Yapay Zeka nedir?

Değerli Küçük Menderes okuyucuları, Daha önce Yapay Zeka Teknolojileri diye bir yazı yazmış ve IBM'in kullandığı...

Değerli Küçük Menderes okuyucuları,

Daha önce Yapay Zeka Teknolojileri diye bir yazı yazmış ve IBM'in kullandığı bir yapay zeka uygulaması ile işten çıkmayı düşünen çalışanları tespit ettiklerini anlatmıştım.

Ödemiş'te hafta sonu gezerken rastladığım lise arkadaşım Mehmet Er'in çocuğunun yapay zekaya çok ilgili olduğunu, yazılarımı takip ettiğini öğrendim ve bu konuda daha detaylı bir yazı yazmak için söz verdim. Bu yazının Saadettin kardeşimizin nezdinde geleceğin mühendis adayları olan öğrenci arkadaşlarımıza yararlı olmasını diliyorum.

Yapay Zeka çalışmaları, aslında çok eskilere dayanmakta. Benim de üniversite bitirme tezim olan Artificial Neural Networks yani Yapay Sinir Ağları adı ile başlayan çalışmalar, daha havalı bir şekilde Artificial Intelligence yani Yapay Zeka olarak son yıllarda karşımıza çıktı. Aslında temel amaç şu: Öğrenebilen algoritmalar yani insan gibi düşünen makine, program, cihaz ya da robotlar.

Yapay Zeka demek, aslında temel anlamda tahminleme demek. Yaptığınız sistem, sizin yaptığınız işi öğrenerek aynısını yapmaya çalışır. Çok basit bir örnek ile anlatacağım. Mesela 1, 3, 5, 7 diye giden bir sayı diziniz var. Yapay Zeka, bunu öğrenerek gelecek sayıların 9, 11, 13 olacağını tahmin ediyor. Fakat bu tahmin etme algoritmaları, çok karmaşık bir yazılımdan oluşuyor. IBM örneğindeki gibi kişilerin işten ayrılmak isteyip istemediklerini bile tahmin edebiliyorlar.

Yapay Zeka'ya neden ihtiyaç duyuldu peki?

Çünkü operasyonel işler dediğimiz rutin ve günlük işleri yapan robotlar ve makineler, artık yetersiz olmaya başladı. Sanayi Devrimi ile otomasyon sistemleri, kişilerin yaptığı işleri yapar hale geldiler. Ama hala bir yerlerde eksiklikler vardı. O da bu sistemler insan gibi düşünüp karar veremiyordu. İşte burada Yapay Zeka teknolojileri devreye girdi. Robotları da yöneten robotlar ya da sistemler, insanlara da yön verir hale gelmeye başladı. Çünkü bu sistemler, artık muhakeme yeteneğine sahipler ve daha da gelişecekler. İnternette videolarını bulabileceğiniz Boston Dynamics robotlarını izlerseniz, şu anda teknolojinin nereye vardığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Son olarak gençlerimize kafalarında daha farklı fikirler oluşturacak bir film ve bir dizi önerim olacak:

Film adı: Eagle Eye – Kartal Göz

Dizi adı: Person of Interest

Herkese ve özellikle de gençlerimize teknoloji dolu günler dilerim.

Bakmadan Geçme