YA O YA BEN! -1 – sigara

Bu hafta başından itibaren yine sizlerin ilgisini çekecek farklı konu / konularla devam edeceğim. Bile isteye...

Bu hafta başından itibaren yine sizlerin ilgisini çekecek farklı konu / konularla devam edeceğim. Bile isteye kendi sağlığımızı nasıl riske attığımızı ve maalesef ki en son kapımızı çözümsüz hastalık olarak çaldığında farkına vardığımız, bazı ailelerde ise 'ya o ya ben' dedirtecek kadar hayatlarımızı sıkıntıya sokan maddelere göz atacağız.

Keyif veren maddeler;

  • Sigara / Tütün
  • Alkol
  • Esrar
  • Uçucu ve Yapıştırıcı maddeler
  • Eroin
  • Kokain
  • Ecstasy
  • Amfetaminler
  • İlaç olarak kullanılan fakat bağımlılık yapan maddeler
  • LSD
  • Mantar
  • Nitritler (Poperrs)

SİGARA / Tütün;

Her bir sigara vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000 'den fazla kimyasal madde içerir.

Bunlardan kanserojen olduğu ispatlanan maddeler; arsenik, benzen, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluen, amonyak ve propilen glikoldur.

Sigara içindeki maddeler;

* Polonyum – 210 (kanserojen)

* Radon (radyasyon)

* Metanol (füzeyakıtı)

* Toluen (tiner)

* Kadmiyum (akü mentali)*

* Bütan (tüpgaz)*

* DDT (böcek öldürücü)

* Hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri)

* Aseton (oje sökücü)*

* Naftalin (güve kovucu)

* Arsenik (fare zehiri)*

* Amonyak (tuvalet temizleyicisi)*

* Dibenzakridin (zehir)

* Nikotin

* Karbonmonoksit: Tütün dumanında %1-%5 kadar bulunabilen bu madde, kanda karboksihemaglobin artışına yol açarak oksijenin taşınmasını aksatmaktadır. Buna bağlı olarak doku organların beslenmesi bozulur, kişinin iş kapasitesi azalır. Karbonmonoksit ayrıca, kandaki C vitamininin azalmasına yol açar.

Ayrıca sigara içindeki irritan (tahriş edici) maddeler, solunum yollarında daralmaya sebep olur. Solunum yollarının yabancı maddelerden, kirlerden, mikroplardan temizlenmesinde rol alan epitel tabakanın bozulmasına ve aşırı mukus oluşumuna sebep olur.

Kanserojen maddeler: Aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminleri aldehitler ve nitroz aminler

Diğerleri: karbonil sülfid, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit…

Bu maddelerin birkaçının görevleri;

Amonyak: Nikotinin emilim oranını artırmak için kullanılıyor. Amonyak sıvı gübrenin de temel maddesi.

Arsenik: Tütün bitkisinde tarım ilacı olarak kullanılan arsenik, fareleri öldürmek için de kullanılıyor.

Kadmiyum: Filtrede bulunan ve tütünün asitli topraktan topladığı metalik bileşen, cep telefonlarının pilinin şarj edilmesinde kullanılıyor.

*Formaldehid: Sigara dumanının ikincil ürünü ve renksiz bir gaz olan formaldehid, ölü vücutları mumyalamakta kullanılıyor.

Aseton: Ojeleri de çıkarmada ve tuvalet temizliğinde kullanılıyor.

Bütan: Sigara yakmaya yardımcı. Çakmak gazı olarak kullanılıyor.

*Propylene Glycol: Bırakmayı önlemek için sigaralara ekleniyor. Nikotinin beyne ulaştırılmasını hızlandırıyor.

*Terebentin: Özellikle mentollü sigaralarda kullanılan bu yağ, boyayı inceltmede ve tahtanın verniğini soymada kullanılıyor.

*Benzen: Yanan sigaradan çıkan yan ürün olan benzeni tarım ilaçlarında ve benzinde bulabilirsiniz.

Kurşun ve nikel: Bu metaller de sigarada bulunuyor.

Peki, vücudunuz bu şeyleri nasıl sindiriyor?

Aslında, sindiremiyor. Vücut, dumanın her parçasını tam olarak ememiyor. Sigaradaki zararlı kimyasallar vücudunuzun her hücresini hırpalıyor. Duman kanı, cildi, akciğerleri, kalbi, tat ve koku alma duyularını ve dumanla temas eden her yeri etkiliyor.

Sigara vücudumuza ne yapıyor?

