YA O YA BEN! – 5- eroin!
Bahsi geçen konular bildiğiniz üzere oldukça mühimdir. İşte bu yüzdendir ki, aynı konuya dair farklı makaleleri...
Bahsi geçen konular bildiğiniz üzere oldukça mühimdir. İşte bu yüzdendir ki, aynı konuya dair farklı makaleleri sizinle paylaşıyorum. Dünya parmaklarımızın ucunda, paylaştığım konular ve ürünler hakkında daha fazla detay için sizlerin de araştırmalar yapabilmesini çok isterim.
- Sigara / Tütün
- Alkol
- Esrar
- Uçucu ve Yapıştırıcı maddeler
- Eroin
- Kokain
- Ecstasy
- Amfetaminler
- İlaç olarak kullanılan fakat bağımlılık yapan maddeler
- LSD
- Mantar
- Nitritler (Poperrs)
EROİN;
Eroin, ham afyonun işlenmesinden elde edilen bir maddedir. Ham afyon, haşhaş bitkisinin kapsülünün çizilmesi ile ortaya çıkan yapışkan süt benzeri sıvıdır.
Ham afyonun işlenmesi sonucunda opioidler denen birçok madde elde edilir. Opioidler arasında eroin dışında ilaç olarak kullanılan morfin, kodein ve petidin de bulunur.
Eroin, solunum yoluyla veya damardan alınabilir;
- Sigara şeklinde sarılarak içilmesi, koreks diye adlandırılır.
- Buruna çekilerek, enfiye tarzında kullanılabilir.
- Folyoda ısıtılarak buharının solunması yolu, kaydırma yöntemi olarak bilinir.
- Eroinin limon tuzu ve suyla ısıtılıp eritilmesiyle damar içi enjektör ile kullanılır.
Her yolun kendine has riskleri vardır. Özellikle damar içi madde kullanımı; Hepatit B, Hepatit C ve HIV bulaşmasında son derece tehlikelidir.
Kişinin madde kullandığı alanda; sigara sarma kağıdı, eğilmiş kaşıklar, alüminyum folyo gibi bazı aletler bulunabilir.
Eroin etkileri hangi yolla alındığına bağlı olarak farklı zamanlarda ortaya çıkmakla beraber, çok kısa bir zamanda başlar;
- Keyif verici dönem, vücutta sıcaklık ve kaslarda gevşeme
- Hareketlerde ve konuşmada yavaşlama
- Dikkatte ve hafızada azalma
- Solunum yavaşlaması
- Tansiyon ve kalp hızında azalma
- Kusma ve bulantı oluşabilir
Eroinin bağımlılık geliştirme riski çok yüksektir. Tek kullanımda dahi bağımlılık geliştirebildiği bilinmektedir.
Eroinin etkileri 4-6 saat sürer ve en son dozdan 6-8 saat sonra yoksunluk belirtileri ortaya çıkar:
- Bulantı, kusma
- Şiddetli kas ve kemik ağrıları
- Göz ve burun akıntısı
- Göz bebeklerinde genişleme
- Tüylerin diken diken olması
- Esneme
- Terleme, ateş
- İshal
- Uykusuzluk
Bu yan etkiler 2-3 gün içinde en şiddetli dönemine girer ve 7-10 gün içinde sonlanır. Eroin kullanıcılarının madde bırakmakla ilgili önemli engellerinden biri de bu şiddetli yoksunluk dönemidir.
Günümüzde bu çileli dönemi ortadan kaldıran ve bırakma girişimlerini kolaylaştıran ilaçlar bulunmaktadır. Ülkemizde de bu amaçla kullanılan ilaçlar, ruhsatlı bağımlılık tedavi merkezlerince reçete edilebilmektedir.
Eroin kullanımının en önemli sonuçlarından biri de aşırı doz durumudur. Aşırı dozda doz miktarına bağlı olarak aşağıdaki belirtiler oluşur:
- Bilinç kapanması
- Solunumun yavaşlaması
- Vücut sıcaklığına azalma
- Kalp hızı ve tansiyon düşüklüğü
- Koma
- Ölüm
Eroin kullanan bir kişi günde 3-4 kez eroin almak zorundadır ve gününün bir kısmını madde etkisinde, bir kısmını yoksunlukla, geri kalanını ise madde sağlamaya çalışarak geçirir.
Kişi sürekli olarak durgundur ve yavaş hareket eder. Kendine bakımı ve hijyeni azalmıştır, giderek zayıflar ve sağlıksız görünür.
Sık sık madde kullanması gerektiği için uzun süre bir yerde kalamaz, ara ara ortadan kaybolma, uzun süre tuvalette kalma gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Eroin bağımlılığı; yüksek bağımlılık riski, sık madde kullanımı ve hayatı tehdit eden etkileri ile son derece tehlikeli bir madde bağımlılığı türüdür.
