Yeşil mercimeğin sağlığımıza faydaları
Mercimeğin beslenme açısından kendine ait bir gücü vardır. Potasyum, kalsiyum, çinko, niasin ve K vitamini için iyi bir...
Mercimeğin beslenme açısından kendine ait bir gücü vardır. Potasyum, kalsiyum, çinko, niasin ve K vitamini için iyi bir kaynak olan mercimek, aynı zamanda diyet lifi, yağsız protein, folat ve demir açısından da zengindir. Yapılan araştırmalara göre mercimek tüketimi, pek çok ciddi sağlık sorunları riskini azaltabilmektedir. Yeşil mercimek, mercimek türleri arasında muhtemelen en çok kullanılanıdır. Vücutta inflamasyonu azaltmaya yardımcı olması nedeniyle romatoid artrit rahatsızlığından muzdarip olanlar için iyi bir seçenektir. Diğer yandan yüksek oranda lif içermesi nedeniyle diyabet, insülin direnci ya da hipoglisemi gibi durumlar için oldukça faydalıdır. Hem kan şekeri seviyelerini dengede tutmakta hem de sürekli bir enerji kaynağı olabilmektedir.
Vücudumuzdaki kasların ve organların onarımı ve düzgün çalışması için protein son derece gereklidir. Yeşil mercimek, bu durumda en iyi kaynaklardan biridir. Yeşil mercimek, özellikle vücudun kas yapısının düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm temel amino grup asitlerin takviyesini vücuda yapabilmektedir.
Yürütülen bir çalışmaya göre mercimek ailesi, diyet lifi açısından oldukça yüksektir. Bu durumda yeşil mercimek, fasulye ve bezelye gibi baklagiller yüksek oranda lif içermektedir. Mercimekte bulunan diyet lifleri ise kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulması için oldukça yardımcı olabilmektedir. Diyet lifi, şekerin kan tarafından emilme hızını yavaşlatarak sürekli şeker seviyesinin korunmasını sağlamaktadır.
Yeşil mercimek, yüksek düzeyde çözünür lif içermesi nedeniyle kandaki kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kolesterolü seviyelerinin sağlıklı boyutlarda düşürülmesi sayesinde arterleri temiz tutarak kalp hastalığı ve felç riskini de azaltabilmektedir.
Çeşitli çalışmalar mercimek gibi yüksek lifli gıdaları tüketmenin kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. Mercimek, aynı zamanda kalp sağlığı için büyük önemi olan folat ve magnezyum açısından da iyi bir kaynaktır. Folat, homosistein seviyelerini azalttığı için kalp hastalığı için ciddi olan bu risk faktörünü ortadan kaldırabilmektedir. Diğer yandan, magnezyum eksikliği ise doğrudan kalp hastalığı ile ilişkilidir. Tüm bunlar göz önüne alındığında yeşil mercimek tüketimi, kalp sağlığını korumak için birebir olabilmektedir. Yeşil mercimek sahip olduğu lif ve kompleks karbonhidratlar nedeniyle enerjiyi sürekli artırabilmektedir. Mercimek vücuda oksijen taşıma, enerji üretimi ve metabolizmayı hızlandırma gibi fonksiyonlar için gerekli olan demir açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Lif açısından zengin olan gıdalar sindirim sistemini geliştirmek için benzersizdir. Bu nedenle yeşil mercimek tüketerek bağırsak hareketlerini optimize ederek sindirime destek olursunuz. Aynı zamanda kabızlık probleminin ortadan kaldırılması için de oldukça faydalıdır.
Yeşil mercimek tüketimi, bazı kanser türleriyle mücadele edebilmek için yardımcı olabilmektedir. Mercimek, kanser savaşçıları olarak bilinen lektin bileşikleri açısından zengindir. Lektinler, tipik olarak mercimek, buğday, yerfıstığı, bezelye ve soya fasulyesinde bulunurlar. Lektinler, vücuttaki kanserli hücrelerinin büyümesini kontrol altına alabilmektedir.
Beynin düzgün işlemesi için vitaminler ve mineraller gibi temel besinler oldukça gereklidir. Yeşil mercimek ise beynin iyi çalışması için gerekli olan temel vitamin ve mineralleri beyine sağlayabilmektedir. Çözünmez lifler, vücut tarafından sindirilmeden ve bozulmadan geçerek kalori almaya neden olabilmektedir. Yeşil mercimek gibi besinler ise sindirim sistemini komple çalıştırarak hem metabolizmayı hızlandırmakta hem de daha az yemek yeme isteği uyandırmaktadır. Lif açısından zengin olan gıdalar, diğerlerine göre çok daha fazla tokluk hissi yaratmaktadır.