Tire'de Türk-Avrupa engelsiz buluşması
Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün Polonya, İtalya, Bosna-Hersek ve Türkiye ortaklığındaki Erasmus Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar...
Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün Polonya, İtalya, Bosna-Hersek ve Türkiye ortaklığındaki Erasmus Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar için söz konusu proje paydaşları ve grupları Tire'de buluştu.
Erasmus K2 adlı projenin üçüncü basamak çalışmaları olarak adlandırılan buluşmada Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Proje 4 ülkenin oluşturduğu heyetlerle engellilerin el sanatlarına yönelik meslek edinmelerini amaçlıyor. Heyetler içinde projeye dhil olan engelliler, farklı ülke ve bölgelerin el sanatlarını tanıma ve öğrenme fırsatı yakalıyor.
Projenin üçüncü basamağında Tire'de bir araya gelen gruplar hasırcılık, nalıncılık ve ebru sanatını tanıma fırsatı yakaladı. Katılımcılar, yabancı konuklarla birlikte Tire'de ebru sanatını tanıdı ve uygulama çalışması yaptı.
'Engelli eğitiminde yeni yaklaşımlar'
Tire Halk Eğitim Merkezi özel eğitim öğretmenlerinden Ayla Adanalı; '23 yaş üzeri engelliler gurubunun öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Erasmus K2- Engelli Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar projesiyle birlikte dört ayrı ülkenin katılımıyla projemizin 3. ayağında Tire'deyiz. Daha önce projenin Polonya ve İtalya adımlarını gerçekleştirdik. Şimdi Türkiye yani İzmir-Tire adımını tamamlamak üzereyiz. Projenin Türkiye ayağında İzmir-Tire'nin yanı sıra Konya-Cihanbeyli aşaması da var. Daha sonra bir Bosna-Hersek aşaması hayata geçirilecek. Dört ülke ve beş ayrı kurum olarak yürüttüğümüz projenin amacı problemli bireylerin farkındalıklarını artırmak, bu konuda eksiklerimizi tamamlayabilmek, problemli ve engelli bireylerin eğitimi ve onların geliştirilmesi. Diğer ülkelere yapmış olduğumuz ziyaretlerde kendi ülkemizdeki eksiklikleri görme fırsatı da yakaladık' dedi.
Okullarında yapılan çalışmaları da paylaşan Ayla Adanalı ve proje paydaşlarından Cihanbeyli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Akkurt; 'okulumuzda el sanatları, halk oyunları, müzik ritim gurubu ve el sanatlarında farklı guruplarda eğitim görmekte öğrencilerimiz var, hepsinin engel durumları ve gruplandırmaları farklı. Otistik, down sendromlu, orta ve ağır zihinsel, spastik engelli bu öğrencilerimizle birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje kapsamında engellilerin hayata bakışlarını nasıl değiştirebiliriz, bunun çalışmalarını yapıyoruz' diye konuştu.
'Engellilerimizin engellerini kaldırmak için buradayız'
Polonya'dan gelen Slavic Jukic, 'Toplum yararına olan böyle bir projede yer almaktan ve Tire'de böyle özel insanlarla tanışmak ve çalışmaktan çok keyif aldım. Projenin devamının sağlanacağına inanıyorum. Ayrıca fiziksel ve bedensel engelli öğrencilerle çok güzel bir diyalog içinde bulunuyoruz' dedi. İtalya'dan gelen eğitimci Marco Florito da engellilerimizin engellerini kaldırmak için buradayız açıklamasını yaptı.
Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve heyete ev sahipliği yapan isim Adnan Güven; 'Bugün Avrupalı paydaşlarımızla projemiz kapsamında çalışmalar yürütmek ve bölgemizi tanıtmak için bir aradayız. Okulumuzu görme tanıma fırsatı yakaladılar. Çeşitli atölyelerimizin mevcut olduğu okulumuzda engelli öğrencilerimiz kendi ilgi alanlarına yönelik eğitim alabiliyorlar ve konuklarımızla birebir temas etme imknı buluyorlar. Amacımız konuklarımızın ve öğrencilerimizin keyifle vakit geçirmelerini sağlamak, bunu yaparken yeni bilgi ve beceriler kazanmalarını sağlamak' diye konuştu.
Turgay Konuralp