TV9, Geleneksel Lezzetleriyle Bilinen Rize Değirmeni'nde
Ege Bölgesi Rize Dernekleri Federasyonu'nun Rize Valiliği ile ortaklaşa düzenlediği Rize turuna, İzmir'den saygın 15 gazeteci katıldı. Tura Ege Bölgesi Rize Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Hüseyin Koç da eşlik etti.
Tur kapsamında, Aris Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atahan Keçeci, TV9 Genel Yayın Yönetmeni Seher Onay ve beraberindeki gazeteciler, Rize'de geleneksel yöntemlerle üretim yapan Rize Değirmeni'ni ziyaret etti. Mekanın sahibi Emin Yıldız, misafirlerine geçmişten günümüze bölgenin tarım ve değirmen kültürünü anlatarak ürettikleri lezzetler hakkında bilgi verdi.
Yıldız, eskiden Rize'de çayın yaygınlaşmadığı dönemlerde mısır tarlalarının her yeri kapladığını, bu nedenle her köyde birkaç su değirmeni bulunduğunu aktardı. 'O zamanlar elektrik yoktu, insanlar dereler üzerine değirmenler kurmuştu. Akşamları elimizde fenerle değirmene gider, sıra beklerdik' diyen Yıldız, çayın yaygınlaşmasıyla mısır tarlalarının çay bahçelerine dönüştüğünü ve eski değirmenlerin bakım yapılmadığı için yıkıldığını ifade etti.
Bugün, hem görsel hem üretim anlamında değirmen kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını belirten Emin Yıldız, 'Burada ürettiğimiz mısır unu çok kaliteli. Özellikle kuymak yapmak için tercih ediliyor. Bununla kalmayıp, mısır unundan farklı lezzetler de geliştiriyoruz' dedi.
Mekanda üretilen özel tatlardan bahseden Yıldız, mısır unundan yaptıkları 'mısır unu tatlısı'na dikkat çekerek, 'Bu tatlıyı iki yıldır üretiyoruz. Hiçbir yerde bulamazsınız. Tadanlardan para almıyorum ama bugüne kadar beğenmeyen olmadı' diye konuştu. Ayrıca 'pepeçura' adı verilen, üzüm suyu ve mısır unuyla hazırlanan tatlılarını tanıtarak, 'Biz katkı maddesi kullanmıyoruz. Üzüm suyunun doğal yapısını koruyoruz' dedi.
Yıldız, ziyaretçilere mısır unundan yapılan 'hamsi koli' (hamsili ekmek), zeytinli poğaça, geleneksel mısır ekmeği ve 'enişte lokumu' adlı kurabiyeyi de tanıttı. 'Enişte lokumu'nun hikayesini paylaşan Yıldız, 'Eskiden kıtlık yıllarında, kızını ziyarete giden bir anne evde ne varsa kullanarak bu kurabiyeyi yaparmış. Enişte o kadar beğenmiş ki adı 'enişte lokumu' kalmış. Kızlar bohçasına koyup yanında taşırmış' dedi.
Ayrıca Emin Yıldız, coğrafi işaretli Rize simidinin de özelliklerinden bahsetti. 'Rize simidi kendine özgü tadı ve dokusuyla şehrimizin önemli değerlerinden biri. Gelen misafirlerimize mutlaka tattırıyoruz' ifadelerini kullandı.
Keçeci, Onay ve beraberindeki gazeteciler, mekan sahibinin anlattığı hikayeleri ilgiyle dinleyerek geleneksel üretim yöntemlerini yerinde inceledi. Ziyaretin sonunda, bölgenin kültürel mirasını yaşatan Rize Değirmeni'ne teşekkürlerini ilettiler.