- Haberler
- “Antika Saray Sobaları” sergisine yoğun ilgi
“Antika Saray Sobaları” sergisine yoğun ilgi
Meral ve Öğül Orhan çiftinin 25 yıldır topladıkları 48 parçalık antika soba koleksiyonu Tire Kent Müzesi’nde...
Meral ve Öğül Orhan çiftinin 25 yıldır topladıkları 48 parçalık antika soba koleksiyonu Tire Kent Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 3 ay boyunca halka açık olacak olan sergide; çini, emaye ve döküm sobalar yer alıyor.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sergi hakkında bilgi veren antika soba koleksiyoneri Öğül Orhan şunları söyledi: “Naçizane bir soba koleksiyonu sergisi için bugün Tire Kent Müzesi’nde bulunuyoruz. Müze müdürü Edip Adanalı ve Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ‘in teklifleriyle ve ısrarları sonucu normalde teşhir etmediğimiz evimizin süsü olan sobalarımızı bugün burada halka ve sevdiklerimize göstermek için bulunuyoruz. Sobalarımızın bir kısmı çini, bir kısmı döküm, bir kısmı ise emaye. Sobalar 1800’lü yıllarda icat edilmiş. Koleksiyonumuzdaki en eski soba 1880’lerden kalma. Aralarında Çekoslovak, Fransız, Alman, İskandinav yapımı ve gururla söylüyorum İstanbul yapımı sobalarımız var.
İlk sobayı yaklaşık 20-25 yıl önce Münir Nurettin Selçuk’un eşinden aldık. Daha sonra sırayla önümüze çıkan çini, emaye, döküm sobaları toplamaya başladık. Bizim sobalarımızın bir kısmı saraylardan çıkma diğerleri ise konaklarda, varlıklı insanların evlerinde kullanılmış sobalar.Şahsen eşimle koleksiyon yapmayı seviyoruz. Değişik koleksiyonlarımız var. Koleksiyonerlik psikolojik bir rahatsızlık olsa da iyi bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorum çünkü insanı geçmişe götürüyor ve geçmişte elde edemediği bazı şeyleri daha yaşlandığı daha olgun bir yaşa geldiği dönemlerde elde etme olanağı sunuyor. Bu eserleri Türkiye’de tabi başka insanlarda topluyor. Çok daha büyük koleksiyonları olan arkadaşlar da var. Bizimkisi mütevazi bir koleksiyon. Bu kadar güzel bir müzede bize yer verdiği için ve gösterdiği nezaket için Müze Müdürü Edip Adanalı’ya ve Üniversite’den gençlik arkadaşım olan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e teşekkür ediyorum.”
Antika sobaları koleksiyonuna eşiyle beraber yaklaşık 25 yıl önce başladıkları dile getiren Meral Orhan da şunları söyledi: “Tek tek buldukça, sevdikçe, gördükçe topladık ve zevkine vardık. Şimdi bu zevki başka arkadaşlarla ve tanımadığımız insanlarla da paylaşmak istedik. Bu sergi bizim için de önemli. Herkesin artık bilmediği, görmediği, bu güzel yapımları görmelerini istedik. 1800’lerden başlayıp 1900’lülerin başına kadar gelen soba modellerimiz var. Tabi bunların içinde en değerli olanları ise eski olanlar, çini olanlar, son olarak da nadir olanlar diyebiliriz. Örneğin nadir olan sobalarımızdan bir tanesi var ondan dünyada sadece iki tane var ve biri bizde.”
Sergiyi gezen Tireli emekli öğretmen Düriye Ayyıldız da şunları kaydetti: “Sergi çok güzel, farklı bir sergi. Tire Müzesi bir çok şeye, sergiye tanıklık etti. Tire zaten bu müze sayesinde önce İzmir’de daha sonra Türkiye’de ve Dünya ya açılarak bir çok ödüllerle kendini gösterdi tanıttı. Bugünkü sergi tarihi soba sergisi ve çok değerli bir koleksiyoncunun sergisi onun anlatımıyla daha da zenginleşti belleğimiz. Özellikle koleksiyona ilgi duyanlar için ,serginin başlığı da güzeldi.”
Serginin çok nostalji ve ilgi çekici olduğuna dikkat çeken Tireli Behiye Lapoğlu da “bugün burda çok güzel geçmişte yaşananları ve soba bu kelime insanın aklına hemen pek fazla böyle bir başta bir cazip değilmiş gibi geliyor ama bence sobanın başında çok güzel o sohbetlerin olduğu ,çok güzel hikayelerin anlatıldığı ,insanları bir araya getiren ,insanın ayrıca içini ısıtan bir şey, burda çok güzel değişik zamanlara ait ,değişik geçmişten gelen sobalar var. Ve çok güzel insan bakınca ,insanlar ne kadar güzel emek vermiş diyorsunuz. Yaşayan bir tarih sobayla birlikte o dönemlere akıp gidiyor insan Tire de de böyle bir serginin açılması çeşitli yıllarla ait sobaların bir araya getirilmesi gerçekten çok güzel olduğuna inanıyorum. Zaten Tire Kent müzesi her geçen gün artan ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin önemli müzeleri arasına girmeyi başarmıştır” dedi.
Tire Kent Müzesi Müdürü Edip Adanalı da saray sobalarının geçmişinin 1850’li yıllara kadar dayandığını dile getirdi. Adanalı “Bugün de müzemizde antika saray sobaları gergisi açtık. Antika saray sobaları deyince sobaların 1850 yıllarda Osmanlı ya ,Osmanlı Devletine kullanılmaya başladığını görmekteyiz. Özelikle Fransa ,Paris yapımı ,Çekoslovak ve İskandinav ülkelerine ait sobalar müzemizde sergilenmektedir. Bu sobaların asıl büyük özellikleri saraydan çıkma sobalardır. Özellikle Sait Halim Paşa yalısından gelen Münir Nurettin Selçuk üstadımızın sobası burda müzemizde sergilenmektedir. Tabi ki bu sobalardan iki tanesi Ohenne ustanın yaptığı sobalardan olup bu sobalardan bir tanesi Kent Müzemizde bulunmakta, bir tanesi de İstanbul da Dolmabahçe Sarayında bulunmaktadır. Üç ay süreyle bu sergimiz açık kalacaktır. Tüm bu tür şeyleri takip eden, sergileri takip eden ,bu tür beğenileri olan misafirlerimize Kent Müzemiz de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.”dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Tire Belediye Başkanı Çiçek ve Koleksiyoner Orhan çifti ile birlikte nostalji Saray sobaları sergisinin açılışını gerçekleştirdiler. Sergiye yoğun ve kalabalık bir ilgi yaşandı.
Turgay Konuralp