YAZ PATATESİNDE SON KIŞA KARŞI ÖNLEM
ÖDEMİŞ&rsquoTE YAZ PATATESİNİ ZİRAİ DONDAN ELYAF ÖRTÜYLE KORUMAYA ÇALIŞAN ÜRETİCİYİ DEPOLARIN DOLU OLUŞU KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR!...
ÖDEMİŞ'TE YAZ PATATESİNİ ZİRAİ DONDAN ELYAF ÖRTÜYLE KORUMAYA ÇALIŞAN ÜRETİCİYİ DEPOLARIN DOLU OLUŞU KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR!
Ödemiş'in lokomotif ürünlerinden patateste üretici zirai don tehlikesine karşı tarım alanlarını elyaf zirai örtüyle kaplamaya başladı. İlçe genelinde tarlalar beyaza büründü.
İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre 2015 yılında ilk üründe 202 bin 800 ton, ikinci üründe de 139 bin 500 ton patates hasadının yapıldığı Ödemiş'te üreticiler, yaz patatesinde zirai don tehlikesine karşı tarım alanlarının üzerini elyaf ile örttü. 7-8 yıldan bu yana kullanımı hızla artan elyaf örtünün dekar başına maliyetinin yaklaşık 185 lira olduğu ve metrekare başına ağırlığının 15-25 gram arasında değiştiği belirtildi.
'HER GEÇEN YIL YAYGINLAŞIYOR'
Ödemişli ziraat mühendisi Özkan Akgün, elyaf örtünün patates tarlalarını kışın son don etkilerinden korumak adına etkili bir çözüm olduğunu ifade ederek, 'Bir topu yaklaşık 1440 metrekare büyüklüğe sahip olan zirai örtü bölgemizde her geçen yıl yaygınlaşıyor. Düzgün toplanıp saklanması koşuluyla 3-5 yıl kadar kullanılabilen bu örtülerin üreticilere maliyeti dekar başına 185-200 lira civarında. Mart ve nisan aylarındaki erken don tehlikesine karşı tarım alanları örtülüp Nisan ayının 1-15'ilerinden sonra toplanmaya başlıyor.
Ancak bu yıl şubat ayında uzun zamandır görülmeyen sıcaklıklar nedeniyle üründe hızlı gelişme olur ve bitki boyu 20 santimetre civarına ulaşırsa 5-10 Nisan tarihlerinde görülen son don olayına karşı yeterli koruma olmayabilir. Önümüzdeki haftada da yine sıcaklıkların 25-26 derece civarında olması bekleniyor. Zirai örtü uygulamasından önce, gübreleme, yabancı otlarla savaş için sürgüleme, karık oluşturma ve herbisit uygulaması yapılması gerekiyor. Gübrelemenin ve boğaz doldurmanın erken yapılması, gerek beslenme, gerekse efektif alan köklenmesi ile ilgili fizyolojik problemler yaratabiliyor. Elyaf örtü uygulamasından sonraki diğer problem, rüzgar hortumları ve köpeklerin tarlalarda boğuşması. Köpekler tarım alanlarındaki elyafın sıcaklığa gelip, zirai örtülere zarar verebiliyor. Üretici her geçen yıl üretim maaliyetlerinin artmasından dolayı zorlansa da, elindeki ürünü korumak adına zirai örtü ile önlem alıyor' dedi.
'DEPOLAR DOLU'
Akgün, yaz patatesinde ekimlerde %20-%40 arasında azalma gözlendiğine de dikkati çekerek, 'Patateste geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi arz- talep konusunda bir sıkıntı var. Talep yeterli olmadığından Bozdağ'daki, Gölcük'teki, Niğde, Nevşehir'deki depolar büyük oranda dolu.
Ana ürün yetiştiren bu bölgelerdeki depoları dolu olması, üzerine pazarlama kanalındaki kontrolsüzlük ve denetimsizlik, yaz patatesinde de benzer sıkıntıların yaşanma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Sanırım küçük ve orta ölçekteki üretici korunamadığı ve desteklenemediği sürecede, benzer dengesizlikleri daha çok yaşayacağız' diye konuştu.
Başar Uçar