TOKİ ve Yurt Sorunu
Bayram öncesi Ödemiş gazetelerinde yayınlanan TOKİ haberini sanıyorum birçoğunuz görmüştür. 'TOKİ Ödemiş’te 500 konut yapacak' benzeri...
Bayram öncesi Ödemiş gazetelerinde yayınlanan TOKİ haberini sanıyorum birçoğunuz görmüştür.
'TOKİ Ödemiş'te 500 konut yapacak' benzeri başlıklarla çıkan haberlerde ne kadar somut bilgi vardı bilemiyorum ama 2018 yatırım planı ve 2019'da temel atma gibi cümlelerin yer aldığı haberlere e-sosyal medyadan olumlu/olumsuz tepkiler geldi ama yazılı basın yayın organlarında konuyla ilgili yazan oldu mu bunu da bilemiyorum. E-sosyal medyada yer seçimi konusunda da herkes bir şeyler yazmış.
Konuyla ilgili 5-6 yıldır basında çıkan haberlere bir göz attım. Kendi görüşlerimi yazmadan önce özetle konuyla ilgili neler söylenip yazılmış bir gözden geçirelim.
Biliyorsunuz TOKİ konusu, 5-6 yıldır ilçe gündeminde yer alıyor. Kimi hemşehrilerimiz, TOKİ'nin Ödemiş'e gelmesinin engellendiğini iddia ederlerken kimileri de haberlerin somut bilgilerden uzak, sadece proje boyutunda olduğunu söylüyorlar.
2011 yılının Ağustos yılında çıkan haberlerine bir göz attığımızda, 'TOKİ'nin sihirli eli Ödemiş'e de değecek' başlığı dikkatimi çekiyor.
Habere göre Ödemiş Belediyesi ile TOKİ arasında anlaşmaya varılmış ve anlaşmaya göre Emmioğlu ve Umurbey mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi başlatılacakmış.
Dönemin Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ'nin planlı kentleşme ve konut seferberliği hedefiyle belediyelerle işbirliği içerisinde kentsel dönüşüm projelerini uyguladığını belirterek ilçedeki Emmioğlu ve Umurbey Mahallelerinde uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesi için uzun zamandır görüşme yaptıkları TOKİ yetkilileri ile Ankara'da protokol imzaladıklarını bildirmiş.
Keskin, TOKİ yetkilileriyle 23 Ağustos'ta imzalanan protokolle iki mahalleyi kapsayan projenin hayata geçirileceğini belirterek projeyle kentin sağlıksız alanlarının yeniden kente kazandırılması ile vatandaşların da çağdaş konut almasının hedeflendiğini kaydetmiş.
Dönemin belediye başkanı Bekir Keskin şunları söylemiş: 'İlk aşamada belediyeye ait sebze hali ile Tariş'in bulunduğu arsalarda yaklaşık 220 konut yapılacak. Bu konutlar, projenin ikinci etabında yer alan bölgede yaşayan vatandaşlara verilecek ve ikinci etap çalışmalarına başlanacak. Bu uygulama, üçüncü etapta da uygulanacak. Böylece vatandaşlarımız, mağdur olmadan konut sahibi olacaklardır. Bölgede yaşayan hak sahiplerine verilen konutlar dışında kalan konut ve dükkanlar uygun fiyatlarla vatandaşlarımıza satılacaktır.'
Biliyorsunuz, böyle bir proje hayata geçmedi. Geçmediği için de vatandaşlar hem TOKİ'yi hem de TOKİ'nin Ödemiş'e girmesinin önünde engel olarak gördükleri müteahhitleri suçladılar.
Proje TOKİ ile olmasa da Bekir Keskin, belediye öncülünde bir proje geliştirip eski hal bölgesini kentsel dönüşüme sokarak burada 4-5 katlı binaların yapılmasına öncülük etti.
'İyi mi etti kötü mü etti!', bu yazıda meselemiz bu değil.
Gelelim 2016 yılının Ocak ayına.
Önce haberi okuyalım: 'Ödemiş Belediyesi, yeni yılın ilk günlerinde 'Emeklilere Konut Edindirme' projesi için müracaatları kabul etmeye başladı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile ilçede yapılması planlanan emeklilere toplu konut projesi için ön başvurular alınmaya başlandı. Ödemiş Belediyesi hizmet binası zemin katında oluşturulan ön kayıt masası, 4 Ocak – 5 Şubat 2016 tarihleri arasında müracaatları kabul edecek. Projeden sadece emekliler ve dul olan eşi faydalanabiliyor'
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de şunları söylemiş: 'Ödemiş, gerek konumu gerekse doğal güzellikleri ve yaşam standartlarıyla vatandaşlarımızın emekli olduktan sonra ikamet etmeyi tercih ettiği bir şehir. TOKİ işbirliği ile yapmayı planladığımız emeklilere toplu konut için ön başvurular başladı. Müracaatta doldurulan formlarla konutların kaç metrekare ve nasıl olacağı belirlenecek. Talebe göre TOKİ tarafından konutlar yapılacak'
Gelelim 2017 başına. Şubat ayı kaynaklı haberlerde de özetle, 'TOKİ Ödemiş için ilk imzalar atıldı! TOKİ tarafından yapılan incelemede Ödemiş'in Ahrandı eteklerinin batı kısmında yer alan 226.494 metrekare alanda konut yapılmasına karar verildi' deniliyor.
Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem de 'TOKİ işbirliği ile ilçemizde konutlar yapılması için çalışmalarımız uzun zamandır devam ediyor. 2016 yılında TOKİ tarafından belirlenen Ahrandı eteklerinin batı kısmındaki alanda jeolojik etüt çalışmaları yapılarak hali hazır haritaları hazırlandı. Toplu konut alanı içinde bulunan 18 mülk sahibiyle görüşmelerimiz sonucunda imzaları atmaya başladık. Yer tahsisinin tamamlanmasından sonra TOKİ tarafından yapılan planlamaya göre konutlar yapılmaya başlanacaktır. Kentimize hayırlı uğurlu olsun' demiş.
Ağustos 2017, yani bayram öncesi kaynaklı 'TOKİ Ödemiş'te 500 konut yapacak' başlıklı haberlerde de 'Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem'in girişimleriyle TOKİ ilçede, yaklaşık 500 konut yapacak. AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli talep olursa sayının arttırılacağını ifade etti' deniliyor.
AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Ödemiş Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Badem ile birlikte TOKİ'nin ilçede konut yapacağı alanda inceleme yapmış ve Ahrandı Tepesi eteklerinin batı kısmındaki 52 hektar arazide uygulanacak konutlar hakkında bilgiler vermişler.
Yukarıdaki özet bilgiyi neden yazdım? Gelelim sadede…
Ben konuyla ilgili ilçemizdeki inşaat mühendisleri, mimarlar ve müteahhitlerin de basın yayın aracılığı ile görüş bildirmelerini bekliyorum. Bu görüşler, kayıtlara geçmeli.
Yapılır yapılmaz, ben buna karar veremem ama tek bir soru sormak istiyorum:
TOKİ, Ödemiş'te neden öğrenci yurtları yapmaz?
Kendinizi bir an çocuğunuzun, yurdu olmayan bir ilçedeki yüksek okulu veya fakülteyi kazandığını düşünün… Ya özel yurtların insafındasınız ya da tarikatların…