- Haberler
- -ZEYTİNYAĞINDA BU YIL IŞIK VAR
-ZEYTİNYAĞINDA BU YIL IŞIK VAR
  Başar Uçar – Ödemiş ve bölgesinde zeytin hasadı yavaş yavaş hareketleniyor. Bu yıl verimliliğin geçmiş yıllara...
Başar Uçar – Ödemiş ve bölgesinde zeytin hasadı yavaş yavaş hareketleniyor. Bu yıl verimliliğin geçmiş yıllara göre daha iyi olduğunu kaydeden Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Müdürü ve zeytinyağı gurmesi Süleyman Temel, dünyadaki zeytinyağı açığına da dikkati çekerek hasat sezonundan umutlu olduklarını dile getirdi.
2005 yılından bu yana zeytinde en iyi sezonun yaşandığını ifade eden Temel, rekoltenin Ödemiş ve civarında geçen yıla oranla %20 arttığını belirterek, “Üreticimiz bu yıl ürün bol demesin, ürününe sahip çıksın. Zeytinyağında da miktardan ziyade kaliteye önem vererek daha çok kazansın” şeklinde konuştu.
“VERİM YÜKSEK, TALEP DE ÇOK”
Zeytindeki yüksek rekoltenin üreticiye umut verdiğini, dünyadaki zeytinyağı açığının da fiyatlara olumlu yansımasının söz konusu olduğunu ifade eden Temel, “Bu yıl nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar zeytinde verimi yükseltti. Özellikle mayıs ayının son haftasında gelen yağışlarla zeytinde verimi geçen yıla göre yaklaşık %20 artırdı. Ancak ürünün bol olması üreticimizi rehavete sevk etmesin. Özellikle sıcaklıkların da düştüğü göz önüne alınarak zeytin sineğine karşı gerekli ilaçlama vaktinde yapılsın.
Bolluk olsa bile üreticimizin bu yıl bir tek zeytini bile bırakmaması lazım. Bölgemizde hasat yavaş yavaş hareketlenirken, biz de 2005 yılından bu yana en hareketli sezonu yaşayacağımızı tahmin ediyoruz.
Geçen yıl 6,5-7 lira olarak üreticiden alınan 0,5 asit zeytinyağının litre fiyatı körfez bölgesinde 10 lira civarında iken bölgemizde de 8 lira ile 8 lira 20 kuruş arasında değişiyor. Zeytinde hasat dönemi şubat ayına kadar sürüyor ama üreticimizin aralık ayı ile Ocak ayının 10’una kadar hasadını tamamlamasını tavsiye ediyoruz. Özetle bu yıl zeytinyağında ışık var. Tüccarda ürün olmadığını da düşünürsek üretici ürününe sahip çıkarak yıllar sonra güzel bir kazanç yakalayabilir” dedi.
“ÖDEMİŞ TARİŞ BAYRAM’DAN SONRA SIKIMA BAŞLIYOR”
Ortaköy’deki Tariş Ödemiş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi’ne ait fabrikada zeytin sıkımlarının Kurban Bayramı’nın ardından başlayacağını kaydeden Temel, sezona şimdiden hazır olduklarını ve üreticileri beklediklerini söyledi.
Zeytinyağında kalitenin önemli olduğunu vurgulayan Temel, “Üretici aslında miktarla kazandığını düşünüyor. Ama zeytinyağında kalitedir önemli olan. Kalite düşük oldukça Türkiye’nin bu işten kazançlı çıkması zor. Üreticisi, tüccarı, fabrikası bunu artık görmeli.
Kalite için önemli hususlar var. Bunun en başında üretici kaliteli zeytini en kısa sürede fabrikaya getirmeli. Yani toplanan zeytin 24 saat içinde sıkılmalı. Bu sağlanamıyorsa bile üretici, zeytinini fileli hava alabilen çuvallarda saklamalı. Kapalı yerlerde saklanan zeytinde yanma meydana geliyor. Üretici ayrıca yağın kalitesi için döküntüyü ayırmalı.
“MİKTARDAN ZİYADE KALİTE ÖNEMLİ”
Sıkma sıcaklığı önemli. Sıcaklık mümkün oldukça düşük olmalı. Dünya lideri İspanya’da zeytin 28-30 derece civarında sıkılıyor. Bizde de standart 38-40 derece civarında ama işin gerçeği öyle değil. 56-60 dereceye kadar yükseliyor bu sıcaklıklar. Bunun da nedeni üreticinin daha fazla yağ çıkarma isteği.
Bu da kaliteyi olumsuz etkiliyor. Sıcaklık düştükçe zeytinyağının besin değeri yükseliyor. Kaliteli zeytinyağı acı ve yakıcı tatta olandır. Antioksidan ve ağrı kesici niteliği de vardır. Zeytinyağının kalitesi ağaçtan koparılmış zeytinin tadıyla, zeytinyağının tadının aynı olmasıyla anlaşılır. Ağaçtaki zeytinin tadı da acıdır. Ayrıca acı ve yakıcı tattaki zeytinyağının raf ömrü daha da fazladır.
Bizim tesisimizde ben üreticilere her zaman soğuk sıkımın daha iyi olduğunu anlatıyorum. Bu yöndeki talep de artıyor. Kaliteli yağın fiyatı daha yüksek oluyor. Sıcak sıkımda örneğin 100 kilo yağ elde ediliyorsa, soğuk sıkımda 85-90 kilo civarında yağ elde edilir. Bu aradaki 10-15 kilo zaten üreticinin cebine girmiyor” dedi.
YURT GENELİNDE 439 BİN TON SOFRALIK ZEYTİN HEDEFİ
Öte yandan geçen üretim sezonunda düşük rekolte nedeniyle ihracatı yüzde 66 gerileyen zeytinyağı sektörü, 2014/15 sezonunda 190 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyor.
Geçtiğimiz 2013/14 sezonu için zeytinyağı rekoltesi 130 bin ton olarak tahmin edilmişti. Sofralık zeytin rekoltesi ise 2014/15 sezonu için 439 bin ton olarak öngörülüyor. Zeytinyağı sektörü, önümüzdeki sezon 90 bin ton ihracat hedefliyor.
Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının 2013/14 sezonunda rekolte azlığı nedeniyle 92 bin ton’dan 22 bin tona gerilediğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, 20 Eylül’de yaptığı açıklamada 2014/15 sezonunda ihracat hedeflerinin 2012/13 sezonundaki ihracat rakamı olan 92 bin tonu yakalamak olduğunu söylemişti.
Bakmadan Geçme





