B12 Plus İçerikleri (tekraren) -3!

İçindekiler: Vitamin B12 Vitamin B1 Vitamin B3 Vitamin E Vitamin C Folik Asit Folik Asit –...

  1. İçindekiler:
  1. Vitamin B12
  2. Vitamin B1
  3. Vitamin B3
  4. Vitamin E
  5. Vitamin C
  6. Folik Asit

Folik Asit – B9

1B vitamini ailesinin bir üyesi olan folik asit, DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde önemli yeri olan bir vitamindir. Folat ya da B9 vitamini olarak da bilinir.

2Folik asit vücutta kan yapımı, yeni hücre oluşumu, DNA sentezi gibi önemli biyolojik süreçlerde rol oynar.

3- Folik asitin damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi birçok kötü hastalığın oluşmasını da engellediği bilinmektedir.

4- Folik asitin diğer adı ise B9 ya da vitamin M olarak bilinmektedir.

5- Önemlidir: Hamilelikten önce ve hamilelik boyunca alınan folik asit takviyesinin, bebeğin omurgasında ve beyninde oluşabilecek hasarlara karşı koruyucu olduğu biliniyor. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında folik aside duyulan ihtiyaç artar, çünkü bebeğin beyin ve spinal kord gelişimi 3. ve 4. haftalarda olur.

Bu erken dönemde folik aside ihtiyaç duyulmasından dolayı hamile kalmadan önce annenin vücudundaki folik asit eksikliğini gidermiş olmasının daha avantajlı olduğu düşünülür.

6- Folik asitin bebeğe faydaları, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin gelişimini tamamlamasında çok büyük etkisi vardır. Fetal büyüme ve gelişme, hızlı ve sağlıklı hücre bölünmesini sağlayan folik asit bu dönemlerde son derece önemlidir.

Yine yapılan araştırmalarda, bebeğin omurilik, sırt açıklığı, sinir sistemi düzenlemesi ve beyin gelişimi için folik asit kullanımını günümüzde bir destek olarak alınması gerektiğini göstermektedir.

7- Önemlidir: Folik asit kullanmak, sinir yolu kusurları olarak bilinen beyin ve omurilik merkezli doğum kusurlarını önler. Açık omurga (spina bifida), en yaygın sinir yolu kusurlarındandır. Bu kusurlar, beyin hasarına ya da beyin gelişiminin yarım kalmasına sebep olarak en ciddi vakalarda sakatlıklara neden olabilir.

Bu sorunların çoğu (yaklaşık %70’i), folik asit tüketimi ile önlenebilir.

8- Folik asit vücutta depolanmaz, bu nedenle önerilen miktara ulaşana kadar her gün alınması gerekmektedir.

Eksiklik durumu;

  • Yorgunluk
  • Enerjisizlik (letarji)
  • Baş dönmesi, Bayılma hissi
  • Kolayca nefessiz Kalma
  • Baş ağrıları
  • Kalp atışının kolayca hızlanması (çarpıntı)
  • Tat duyusunun değişmesi ve azalması
  • Kulaklarda çınlama
  • Soluk cilt
  • Ellerde Uyuşma
  • Ayaklarda Uyuşma
  • Depresyon
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması ve sık hasta olmak
  • İştahsızlık
  • Saç dökülmesi
  • Kilo kaybı
  • Çabuk üşüme
  • Erken saç beyazlaması
  • Kronik yorgunluk
  • Kabızlık, şişlik
  • Kansızlık
  • Bebeğin büyümesi de dahil olmak üzere gebelik ve bebeklik dönemindeki gelişimsel problemler
  • Ağız içinde pamukçuk
  • Dilde şişme
  • Cinsel isteksizlik
  • Sinir, asabiyet ve erken kızma

Eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri Spina bifida demiştik. Yani ikiye ayrılmış veya açık omirilik rahatsızlığı.

Peki nedir bu hastalık?

Spina bifida nedir?: Spina bifida ayrık veya açık omurga anlamına gelir. En sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisidir.

Çok Önemlidir: Spina bifida ikiye ayrılmış veya açık omirilik demektir. Omuriliğin herhangi bir bölgesinin bozuk gelişimine verilen bir isimdir.

Anne rahminde bebeğin omurgası gelişirken bir yanlışlık sonucu bir ya da daha fazla omur kemiği ve omiriliğin bir kısmı iyi gelişemez.

Omirilik ve sinir sisteminde değişik derecelerde hastalık oluşmaktadır

Bacaklara, idrar kesesine ve kalın bağırsaklara giden sinirlerin çalışmaması nedeni ile yaşam boyu sürecek kısmi bir felç görülmektedir

Spina bifida gebeliğin ilk ayında, anne henüz hamileliğin farkında değilken meydana gelmektedir. Anne rahminde oluştuğu için bu soruna doğumsal anomali de denilmektedir

Hamileliğin ikinci ayından sonra ultrason tetkikinde bebekte spina bifida varlığı saptanabilmektedir

Ülkemizde her yıl üç ile beş bin arasında omurilik ve omurgası iyi gelişmemiş spina bifidalı bebek dünyaya gelmektedir. Riskli ailelerde yani önceden spina bifidalı bebek doğurmuş annelerde veya ailesinde spina bifida olanlarda sarhim sıvısı alınıp tetkik yapılabilmektedir.