Günde bir paket sigara içenler, her yıl akciğerlerine bir fincan dolusu katranı biriktiriyor. Az katranlı sigara ise efsaneden ibaret. Sigara üreticileri, mideye indirdiğiniz katran miktarını azaltmak için sigaranın filtresine küçücük delikler açtı. Maalesef, sigarayı tuttuğunuzda parmaklarınız bu deliklerin çoğunu kapatıyor ve düşük katranlı sigara içenler dumanı daha fazla derinlere çekiyorlar.

Dumanda bulunan kimyasallar, hemen kan dolaşımı sisteminizin içine emiliyor. Buradan, kalbinize ve vücudunuzun herhangi bir yerine doğru gidiyorlar. Kalbiniz, sigarayı yakar yakmaz daha hızlı çarpmaya başlıyor. Bu da günde 36 bin fazladan kalp atışı anlamına geliyor. Sigara dumanı düzensiz kalp atışına ya da aritmiye neden olabiliyor. Kanınızdaki oksijen seviyesi azalıyor, çünkü sigara içtiğinizde üretilen karbonmonoksit, vücudu bunun oksijen olduğuna inandırıyor. Vücut hücrelerinizin halen oksijene ihtiyacı olduğu için kalbiniz bu oksijeni sağlarken fazla mesai yapıyor.

Düzenli olarak sigara içmeye devam ederseniz, tat ve koku alma duyunuz da zayıflıyor. Çünkü katran dilinizi ve burun geçitlerinizi kaplıyor. Bu nedenle birçok sigara tiryakisi, yemeklerin tadının ve kokularının fark edilir oranda değiştiğini söylüyor. Sigara içenlerin çoğu, hasarın akciğer, kalp, kan damarları ile tat ve koku alma duyusunda oluştuğunu düşünüyor.

Birçok kişi, sigaranın ciltlerine verdiği zararı önemsemiyor. Ciltteki kan damarları sigarayı yaktığınızda daralıyor ve cildin sahip olduğu oksijen miktarı da sınırlanıyor. Bu da cildinizin kırışması anlamına geliyor.

Sigaraya yeni başlayanlarda, gözlerin çevresinde ve ağız kenarlarında derin, koyu çizgiler oluşuyor. Cildin rengi grileşiyor ve yüz hatları süzülüyor. Sigara, ayrıca daha erken yaşlanmanıza neden oluyor.

Bir dal sigara yaktınız, neler oluyor bakalım mı?

Sigaranın içinde yaklaşık 600 madde bulunmaktadır. Hadi şu keyif bu efkar yüzünden yaktığınız o sigaradaki maddeler etkileşime girer ve 7000 den fazla kimyasal oluşur. Bu kimyasallardan en az 69 tanesi kansere yol açan maddeler olarak bilinir ve diğer birçoğu da zehirdir.

Sadece bir dal sigara,

  • sinüslerinizi doldurup midenizi sıkıştırabilir
  • kalp atış hızınızı yükseltir.
  • tansiyonunuzu yükseltebilir.
  • hatta beyindeki duygusal merkezleri değiştirmeye başlar.
  • 4000 e yakın zehirli madde 7000 kimyasal etkileşim halinde bir nefes sigarayla kan dolaşımınıza karışır. Bunun sonucunda, astım, ciğer yangısı, göğüs ağrıları başlar. Daha sık nezle, grip ve soğuk algınlığı geçirmeye başlarsınız.
  • duman akciğerlere daha derine inerken, hasar oluşturmaya devam eder.
  • sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Bunun yanı sıra, kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıklardır.
  • sindirim sisteminde midede asit salgılanması artar, mide yanmaları ve ülser başlar. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir.
  • tütün dumanı kulaklarınızın doğal olarak temizlemesini engeller. Bu fonksiyon çöktüğü anda, orta kulağa sıvı birikimi başlar ve ağrılı bir kulak enfeksiyonuna dönüşebilir.
  • ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrıca tütün duman diş eti hastalıklarına yol açar, diş çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasına sebep olur.
  • bunların yanı sıra sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarında rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarının daralmasında neden olur. Bu durum kişiyi felce kadar götürür.
  • çoğu sigara içen, bir sigara molasının onları yatıştırdığını ve onları rahatlattığını iddia eder. Nikotin beyni çok hızlı etkiler. Duyguları, yön duygusunu, planlama kabiliyetini kontrol eden alanları geçici olarak yatıştırır. Ancak sadece birkaç saniye sürer. Bittiğinde, her şey eski haline döner.

Görüşmek üzere hoşça ve sağlıkla kalın inşallah…

Sevgiler

Bakmadan Geçme