Üretici tarlayı sürmeden…

Bakla mevsimi geçti geçiyor. Tüketici, baklanın besin değerini bilmezken üretici yine her zaman olduğu gibi zararını...

Bakla mevsimi geçti geçiyor. Tüketici, baklanın besin değerini bilmezken üretici yine her zaman olduğu gibi zararını kurtarma peşinde. Bu hafta taze baklada son günler. Kaymakçı Kalkınma Kooperatifi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde üreticiye, yevmiyeciye, ihtiyaç sahiplerine ve bakla severlere yardım etmek ve dayanışma içinde olmak adına bugünden itibaren bakla alımına başlıyor.

Ayrıca Ödemiş'te de aracısız ve karsız 10-20 kilo taze bakla almak isteyenlere ücretsiz taşıma servisi de kooperatiften. Fotoğraf ve ileti paylaşmak güzel ama üretici ile dayanışmak daha güzel.

İşte baklanın faydaları…

KALP DOSTU

Bir fincan bakla, içerisinde 36 gram çözünür lif barındırır. Yapılan çalışmalar, çözünebilir lif yüklü gıdaların alınmasının kolesterol seviyelerini ve ayrıca kan şekerinin kontrol altına almasına yardımcı olacağını düşündürmektedir. Baklanın içerisindeki lifler, aynı zamanda düşük yoğunluklu lipoprotein veya kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Baklanın bir fincan porsiyonundan yaklaşık 40 gram protein alırsınız. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi'ne göre yüksek protein ve yüksek lif bakımından zengin beslenen insanlarda yüksek karbonhidratlı ve az yağlı bir diyete sahip olanlardan daha iyi sonuçlar görülebileceğini açıklanmıştır. Bakla tüketenlerin kolesterol seviyelerinde bir düşüş olurken toplam yağ kaybı da daha yüksek olmaktadır.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

Bakla, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bakla; içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. B1 vitamini, merkezi sinir sisteminizin normal işleyişi için gerekli olsa da bağışıklığımızı güçlendirmek, kan akışınızı ve kemikleri dengeli ve sağlıklı bir şekilde korumak için bakırda çok önemlidir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Bakla, çok iyi bir manganez ve folat kaynağıdır. Protein ve karbonhidrat, insan metabolizmasında çok fazla önemli olsa da folat da kalp sağlığı, bağışıklık sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sentezi için oldukça önemlidir.

DEPRESYONLA MÜCADELE EDER

Yapılan araştırmalarda içerisinde amino asit, dopamin barındıran bakla, ruh halini iyileştirmede harikalar yaratabilir. Böylece depresif hallerinizin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

HAMİLE KADINLAR İÇİN BİR NİMET

Hamile kadınlar, demir ve kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Bakla, bir kadının hamilelik ve emzirme döneminde kullanabileceği ideal bir besindir. Bakla, demirin % 14'ünü karşılarken yeterli miktarda kalsiyum mineralini de arttırdığı bilinmektedir. Baklanın içerisinde yer alan lif miktarı, aynı zamanda hamilelik döneminde meydana gelen kabızlığı da gidermeye yardımcı olur.

PARKİNSON HASTALIĞI TEDAVİSİ

Baklalar, iyi bir levodopa kaynağıdır. Levodopa, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarda bulabileceğiniz kimyasaldır.

Baklanın Parkinson hastalığı üzerinde yapılan çalışmalara göre, baklanın Parkinson ilaçlarından daha etkili olduğu ve semptomları daha iyi bir şekilde azalttığı gözlemlenmiştir.

C VİTAMİNİ KAYNAĞI

Baklalar, iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de hepinizin bildiği gibi çok güçlü bir antioksidandır. C vitaminin antioksidan yapısı, vücudunuzdaki serbest radikalleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Baklanın içerisinde yer alan yüksek miktardaki C vitamini, yüzdeki kırışıklıkları çeşitli kanser türlerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ham baklanın 100 gramında 1.4 mg C vitamini vardır. Bu da günlük C vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir.

Bakmadan Geçme