kavcı,  ikinci Sercan Harlak ve üçüncü de Kazım Kırbaş seçildiler. Fidan teşvik dalında ise birinci Savaş Girgin, ikinci Mustafa Kapı ve üçüncü Mustan Ceylan oldu.

 

Bu seneki Kiraz Güzellik Yarışması’nda kraliçeliği Birgi Fazlı Alpay Sağlık Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi 18 yaşındaki Yade Baturay elde etti. İkinciliğe Simge Meşe ve üçüncülüğe de Tuğçe Neriman Düzce seçildiler.

 

Grup Mecaz, Vildan Turan, Melis Kar, Hacer Özdil ve Mehsem Özşimşir de okudukları birbirinden güzel eserlerle davetlileri coşturdular. Davetlilerden bazıları, meydana çıkarak oyunlarıyla sanatçılara destek verdiler. Festival, geç vakitlere kadar devam etti.

 

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme