• Haberler
  • Gündem
  • Asgari ücrette vergi ve kesintilerin kaldırılması gündeme geldi

Asgari ücrette vergi ve kesintilerin kaldırılması gündeme geldi

Yaklaşık sekiz milyon çalışanın gözü kulağı, 2022’de geçerli olacak asgari ücret tutarına çevrildi. Asgari Ücret Tespit...

Yaklaşık sekiz milyon çalışanın gözü kulağı, 2022’de geçerli olacak asgari ücret tutarına çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. İşçi sendikalarının zam oranının ilk toplantıda belirlenmesi konusundaki çağrısına bakanlık ile işveren sendikasından da olumlu sinyal geldi. Asgari ücretin 4000 liraya yaklaşması için yapılan tüm vergi ve kesintilerin kaldırılması da dahil bütün seçenekler çalışılıyor.

Milyonlarca çalışanın ve işverenin gözü yarın ilk toplantısını yapacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çevrilirken Türkiye, yoğun bir ekonomi gündemine sahne olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıklayacak. İhracat ve enflasyon rakamları da aynı gün duyurulacak. Komisyon, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirecek. Toplantıda yeni yıldan itibaren geçerli olacak artış için işçi ve işveren kesimi temsilcileri bir araya gelecek.

Tüm taraflar temsil ediliyor

Komisyon toplantısı öncesi işçi ve işveren sendikaları arasında da sıcak trafik sürdü. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, cuma günü Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret ederek asgari ücret, asgari ücret işveren teşviki konularını değerlendirdi. Zam masasında işçileri Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, işvereni de TİSK temsil ediyor.

Birçok çalışma yürütülüyor

Görüşmelerde vergi indirimi dahil birçok seçenek masada olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplumun beklentilerine karşılık verecek bir asgari ücret konusunda işçi kesimi ile uzlaşı içinde oldukları mesajı verirken güçlü bir zam beklentisi oluştu. Hükümet, asgari ücreti yukarı çıkarmak için vergiler dahil çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Vergi kalemleri düşürülebilir

Türk-İş, işçinin talebine ilişkin henüz bir rakam ifade etmese de bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 3903 lira olarak hesapladı. Brüt 3577 lira olan asgari ücretten yapılan 751 liralık kesintinin (SGK primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi) alınmaması ya da asgari ücretten kesilen vergi kalemlerinin sayısının düşürülmesi gibi seçenekler çalışılıyor.

Anket, Erdoğan’la paylaşılacak

Bakan Bilgin, komisyon toplantısı öncesi bakanlığın 2500 çalışana yönelik yaptığı asgari anket ücret tespitine yönelik anket sonuçlarını Başkan Erdoğan’la paylaşacak. Bakan Bilgin’in AK Parti MYK’da konuya ilişkin bir sunum yapması bekleniyor. Sendikalar, asgari ücretin ilk toplantıda belirlenmesi yönünde mesajlar verirken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Erdoğan’ın asgari ücretin süresi gelmeden ne olacağını açıklayacağını söyledi.

Net ve brüt ne kadar olur?

Asgari ücret, mevcutta brüt 4203 lira 56 kuruş ve net 2825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Yapılan açıklamalar ve sosyal medyada yapılan anketlerde yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25’lik zamma göre brüt asgari ücretin 4471 liraya ve net asgari ücretin de 3532 liraya, yüzde 30’luk zamma göre brüt asgari ücretin 4650 liraya, net asgari ücretin de 3673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran dikkate alındığında asgari ücretin 3500 ile 3750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Gelir Vergisi Kanunu 103. maddeye göre; asgari ücretli bir işçinin ücret matrahının yıllık 24 bin TL’yi aştığı ay ve takip eden diğer aylarda ücretinin bir sonraki vergi diliminde yüzde 20 üzerinde vergilendirilmesi gerekiyor. Bu yıl için asgari ücrette işveren payı 554.51 TL, işveren işsizlik sigorta primi 71.55 TL’yi buluyor. Böylece 2021 yılı rakamlarına göre asgari ücretin işverene maliyeti 4203.56 TL oluyor.

Ayşe Mingir

Bakmadan Geçme