Eroinin denenmemesi ve maruz kalındıysa da en kısa sürede yardım alınması önemlidir. Bağımlılık tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır ve günümüzde eroin bağımlılığı için çok etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Şiddetli Kaşınma Eroin Kullanımının Bir Yan Etkisidir;
Eroin kan beyin bariyerinden geçip nöronlara ulaştığında hemen morfine dönüştürülür ve opioid reseptörlerine bağlanır. Opioid reseptörlerinin uyarılması da öfori, telaş ve deride sıcaklık hissinin ortaya çıkmasını sağlar.
Opioidlerle bağlantılı olarak eroinin bir yan etkisi ise şiddetli kaşınma isteğidir. Sakinleştirici maddeler deriyi rahatsız edecek histamin nöroileticisinin salgılanmasını tetikler. Histamin aslında vücudun alerjik tepkilerde ürettiği bir maddedir.
Alerjinizin olduğu bir yiyeceği yediğinizde derinizin kızarması ve kaşınmasının sebebi histamindir. Histaminin salgılanmasını tetikleyerek eroin ve diğer opiat maddeler deride çok şiddetli bir kaşınma isteğine sebep olurlar.
Bebekler de bağımlı doğabilirler;
Okuduğunuzda sizi şaşırtacak bir gerçek ama bebekler annelerinden bağımlılığı miras olarak alabiliyorlar. Annesinin rahminde eroine maruz kalan bir bebek uyuşturucu bağımlısı olarak dünyaya gözlerini açabilir. Bunun için annenin illa da hamileyken eroin kullanmış olmasına gerek yok.
Hamilelikten önce eroini bırakmış ama yoksunluk belirtilerini giderecek bir opiat ilaç alan bir kadın bu opiatın yarattığı bağımlılık hissini bebeğine aktarabiliyor.
Neonatal yoksunluk sendromu adı verilen tıbbi durumda bebek uyuşturucu bir opiat madde almadığında yoksunluk belirtileri göstermeye başlıyor. Yoksunluk çeken bebeklerde doğumu takip eden 72 saat içinde aşırı ağlama, kilo alma, ateş, huzursuzluk ve kusma belirtileri kendini gösteriyor.
Eroin yüzyılı aşkın bir süredir hayatımızda olan bir uyuşturucu maddesidir. Bir kere başlandığında bağımlılık yapan ve hayatı karartan bu madde hem kendimize hem de sevdiklerimize büyük acılar yaşatabiliyor.
Maddi, manevi büyük yıkımlara sebebiyet verebiliyor.
Eroin bağımlılığı tedavisi;
Eroin bağımlılığı çok zararlı, ama iyileştirilebilen bir hastalıktır. Fiziksel ve psikolojik bağımlılık öyle güçlü ki bu bağımlılık pençesinden tek başına kurtulabilen insan yoktur. Uzman tıbbi yardım, kapsamlı ve devamlı tedavi gerekmekte.
Aşağıdakiler gibi birkaç eroin tedavisi var:
- – Opioidlerden tıbbi detoksikasyon ve psikolojik bağımlılığın tedavisi;
- – Naltrexan ile uzun vadeli tedavi programları;
- – 12 dereceli grup tedavisini dahil ederek danışmanlık;
- – Opioid eşidi maddelerle tedavi.
Kliniğimiz, metadon tedavisini desteklemeyip vakaların çoğunda onun bir opioid bağımlılığından başka, daha ağır bir bağımlılığa basit bir geçiş olduğunu düşünür. Ancak, bazı vakalarda sıkkı tıbbi gözetimin altında eroin bağımlılığını yenmek için işe yarayan tedavi çeşidi olarak subokson ile tedavi uygularız.
Diğer eroin tedavilerine gelince eroin bağımlılığından güvenli, işe yarayan ve kesin iyileşmeye, sadece kesin olarak uyuşturucudan detoksikasyon, psikolojik bağımlılığı, uzun vadeli naltrekson aile tedavi ve danışmanlık programlarını dahil eden kapsamlı tedavi programlarının uygulanmasıyla varılabileceğine kesin olarak eminiz.
Opioidler
Binlerce yıl boyunca afyon, ağrıyı azaltma, canlılık sağlama, uyumayı kolaylaştırma ve ishali önleme etkileri dolayısıyla tıbbi amaçlı olarak kullanılmıştır.
Afyon haşhaşından (Papaver somniferum) elde edilen opioidler, merkezi sinir sistemi yatıştırıcıları olarak geçer. Bu maddeler arasında morfin, eroin, kodein, metadon, papaverin, tebain, noskapin gibi çeşitli bileşikler yer alır.
Bu maddeler; buruna çekilebilir, içilebilir, deri altından kas ya da damardan enjekte edilebilir.
Kısa vadeli etkileri arasında: öfori (coşku hali), sedasyon (sakinlik hali), ağrı ve anksiyete azaltması, nefes komplikasyonları ve bulantı yer alır. Ayrıca, opioid bağımlılığıyla ilişkili HIV / AIDS, hepatit, deri enfeksiyonları, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, damar sorunları, akciğer enfeksiyonları ve aşırı doza bağlı ölümler gerçekleşebilir.
Yarın kaldığımız yerden devam etmek üzere, şimdilik hoşça ve sağlıkla kalın inşallah…
Sevgiler.