Vatan Partisi'nin eğitim politikaları
Vatan Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Basri Turan, partisinin Milli Hükümet Programı hakkında bilgi vermeyi sürdürdü. Turan,...
Vatan Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Basri Turan, partisinin Milli Hükümet Programı hakkında bilgi vermeyi sürdürdü. Turan, programın başlıklarını şu şekilde anlattı:
'Yurtdışındaki Yurttaşlarımız: Milli Hükümet, yeterli iş sahası açarak yurtdışına işçi göçüne son verecek, emek birikimimizi ülkemizin kalkınmasında değerlendiren bir yatırım, üretim ve hakça bölüşüm düzeni getirecektir. Bu sayede işsizlik, geçinme kaygısı, siyasal sığınma ve değişik nedenlerle yurtdışına göçmüş yurttaşlarımız, vatanlarına dönme olanağına kavuşacaktır.
Milli Hükümet, yurtdışındaki yurttaşlarımızın bulundukları ülkelerdeki ekonomik, toplumsal ve kültürel taleplerinin gerçekleşmesi için çaba gösterecektir. Gurbetzedelerin gasp edilen birikimleri tahsil edilecektir. Yurda dönmek isteyenlerin uyum sorunları çözülecektir. Yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye genel seçimlerinde yaşadıkları yerlere yakın merkezlerde oy kullanmaları sağlanacaktır.
Vatan Partisi, Lozan ve Berlin meydanlarında yaptığı gibi hükümet olduktan sonra da özellikle devlet olanaklarını sonuna kadar değerlendirmek ve yurtdışındaki beş milyon yurttaşımızı seferber etmek yoluyla onların ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve kültürel baskılara karşı haklarını ve huzurunu sağlayacaktır.
Parasız Eğitim ve Spor: Anaokulundan üniversite sonuna kadar parasız eğitim, kültür ve spor hizmeti sağlanacaktır. Eğitimde öğrencilerden ve ailelerinden katkı payı, yardım ve benzeri adlarla para alınamaz. Ailesinden uzakta öğrenim gören, kimsesiz veya yardıma muhtaç öğrencilerin beslenme, giyim, uygarca eğlenme ve kültür ihtiyaçlarını devlet karşılayacaktır.
Türkçe'nin Kurtarılması ve Geliştirilmesi: Milli Hükümet, 'Türkiye'yi kurtarmak için Türkçe'yi kurtarma' bilinciyle bütün yurttaşlarımızın dilimizi iyi bilmesini sağlayacak uzun süreli bir seferberlik yürütecektir. Anaokulundan üniversite sonuna kadar eğitim ve öğretim dili Türkçe olacaktır. Yabancı diller, yetkin ölçülerde öğretilecektir.
Milli Hükümet, kamu yönetiminde, eğitimde, yayın alanında, ticarette, sanayide, kültürde, sanat, eğlence ve sporda yabancı dillerin Türkçe'yi bozan etkilerini önlemek, Türkçemizin bir uygarlık ve bilim dili olarak gelişme olanaklarını değerlendirmek amacıyla Türkçe'yi Geliştirme Yasası çıkaracak ve uygulayacaktır. Başta TRT Kanunu olmak üzere görsel, yazılı ve sözlü basınla ilgili yasalar, bu amaca uygun olarak yeniden düzenlenecektir. Türkiye'de kurulan bütün şirketlerin, basın kuruluşlarının, derneklerin ve diğer kurumların yabancı dillerden isim, unvan, marka vb. kullanmaları önlenecektir.
Türkçe'nin ve Türk kültürünün öğretilmesi ve yaygınlaştırılması için, yurtta ve dünyanın önemli kentlerinde 'Yunus Emre Enstitüleri' kurulacaktır.
Cumhuriyet Eğitiminin Birliği ve Felsefesi: Milli Hükümet, Cumhuriyet'in devrimci felsefesi kılavuzluğunda bağımsız, toplumcu, demokratik, laik, bilimsel ve halkçı ekonominin ihtiyaçlarına cevap veren, tek bir eğitim sistemi uygulayacaktır. Bu bağlamda emperyalist çıkar sistemine eleman yetiştiren bugünkü eğitim sistemi, temelden değiştirilecektir. Türkçemizi iyi bilen, yurtsever, halka hizmet aşkıyla dolu, devrimci, özgür düşünceli, yaratıcı, başı dik, haksızlığa direnen, cesur, barışçı, dayanışmacı, emeğe saygılı, kamu mülkiyetine özen gösteren, paylaşmacı, insanlığa kardeşlikle bağlı, yetenekli, bilgili, sorumlu, 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür' kuşaklar yetiştirilecektir. Müzik, resim, tiyatro gibi kültür ve sanat derslerine ve faaliyetine önem verilecektir. Köy Enstitüleri tecrübesi, çağdaş eğitimin ihtiyaçlarına uygun olarak değerlendirilecektir.
Milli Hükümet, öğrenciyi ve öğretmeni, eğitimin merkezine yerleştirecektir.
Özel Kesime ve Tarikatlara Ait Eğitim Kurumları Kamulaştırılacak: Cumhuriyet Devrimi Kanunları'na göre yasadışı olan tarikatlara ve vakıflara ait okullar ve yurtlar ile bütün özel okullar, özel üniversiteler ve eğitim kurumları kamulaştırılarak Cumhuriyet eğitiminin halka hizmet eden kurumları haline getirilecek, Eğitimin Birliği (Tevhid-i Tedrisat) sağlanacaktır.'