'Üreticiyi anladı ama yanlış anladı'

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilen ve Selin Sayek...

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilen ve Selin Sayek Böke başkanlığında CHP'li 30 milletvekilinden oluşan heyetle birlikte, İzmir'in Kiraz, Bayındır, Beydağ, Tire, Kınık, Bergama, Aliağa ve Menemen ilçelerinin 190 köyünü ziyaret edip tarım üreticileri ve hayvan yetiştiricileri ile görüşerek sorunlarını dinledi.

Tarım üreticisinin ve hayvan yetiştiricilerinin girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını ifade eden Erbay, 'Tarım Bakanı var ama çiftçimizi ve hayvan yetiştiricimizin içinde bulunduğu zor durumla ilgili bilgisi yok. Tarım Bakanı, çiftçiyi dinlemiş ve anladığını söylemiş. Bakan, çiftçimizi ilk kez anlamış ama yanlış anlamış' dedi.

Gübre fiyatında büyük artış

Beydağ'da tarım üreticileri ve hayvan yetiştiricileri ile toplantılar yapan Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, üreticilerin ilettiği sorunları dile getirerek şunları kaydetti: 'Beydağ ilçemizdeki ziyaretlerimizde çiftçilerimizin bize aktardığına göre Tarım Bakanı, Bayındır'da çiftçilerimizle bir toplantı yapmış. Üreticilerimizin sorunlarını dinlemiş. Tarım üreticisi; bakana girdi maliyetlerinin arttığını, gübrenin, mazotun, ilacın ve diğer girdi maliyetlerinin yükseldiğini anlatmışlar. Şikayetleri dinleyen bakan da yaşanan sorunları anladığını ve çözüm üreteceklerini belirtmiş.

Tarım Bakanı, ilk defa çiftçiyi anlamış ama yanlış anlamış. Toplantının yapıldığı günlerde gübrenin 50 kiloluk çuvalı 243 TL'ymiş.  Bakanın ziyaretinin ardından çuvalı 243 TL olan gübrenin fiyatı 270 TL'ye çıkmış. Bugün çiftçilerimizle yaptığımız görüşmelerde öğrendik ki 10 gün önce 270 TL olan gübrenin fiyatı, bugün 350 TL olmuş. Tarımsal sulama kuyulardan yapıldığı için yüksek elektrik bedeli ve mazot fiyatı, çiftçimizin belini büküyor. Tarım İlçe Müdürlüklerinden alınan desteklerin kontrolü yapılmıyor. Arpa için destek alınmasına rağmen ekim yapılmadığını gördük. Arpa ekilmiyor ama destek veriliyor. Tarım Bakanı'na el insaf diyoruz. Bu girdi maliyetleriyle bu tarım üreticisi nasıl ayakta kalacak, nasıl üretim yapacak?

'Hayvancılık, bitme noktasına gelmiş'

Tarım Bakanı'nın hayvancılıkla da ilgili bilgisi yok. Bakanın besicinin sorunlarından haberi yok. Bir kilo sütle bir şişe su aynı fiyat neredeyse. Besicinin borcu, her yıl katlanarak artıyor. Firmalara teşvik veriliyor ama besiciye destek sağlanmıyor. 50 kilo yem fiyatı 170 TL. Bir hayvan, günlük 20 litre süt veriyor. Sütün litresi şu an 3 TL. Bir hayvanın günlük bakım maliyeti 60 TL. Yani besicilerimiz, ancak maliyetlerini karşılayabiliyor. Artan maliyetler, yurt dışından hayvan ve et ithalatı nedeniyle besiciler, hayvanlarını kesime yolluyor. Ülkemizde hayvancılık, bitme noktasına gelmiş durumda.'

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme