- Haberler
- BADEM’DEN MUHTARLAR TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR:
BADEM’DEN MUHTARLAR TOPLANTISINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR:
 Başar Uçar – Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, belediyenin borç durumu, köy ve beldelerden belediyeye geçen...
Başar Uçar – Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, belediyenin borç durumu, köy ve beldelerden belediyeye geçen bazı taşınmazların satışı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Nikah Sarayı’nda mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri ve basınla buluşan Badem, “Köylerimizde asıl amacımız bir ağaç kimin arazisindeyse ona satılmasıdır. Köy halkının istemediği bir satışı kesinlikle yapmayacağız” dedi. Badem, bu konuda Mursallı’daki satıştan vazgeçmelerini örnek gösterdi.
BORÇ RAKAMLARINI PAYLAŞTI
Belediyenin 31 Mart itibariyle son gelen faturalarla birlikte 27 milyon 137 bin liralık borç yüküne sahip olduğunu kaydeden Badem, “Belki Özel İdare dönemindeki gibi köylere istenen hızda hizmet gitmiyor ama biz elimizden geldiğince köylerimizin taleplerini en kısa sürede yerine getirmeye çalışıyoruz. Zamana ihtiyacımız olduğu açık. Elimizi kolumuzu bağlayan sebepler var. Borç yükümüz oldukça fazla, bunun yanında gelirlerimizin düşmesi elimizi kolumuzu bağladı.
Ödemiş’in bir mahallesinde ne varsa, köyünde de onun olması bizim asli görevimiz. Bu konuda gerekeni yapacağız. Sadece sizlerden zaman istiyoruz. Biz de isterdik hemen köylere girelim. Herkes biliyor, belediyeyi teslim aldığımız gün 23,5 milyon liralık bir borç vardı. Daha sonra arkadaşlarımızın önergesiyle belediyenin 30 Mart akşamı itibariyle borç miktarını öğrendik. Maalesef 27 milyon 137 bin liraya çıktı. Yeni gelen ilave borçlarla 30 milyona kadar geldik. 8 milyon 465 bin lirası belde belediyelerimizden geldi. 636 bin 180 lirası da köylerimizden geldi. 18 milyon 35 bin lirası ise Ödemiş Belediyesi’nin borcu. İşin enteresan yanı bu 18 milyonluk borcun büyük kısmı devlete borç değil vatandaşlara borç. 40’ın üstünde haciz var. Saraçoğlu Konutları’nı yapan Ertek İnşaat’tan gelen haciz sadece 1 milyon 270 bin lira. Hacze gelen avukata ‘Kepçemizi, greyderimizi, kamyonumuzu almayın hizmet etmeye çalışıyoruz, alacaksanız masamı, koltuğumu, bilgisayarımı, makam aracımı alın’ dedim. Ben kahvehanede de çalışırım. Ama benim makam koltuğumun masamın alınması tabir-i caizse adamın köpeği ısırmasıdır. İşte böyle bir durumdayız” dedi.
6360 sayılı yasanın yeniden düzenlendiğini ifade eden Badem, yılbaşına doğru belediyenin gelirleri konusunda iyileşmelerin yaşanacağını belirtti. Bergama, Akhisar, Salihli ve benzeri hizmet alanı büyük ilçelerin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını aktaran Badem, “Çözüm birkaç ay içerisinde sağlanacak” dedi.
“KONTROLÜ ZOR MALLAR SATILIYOR”
Ödemiş Belediye Meclisi’nin eylül ayı toplantısında aldığı tartışmalı taşınmaz satışı kararına değinen Badem, “Biz Ödemiş Belediyesi olarak malların hakimiyetini sağlamak zorundayız. Gelin görün ki, yerini tespit edemediğimiz zeytin ağacı var örneğin Kayaköy’de. Bizim derdimiz sizin arazinizde bulunan ama size ait olmayıp belediyemize geçen kestane, ceviz, zeytin ağacının size satılmasıdır. Ya da tam tersi belediyeye geçen arazide sizin ağacınız varsa o arazinin size satılmasını amaçlıyoruz. Satışı söz konusu olan taşınmazların 937 adedi zaten bin metrekarenin altında. 250 metrekarenin altında 561 tane parça parça kenarda kalmış arazi var. Bunlara belediyenin sahip çıkması, kontrolü zor. Bu arazileri kim işgal ediyorsa o köyden kim ihtiyaç duyuyorsa o alsın istiyoruz” dedi.
“KURU ZEYTİN AĞACI İÇİN ‘SATTIRMAYIZ’ DİYORLAR”
Badem, “Ne enteresandır ki; yarım traktör odun olmaktan başka hiçbir şeyi olmayan kuru zeytin ağacı için ‘Sattırmayız’ diyenlerin ardında 27 milyon 137 bin liralık borç var. Bozdağ Belediyesi’nden bize devredilen işçiler Bozdağ Belediyesi ile çözemedikleri sorunları için 70 gün içerisinde bizi mahkemeye verdi. Üstelik işçileri sadece 70 günde bize haciz gönderen Bozdağ Belediyesi’nin bize devrettiği 1 milyon 350 bin lira civarında. Hiç kimse kusura bakmasın, Bozdağ Belediyesi’nin mallarını tıkır tıkır satacağım. Ovakent Belediyesi’nden gelen 1 milyon 500 bin küsur borç var. İşin garibi Ovakent’te 1,5 milyon liralık mal yok. Satacağım arkadaşlar. Bademli Belediyesi’nden sayın başkanım da burada kusura bakmasın. 1 milyon 850 bin liralık borç geldi. Orada da satacağımız ne varsa değerlendireceğim Belde belediyelerinden gelen borçları satarak tasfiye etmeye çalışacağım” dedi.
Belediyeye geçen ağaçlarda doğru-düzgün mahsul olmadığını, bakımlarını satın alan vatandaşın yapması durumunda ağaçlardan verim alınabileceğini anlatan Badem, köylerdeki satış konusunda hassas hareket ettiklerini ifade etti.
“0,51 OLMASA BELEDİYENİN BORCU DAHA AZ OLURDU”
Belediyeyi asıl zorlayanın 18 milyon liralık borç yükü olduğunu vurgulayan Badem, yine yüzde 0,51’lik Saraçoğlu Konutları 3. Etap ihale kırımına değinerek, “Belediyemizin 2012-2014 yılları arasındaki ihale kırım ortalaması %25 iken, Saraçoğlu Konutları’nın ilk etabında %32’lik kırımla yapılmış iken son etap ihalesi işin bamteli olmuş. Yani 100 liralık iş 68 liraya yaptırılmış. İkinci ihalede 100 liralık iş 87,5 lira yaptırılmış. 16 Ocak 2014’te hal ihalesinde %20 kırım varken 28 Ocak 2014’teki ihalede kırım sadece yüzde yarım. Yani 100 liralık iş 99,5 liraya yaptırılmış. Burada kasadan çıkan fazla para 1 milyon lira civarında. Bu ne demek yüzde yarımla ihale verilmese belediyenin bugünkü borcu 1 milyon lira daha az olacaktı demek.
Ödemiş’in borcu var ama bu borç nasıl oluşmuş onu görmek gerek. Keşke Ahrandı Gazinosu gibi bir gazinoda 112,5 bin lira zarar olmasaymış. Her ay Ahrandı 11 bin lira zarar etmiş. Şimdi bakın 3 aydır kâra geçmeye başladı.
“SİYASETLE GELEN SİYASETLE GİTMELİYDİ”
Hepimizin çocukları KPSS’de 80 puanla, 85 puanla atama beklerken ama bu belediye 55 yaşındaki emekli adamı önce sözleşmeli sonra devlet memuru yaptı. Pırıl pırıl çocuklar dururken, 55 yaşındaki adam belediyede kadro aldı, Allah uzun ömür versin 65 yaşına kadar emekli olsun diye bekleyeceğiz. Siyasetle gelenin siyasetle gitmesi gerekir. Siyasetle geldiyseniz 65 yaşına kadar Ödemiş Belediyesi’nin parasını almaya hakkınız yok diye düşünüyorum. Keşke Ödemiş Belediyesi binasını yıkmak için acele edilmeseydi, keşke 2 milyon liraya yakın para bu bina için harcanmasaydı, üstelik ihalesiz. 3 yıllığına girdiğimiz binaya 2 milyon liraya yakın masraf edilmese bugün köylere daha çok hizmet götürebilirdim belki de. Ne derlerse desinler inşaat metreyle ölçülür, domat kiloyla alınır. Ben 1986 yılından beri ihale yapıyorum, elimde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ihalenin nasıl yapılacağına dair yazısı var. Tüm bu zorluklara rağmen bunlar aşılacak. Köy malları konusunda hassasız, gerekli değerlendirmeleri tekrar tekrar yapacağım. Yılbaşını bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“HER İLÇE AZİZ KOCAOĞLU’NUN ÇOCUĞU GİBİ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan destek beklediklerini de söyleyen Badem, “30 ilçenin biri olan Ödemiş kırsal alanda en geniş alana sahip ikinci ilçe. Tire’ye ne kadar yardım edecekse Ödemiş’e de öyle yardımcı olacağına inanıyorum. Ben Sayın Kocaoğlu’nun hiçbir yapmadan 30 ilçeyi de kendi çocuğu gibi görerek, destek olacağını düşünüyorum” dedi. Köylerde imar sorunlarının yaşanmaması adına 10 adet tip proje hazırladıklarını belirten Badem, hayvan damlarıyla ilgili 250 ve 500 metrekarelik tip proje hazırlamak üzere kolları sıvadıklarını aktardı.
KARATAŞ: “BÜYÜK ARAZİLER SATILMASIN”
Toplantının devamında muhtarlar özellikle köy mallarının satışıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Balabanlı Mahalle Muhtarı Şakir Karataş, “Ağaçlar kimin arazisinde ise ona verilsin, parçalı yerler de kullananlara verilsin bunun karşısında değiliz. Ancak metrekaresi yüksek yerlerin satılmasını istemiyoruz. 5 bin metrekare altındakiler satılabilir ama 10 bin metrekarenin üzerindeki yerler satılmasın. Atıl ve küçük parçalara belediyenin ulaşması elbette zor” dedi.
Işıkköy Mahalle Muhtarı Feridun Eskioğlan da köyün çevresindeki otlak arazilerinin satılmamasını istedi. Eskioğlan, “Köyün çevresindeki arazilerde vatandaşımız küçükbaş hayvanını otlatıyor. Bunlar satılırsa köyde hayat kalmaz. Bunların satılmasını istemiyoruz” demesi üzerine Başkan Mahmut Badem, “Kesinlikle satmayacağız, köye de gelip mutlaka inceleme yapacağım” yanıtını verdi.
Seyrekli Mahalle Muhtarı İlyas Güntürk, köydeki imar sorunlarından bahsetti. Özellikle tapuya işlenmeyen satışlarla ilgili sıkıntıların olduğunu ifade eden Badem, “Örneğin Bozdağ’da belde belediyesi arazi satmış ama tapuda kaydı yok. Satılmış yeri satılığa çıkardık, şimdi yanlışlığı gideriyoruz” dedi.
“TEK-TEK TÜM KÖYLERE GİDECEĞİM”
Satış konusunu köy-köy ele aldıklarını anlatan Badem, “Bu konuda hassasız. Köy-köy inceleyeceğiz. Satışı yapılmadan önce araziyi inceleyeceğiz. Satışı uygun olmayan yerleri satmayacağız. Altını çizerek söylüyorum köylümün istemediği hiçbir şeyi satmayacağız. Tek tek köylere gidip vatandaşlarımızla görüşeceğim. Çözümü elbette bulacağız. Bir bardak suda fırtına kopmasına gerek yok” dedi.
“KÖY HALKI NE İSTİYORSA O”
Mursallı Mahalle Muhtarı Hasan Kadıoğlu köylerindeki satışı söz konusu olan araziyle ilgili bilgi isterken, Badem, “Mursallı’da yan yana dört büyük parsel vardı. Biz bunun üçünü satış için gündeme almadık. Yarın bu büyük arazi o köydeki bir yatırımla ilgili işe yarar. Ama köy dışından birisinin kullandığı arazi vardı. Bunu satışa çıkarmak istedik. Ancak köy muhtarımız ve halkımız istemediklerini söylediler, satışından vazgeçtik. Bu örnekte de olduğu gibi köylünün istemediği hiçbir yeri satmayacağız. 6 kişilik komisyonumuz var. Satılacak yerleri mutlaka inceliyorlar, eğer uygun değilse zaten böyle bir şeyi gündeme almıyoruz. Bizim derdimiz köylünün kullandığı yeri o köylüye kazandırıp insanımızın köyde kalmasını, belediyeye ait malların da bu şekilde kontrolünü sağlamak” dedi.
Zafer Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaceviz’in okul isteğinde bulunmasının ardından konunun takipçisi olduklarını dile getiren Badem, Zafer Mahallesi’ne mutlaka bir okul kazandıracaklarını bildirdi.
KAMU YATIRIMLARINI DA ANLATTI
Ödemiş’teki kamu yatırımlarıyla ilgili de bilgiler veren Badem, Ödemiş Organize Sanayi’nin elektrik ihalesi için 2 milyon liralık kaynak oluşturulduğunu, bölgenin komple altyapı ihalesinin de Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2015 yılı yatırım programına alındığını söyledi. Badem, altyapı ihalesinin Nisan 2015’te yapılmasının beklendiğini anlattı.
Birgi Çınaraltı Meydanı ve Ödemiş’teki iki restorasyon ve rölöve projesi için İzmir Valiliği’nden destek aldıklarını da hatırlatan Badem, Katırcı Hanı ve Çevresi için proje ihalesine çıkılacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Gölcük Yaylası çevre düzenlemesi için proje sunduklarını da sözlerine ekleyen Badem, Birgi’deki Dervişağa Medresesi’nin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nce İmam Birgivi Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet vermesi için girişimlerin devam ettiğini açıkladı.
Şehir için asfalt çalışmalarının asfalt kazıyan makinenin bozulması nedeniyle sekteye uğradığını ama arızanın giderilmesi sonrası çalışmaların hız kazandığını söyleyen Badem, Sim Köprüsü’nden Beşgöz mevkiine kadar tüm asfaltın 10 santimetre kazınarak yeni sıcak asfalt serileceğini söyledi. Ödemiş içerisinde tretuvarın kaybolması nedeniyle şehir içi geçişinin yeniden düzenlendiğini ve kaldırım çalışması da yapılacağını belirtti. Badem, “Tüm bunları girişimlerimiz sonucunda kamu imkanlarıyla sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





