Tercihler: Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Üniversite tercihi yapacaklar için ben de bu yazımda mesleğimi tanıtmak istiyorum. Umarım beslenme ve diyetetik bölümünü...

Üniversite tercihi yapacaklar için ben de bu yazımda mesleğimi tanıtmak istiyorum. Umarım beslenme ve diyetetik bölümünü seçecek olanlara faydalı olur.

Diyetisyen nasıl olunur?

Sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az dört yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden eğitim öğretim programını tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak mezun olmuş kişiler, diyetisyen unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişilerdir. Herhangi bir kurs programı veya sertifikayla 'yaşam koçu' adı altında altına hiçbir belgeyle diyetisyenlik yapılamaz, bu şekilde insanları kandırmak suçtur.

Diyetisyen ne iş yapar?

İnsanların büyümesi, gelişmesi ve ömür boyu sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenler. Kuruluşların özelliklerine göre bireylerin günlük enerji ve besin öğelerini hesaplar, buna uygun menüler düzenler. Hastalıklarda, özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre tıbbi beslenme tedavisi (diyet programı), beslenme düzenini planlar besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır ve çözüm yolları üretir. Besin denetimini yapar. Besin öğesinin olduğu her yerde diyetisyen vardır. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, zayıflama-kilo aldırma gibi beslenme programlarını düzenlenmesinde, metabolizma hastalıklarında beslenme programı hazırlar.

Diyetisyenlik mesleğinin zor yanları

Öncelikle tercih edecekler için birkaç gerçekten bahsetmek gerekiyor. Mezun olduğunuzda sizi bir işsizlik korkusu karşılayacak çünkü devlet hastanelerinde diyetisyen ihtiyacı çok fazla olmasına rağmen alım çok az ve KPSS puanları çok yüksek. Özel sektörde tabi ki iş imkanı var. Her zaman kendinizi geliştirip yenilemeniz gerekiyor. Meslek sahibi olduktan sonra da çok okuyup çok çalışmalı, her zaman yenilikleri takip etmelisiniz. Yeni çıkan makaleleri okuyup araştırmalısınız ve siz bu kadar çok çalışıp bilimsel gelişmeleri takip ederken sırf para için çalışan 'yaşam koçları' yani diplomasız insanların diyetisyenlik mesleğini üzerinde yaratığı saçma algıyı yıkmaya çalışacaksınız. Kısacası okurken ayrı, çalışırken ayrı zorlanıp çevrenizdekiler tarafından çok kolay bir işiniz varmış gibi tavırlarla karşılaşacaksınız. Ama insanların hayatlarına dokunmak ve emekleriniz karşılığını aldığınızı görmek her şeye değer.

Bakmadan Geçme