Üreticiyi maydanoz güldürdü
Torbalı’da ekim alanı genişleyen maydanoz, mucizevi ürün olarak biliniyor. Bir tohumla iki yıl hasat edilen bu...
Torbalı'da ekim alanı genişleyen maydanoz, mucizevi ürün olarak biliniyor. Bir tohumla iki yıl hasat edilen bu üründe hasat dönemi bitmiyor. Koparıldıktan sonra yeniden filizlenen maydanozun bağı, tarlada 10 kuruşa satılıyor. Son yıllarda Torbalı'da üretiminde büyük bir artışın görüldüğü ve Akdeniz ülkesi bitkisi olan maydanoz, hızla hasat edilmeye devam ediyor. Yeşil yaprakları, yemeklerde ve mezelerde garnitür olarak kullanılırken köklerinin de bazı yemek ve çorbalarda kullanıldığı belirtilen maydanoz, özellikle Ayrancılar'da bulunan TOKİ mevkiinde oldukça bol miktarda yetiştiriliyor.
Pazarda üç bağı 1 liraya satılan maydanozun sofralara ulaşma hikayesi de oldukça ilginç. Yaklaşık 90 günde 15 santimetrelik boyuta ulaşıp tüketilen maydanoz, hem soğuk hem de sıcaktan darbe alıyor. İki yıl boyunca hasadı devam eden maydanoz, özellikle salatada tercih ediliyor. Hasadı bitmeyen ürün olarak bilinen maydanoz, yapraklarıyla koparıldığı için koparıldığı yerden yetişmeye devam ediyor. Birçok noktada olduğu gibi ilçede de 12 ay boyunca pazardan eksik olmayan maydanoz, E vitamini bakımından oldukça zengin kokulu bir sebze.
Yemek ve salataların vazgeçilmez sebzesi olan maydanoz, üreticilerine yıl boyunca sürekli gelir sağlayarak ekonomik gelirde önemli bir yer tutuyor. Bir tarlada iki yıl boyunca üretimi gerçekleştirilen maydanoz; birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturuyor. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda görülüyor.
'Toprak bakımından seçici değil'
İşçilerin tek tek bıçaklarla yolup bağ haline gelen maydanoz, yolunduğu yerden üremeye tekrardan devam ediyor. Çetin kış ve kurak yaz günlerinde zarar gören maydanoz, zahmetli bir şekilde tarladan sofralara uzanıyor. Her yıl onlarca dönüm maydanoz yetiştirdiğini kaydeden Songül Taşlı, 'Maydanoz, toprak istekleri bakımından seçici değildir. O yüzden tarlayı nerde kiralasak orada maydanoz üretebiliyoruz. Bakımı da zor değil, fazla su ihtiyacı olan bir ürün değil. Toplama aşamasında zahmet görülüyor. İşçiler, ellerindeki bıçaklarla bağ bağ maydanozları yoluyor. Demetini 10 kuruştan satıyoruz. Günde iki ton civarında bir üretimimiz söz konusu. Pazarda üç demeti bir liradan satılan üründen bizim çok paralar kazanmamız zor oluyor' diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi