Uçuk vaadler yerine olabilecek şeyler
Arapça kökenli 'vaad' söz vermek demek… Verilen söz namustur derler. Tutamazsan namus elden gider. Yine Arapça...
Arapça kökenli 'vaad' söz vermek demek…
Verilen söz namustur derler. Tutamazsan namus elden gider.
Yine Arapça kökenli 'namus' kelimesinin de kökeni daha eskilere dayanırmış. Şimdilerde ölü olan Aramice'ye, Süryanice'ye… Eski Yunanca'ya kadar gittiğini yazan kaynaklar var.
Yasa, töre, onur gibi anlamları varmış.
Verilen söz iki nedenden dolayı tutulamayabilir. Bunlardan biri, şartlar istediği gibi gitmemiştir. Bir diğeri de o an öyle demek gerekmiştir…
Vaad, en çok seçim öncelerinde verilir. Politikacılar, istedikleri makamlara seçilebilmek adına bol keseden söz verirler. Cak'lı, cek'li cümleler bolca duyulur seçim öncelerinde.
'Trafik sorunu çözülecek!'
Sanıyorum bütün belediye bakanı adayları 'Trafik sorunu çözülecek' diyordur.
Peki ama nasıl!
Evimin çevresinde geniş araç parkı alanları olmasına rağmen inanın bazı akşamlar park edecek yer bulamıyorum. Düzgün bir yer bulunca da zorunlu olmadıkça kıpırdatmıyorum.
Ödemiş'te epeyden beri, bir yeraltı otoparkı söylentisi var ki herkes otopark sorunun yeraltı otoparkı yapılınca çözüleceğine inanıyor. Sanırsınız ki herkes getirecek arabasını buraya park edecek. Ve sanki Ödemiş'in bütün araçları burada park yeri bulabilecek.
Kaymakamlık önü falan dendi önceleri… Sonra Ulus Meydanı dillerde dolandı. Ardından Salı Pazarı…
Önceki seçimlerde verilen 'battı-çıktı' sözüne hiç mi hiç girmiyorum.
Acaba teknik olarak mümkün mü diye sorgulamadan 'Battı-çıktılar yapılacak!'
Otopark sorunu artık şehirlerin bütün cadde ve sokaklarında.
Şimdilerde bir de kentsel dönüşüm adı altında bina yenilemeleri çıktı ki sormayın. Tek veya İki-üç katlı binalar yıkılıp dört veya beş katlı binalara dönüştürülüyor. Peki büyüyen sorunların çözümü!
Ada bazlı çözümler üretilemediği için sorunlar büyüdükçe büyüyor. Halı altına süpür kurtul!
Ben lafı uzatmadan konuyla ilgili bir öneri ortaya atmak istiyorum. O da dikey park…
Bu da hemen yapılacak bir şey değil. Uzun vadeye yayılması gereken bir çözüm yolu.
Demem o ki, park yeri bulan araçlar zaten dar olan yollara sağlı sollu park edince arada kalan daracık trafikte iki araç yan yana geçemiyor. Trafik alt-üst!
Eğer kaldırımlar yapılırken, yolların bir yönüne dikey park etme olanağı sağlanırsa, hem sağlı sollu araç parkının önüne geçilmiş olur, hem var olan alanlardan daha iyi yararlanma olanağı sağlanır.
Aydın ve Eskişehir'de binaların zemin katlarının otopark olarak değerlendirildiği mahalleler gördüm ama bence çözüm olmamış. Çünkü daracık alanlar manevra kabiliyetini önlüyor.
Bildiğim kadarı ile Ödemiş'teki adayların proje broşürleri henüz çıkmadı. Seçime girecek iki adayımız da geçmiş dönemlerde bir kez belediye başkanlığı yaptı. Herkesin kendisince sayabileceği olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Kim seçilirse; dilerim ikinci döneminde iyi bir belediye başkanlığı yapar.
Ben dilimin döndüğünce, isim belirtmeden projeler hakkında yazmaya, olumlu ve olumsuz eleştirilerimi sıralamaya çalışacağım.
Kızmaca yok!