Tarımın dili
Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek, temiz çevrede yaşamak, mutluluğun başlangıcıdır. Tarımsal ürün ve tarımsal faaliyetler, bir ülkenin...
Sağlıklı olmak, sağlıklı beslenmek, temiz çevrede yaşamak, mutluluğun başlangıcıdır.
Tarımsal ürün ve tarımsal faaliyetler, bir ülkenin ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir tarımsal faaliyetler ile gerçekleştirilebilir. Tarımı üç ana başlık altında toplayabiliriz. İlki, çevremizde geçmişten günümüze yapılan, klasik yöntemlerin uygulandığı geleneksel tarım olarak isimlendirdiğimiz konvansiyonel tarım. İkincisi, iyi tarım uygulamaları ve üçüncüsü de organik tarım.
Büyüklerimizin uyguladığı, yılların alın teri, yılların tecrübesi geleneksel tarım yöntemlerimiz, tabi ki bir kenara bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Ancak bu yöntemler kontrollü uygulanmalı, toprak ve yaprak analizi sonuçları doğrultusunda uzman kişilerin önerileri ile gübreleme işlemleri gerçekleştirilmelidir. İşte bu noktada iyi tarım uygulamaları devreye giriyor.
İyi tarım uygulamalarında geleneksel tarımsal faaliyetlerimize destek olan toprak analizi, o bitki türünün ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinin ne dozda ve hangi dönemde uygulanması gerektiği konusunda yol göstericidir.
Yine hastalılık ve zararlılarla ilgili yapılacak tüm mücadele yöntemleri, iyi tarımda ilacın (pestisit) uygulama dozu ve uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süre dikkate alınır ve hasat, bu süre dolduktan sonra gerçekleştirilir.
Ancak unutulmaması gereken bir husus daha var. İyi tarım uygulamaları ürünü ve organik tarım uygulamaları ürünü olarak adlandırılacak ürünlerin öncelikli olarak taşıması gereken bir özellik vardır. Bu iki uygulama ürünü de bakanlık tarafından onaylanmış, kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifika verilmiş olması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgileri bir sonraki yazımda paylaşmak istiyorum sizlerle.
Sağlıklı, kazançlı ürünler, üretimlerde görüşmek üzere.