Unutkanlığa iyi gelen yedi besin
1-Yaban Mersini: Ülkemizde çok yaygın olarak tüketilmese de lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile oldukça beğenilen...
1-Yaban Mersini: Ülkemizde çok yaygın olarak tüketilmese de lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile oldukça beğenilen yaban mersini meyvesi, özellikle unutkanlık ve benzeri rahatsızlıklar konusunda bir hayli etkili bir meyvedir. Beyni oksidatif stres ile alakalı olarak korur ve yaşın beraberinde getirdiği unutkanlık problemini bir hayli geciktirir. Düzenli bir şekilde tüketilmesi, beynin çalışma fonksiyonları için de çok etkili olmaktadır. Öğrenme kapasitesini de ciddi oranda arttırmaktadır. Bu yüzden hafızasını güçlendirmek isteyen kişilerin her gün düzenli olarak bir miktar yaban mersini yemesinde büyük bir fayda vardır.
2-Balık: Beyin ve hafıza denildiğinde ilk akla gelen yiyeceklerden biri elbette balıktır. Beyni korumak ve unutkanlığı ortadan kaldırmak için doktorlar özellikle balık tüketilmesini tavsiye etmektedir. Elbette bir kez balık yenildiğinde beynin tüm fonksiyonları düzenli bir çalışma haline gelmez. Bunun için haftada bir ya da iki kez düzenli bir biçimde balık tüketilmesi gerekir. Unutkanlık için özellikle derin deniz balıklarının (ton balığı, somon vb.) tercih edilmesinde fayda vardır. Protein bakımından da oldukça zengin bir besindir. Bu yönü ile de vücudun genel sağlığının korunmasına büyük katkılarda bulunur.
3-Kuruyemiş: Fazla yenildiği takdirde bir hayli kilo yapan kuruyemişler, eğer dikkatli bir şekilde ve yeteri kadar tüketilirlerse insan sağlığı için büyük faydalara sahiptir. Bu faydaların başında da unutkanlık gelir. Çünkü içerdiği E vitamini, başlı başına bilişsel gerilemenin yavaşlamasına yardımcı olan bir maddedir. Bu yiyecekleri her gün ortalama bir avuç kadar tüketmek, hafızayı kuvvetlendirmek ve korumak adına yeterli olacaktır. Ancak aşırıya kaçıldığında kişinin sağlığı için olumsuz bir takım durumları da beraberinde getirebilir.
4-Kepekli tahıllar: Tüm organlarda olduğu gibi beyinde de düzenli bir şekilde çalışmanın formülü yeterli oksijen almasıdır. Bunun için de kan akışının düzenli olması gerekmektedir. İşte yulaf ezmesi, kahverengi pirinç ve tam tahıllı ekmek gibi kepekli tahıllar da bu noktada önemli bir göreve sahiptir. Çünkü bu gıdalar; kötü kolesterolü düşür, kan akışının düzenli bir şekilde devam etmesini kötü yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı da vücudu korur. Bu yüzden hafızayı korumak ve unutkanlığını önlemek için kepekli tahılların tüketimine dikkat etmek gerekir.
5-Nar ve nar suyu: Meyve olarak tüketmesi çok zevkli olan ancak suyu sıkıldığında biraz ağır bir lezzete dönüşen nar, unutkanlık problemi ile başa çıkmak isteyenler için en ideal meyvelerden bir tanesidir. Unutkanlığın önüne geçmek için nar suyu mutlaka tüketilmelidir.
6-Bitter çikolata: Aslında unutkanlığa iyi gelen yiyecekler arasında belki de en lezzetlisi ve en ilgi göreni bitter çikolatadır. Çünkü bitter çikolatanın da antioksidan özelliği bulunmaktadır. Bu yönü ile bitter çikolata, hafızanın korunabilmesine katkı sağlamaktadır. Benzer şekilde konsantrasyon problemi olan kişiler için de bir ilaç ve enerji kaynağı rolü üstlenmektedir. Unutkanlığa iyi geldiği ve hafızayı kuvvetlendirdiği için bol bol bitter çikolata da tüketmemek gerekir. O zaman da bu kişiye başka ciddi rahatsızlıklar olarak geri dönebilir. En önemlisi ise çikolatanın fazlası kişide ciddi oranda kilo yapmaktadır.
7-Ispanak: Daha çok kişiyi güçlendirmesi ile bildiğimiz ıspanak, hafıza güçlendirmek ve unutkanlık problemini yenmek için harika bir sebzedir. Bu yüzden ıspanağın tüketimine ciddi oranda dikkat etmek ve özen göstermek gerekir. Aynı şekilde ıspanağın içinde bol miktarda folik asit ve bazı mineraller vardır. Hatta alzheimer hastalığını önlemek ve unutkanlık benzeri bir problem yaşanmasının önüne geçmek için folik asitin vücuda yeterli miktarda alımına önem vermek gerekir. Her gün bir kse kadar ıspanak tüketilmesi günlük folik asit ihtiyacının ciddi bir bölümünü karşılamaya yetmektedir. Bu yüzden ileri yaşlarda unutkanlık yaşamamak için mutlaka ıspanak tüketilmelidir. Eğer her gün yemeğini yemek çok sempatik gelmiyor ise içinde ıspanağın da bulunduğu çeşitli sebze suları hazırlanılarak tüketilebilir.
Ece Köseoğlu