Ayrıca her anne adayının hamile kalmadan önce başlamak şartı ile bir süre folik asit (folbiol) vitamini kullanmasının bebekte spina bifida oluşma olasılığını azalttığı bilinmektedir.

Lütfen Dikkat; Eğer spina bifida’nız varsa, doğumunuzdan önce omuriliğinizin gelişimi sırasında bir şeyler ters gitmiş demektir.

Genel anlamda omurilik, sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüptür. Bu sinirler kaslarınızdaki sinirlere beyninizden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda bu sinirler hissetmemizi de sağlar. Bebek, spina bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp kapanmamış demektir.

Bu nedenle, omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır.

Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da, değişik derecelerde felçler (hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.

Hangi sinirlerin etkileneceği, sırttaki açıklığın bulunduğu yere bağlıdır. Sırttaki açıklık ne kadar yukarıda ise daha çok sayıda sinir etkilenmiş ve daha ağır bir felç durumu var demektir.

Bu nedenle spina bifidalı bazı kişiler hiç veya pek az cihaz kullanırken bazıları tekerlekli sandalye kullanma durumunda kalmaktadır.

Etkilenen kaslar yalnız hareket etmeyi sağlayan kaslar olmayıp idrar ve dışkı kontrolünü sağlayan kaslar da birçok hastada olaya katılır.

Spina bifidalı hastaları %85’inden fazlasında hidrosefali de görülür. Hidrosefali, beyin ve omurilikte düzenli olarak dolaşan sıvının bu dolaşımının bozulması sonucu aşırı miktarda artması ve beyin içindeki boşluklarda yüksek basınca yol açmasıdır.

Bebeklerde kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiş olduğundan baş büyüyerek bu basıncı düşürmeye çalışır. Ancak erken dönemde tedavi edilmez ise beyin hasar görür. Hidrosefali gelişmesi ve beynin hasar görmesi zamanında tedavi edilerek önlenebilirse spina bifidalı çocukların zekaları normalden farklı olmaz.

Hidrosefali nedir?: Beyin omurilik sıvısının çoğalmasıyla, beyin karıncıklarının, kimi zaman da kafatasının büyümesine yol açan bir hastalık.

Spina Bifida nasıl meydana gelir?

Bilinen tek şey, bir bebeğin spina bifidalı doğmasında hiç kimsenin suçunun olmamasıdır.

Vitamin B grubundan bir vitaminin (folik asid) rolü olabilir. Folik asidin omurilik tüpünün kapanmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Eğer annede yeterince folik asid yoksa bebeğin omurilik tüpü uygun bir şekilde kapanmayabilir.

Folik asid dışındaki bazı vitamin ve minerallerin de rolü olduğu düşünülmektedir. Bilinen başka bir husus da spina bifidanın kalıtımsal bazı nedenlere bağlı olarak meydana gelebileceğidir; çünkü, bazı ailelerde spina bifida daha sık görülmektedir. Sara nöbetlerini önlemek için annenin kullandığı bir ilacın (valproik asid) spina bifidaya neden olduğu bilinmektedir. Bugün için bilinmeyen pek çok sayıda başka nedenlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir.

Spina Bifida’nın önlenmesi mümkün müdür? (Dikkat)

Bugün için tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Son yıllardaki çalışmalar gebelik öncesi dönemde alınan Folik Asit vitamini ile bu hastalığın önemli ölçüde önlenebileceğini göstermiştir.

Günümüzde birçok gelişmiş ülkede tüm anne adayları daha gebe kalmadan önce Folik asit almaya başlamaktadır.

Önemlidir: B12 Plus, içeriğindeki zengin B vitaminlerini, enjeksiyon yönteminden sonra en etkili olan Transdermal Teknoloji ile vücuda entegre eder.

Böylelikle, hassas bir yapıya sahip olan B vitaminleri, vücuda kayıpsız bir şekilde entegre edilir.

  1. B1 : % 80 pişirmede yok olur ( 40 °C de başlar)
  2. B6 : % 50 pişirmede yok olur
  3. Folik Acid: % 100 pişirmede yok olur

*İnsanların % 98 inde Folic Acid yok kadar az (WHO)

  1. B12 : Vücutta Folik Asit olursa %100 çalışır!
  2. B3 : Eksikse, karbonhidratlar trigliseride dönüşür.

Kaldığımız yerden devam etmek üzere, yarına kadar sağlık ve huzurla kalın inşallah…

Sevgiler

Bakmadan Geçme