Aslanlar Biberi Hasadı Başladı

Torbalı'da, coğrafi işaretli ve acılığıyla dikkat çeken Arslanlar biberinin hasat dönemi başladı.


Yaklaşık 130 yıldır aynı ata tohumuyla yetiştirilen bu biber, özellikle Ege Bölgesi’nde benzeri olmayan acılığı ve mideyi yakmayan özelliğiyle ön plana çıkıyor.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Arslanlar biberinin kökenine değinerek, “Yaklaşık 130 yıl önce Rumeli’den, özellikle Selanik’ten mübadele döneminde gelen göçmenler tarafından bölgeye getirilmiş. Ata tohumu ile Arslanlar Köyü’nde ekilmeye başlanmış” dedi. Olgun, biberin kendine has tadı ve acılığıyla Urfa isotuyla kıyaslandığını belirterek, Şanlıurfalı vatandaşlara çağrıda bulundu: “Gelin Arslanlar biberi mi daha acı, yoksa Urfa isotu mu daha acı? Bu acılığı yarıştıralım.”
Olgun, biberin acılığı ve mideye etkisiyle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Urfa isotunu tattığınızda ağızda ve dudaklarda yoğun bir acılık bırakmıyor. Arslanlar biberini tattığınızda ise dudaklardan başlayıp tüm ağzı saran yoğun bir acılık hissediliyor. Ancak bu acılık mideyi yakmıyor. Urfa biberi ise ağızda hafif ama midede rahatsızlık verebiliyor. Arslanlar biberi ağızda gün boyu süren bir acılık bırakıyor.”
Bu yıl yaklaşık 100 dönümlük alanda üretim yapılan Arslanlar biberi, çiftçiden 35 TL’den alıcı bulurken pazarda 50 TL’ye kadar satılıyor. Sezonun başında ürünün fiyatı ise nadir bulunması nedeniyle 100 TL’ye kadar çıkabiliyor. İtalyanların da pizzalarda kullanmak üzere Arslanlar biberine ilgi gösterdiği, "Azap" markası altında ihracat projelerinin geliştirildiği ifade ediliyor.
Arslanlar Mahallesi Muhtarı Sedat Sunar, hasat döneminin Nisan ayında ekimle başlayıp, Temmuz ayında başladığını ve Eylül sonuna kadar devam ettiğini belirtti. Bu yıl verimin oldukça iyi olduğunu vurgulayan Sunar, “Bir dönümde 3-3,5 ton ürün alıyoruz. Hasat genellikle sabah erken saatlerde yapılmalı, aksi halde terliyoruz” dedi.
30 yıldır tarlada çalışan üretici Gökhan Çalgıcı ise, “Sulama, çapalama, gübreleme ve ilaçlamayı tam zamanında yaptık. Hava şartları da bizi çok etkilemedi. Sabah erken başlıyoruz, öğleye kadar devam ediyoruz ve ürünleri teslim ediyoruz. Sürekli ilgileniyoruz ve sonuçtan memnunuz” diye konuştu.

İzmir’in coğrafi işaretli 35. ürünü olarak tescillenen Arslanlar biberi, özellikle kebapçılar, lahmacuncular ve restoranlarda yoğun olarak kullanılıyor. İnce kabuğu, kendine has aroması ve mideyi yakmayan acılığı ile bölgenin özgün tatlarından biri olarak değerini koruyor.

Bakmadan Geçme