'Süt hayvancılığı da bitiyor!'
Çiftçi ve besicinin sorunlarını sık sık dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez süt...
Çiftçi ve besicinin sorunlarını sık sık dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kez süt inekçiliği yapanların yaşadığı sorunları TBMM'ye sunduğu Meclis Araştırma Önergesi'yle gündeme taşıdı. Yem fiyatlarının yükselmesi ve diğer girdi fiyatları nedeniyle yaşanılan mağduriyetin süt inekçiliği yapanların bu işi bırakma noktasına getirdiğini ifade eden Gürer, 'Süt inekçiliği yapanların sorunlarının araştırılarak çözüm üretilmesi için durumun incelenmesi, irdelenmesi, yapılabilecek çalışmalarla destek sağlanmasının yolunun açılması için meclis araştırması önem arz etmektedir' ifadelerini kullandı.
'Tam bir kepazelik'
Süt üreticilerine ödenen primin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesine ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçede para olmamasını gerekçe göstermesine tepki veren Gürer, 'Bu yaptıkları, üreticiye vurulan büyük bir darbedir. Mayıs-Haziran destekleri hala ödenmedi. Çiftçi, 25 kuruştan prim ödemesi yapılacağını beklerken bakanlık ise primi Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürdü. Sütte yaşanan durum, tam bir kepazelik' dedi.
'Maliyet artıyor, gelire yansımıyor'
Süt inekçiliği yapanların mağduriyetlerini yerinde gördüğünü anlatan Gürer, 'Yem fiyatlarının yanında mazot ve elektrik gibi diğer girdilerdeki artan fiyatlar, üretime maliyet artışı olarak yansıdı ama süt satış fiyatına yansımadı. Süt işletmeleri, genelde aile tipi işletmesi sayılamayacak büyüklükte işletmelerdir. 12 ay boyunca yem vermek, bu koşullarda süt inekçiliği yapanlar için çok zor. Artık hayvanlarına bakamadıklarını ve kesmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler. İşleri çok zor ve durum çok kötü' diye konuştu.
'Düşük fiyattan satmak zorunda kalıyorlar'
Çiğ süt fiyatlarının yıllara göre dengesiz bir seyir izlemesinin süt inekçiliğini artık cazip olmaktan uzaklaştırdığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Son 10 yılda verilen teşviklerle, özellikle de Ziraat Bankası marifetiyle verilen sıfır faizli kredilerle birlikte büyük süt sığırcılığı işletmeleri kurulsa da çiğ süt fiyatlarının yıllara göre dengesiz bir seyir izlemesiyle süt inekçiliği eski cazibesini kaybetti. Bugün için her ne kadar süt referans fiyatı, Ulusal Süt Konseyi tarafından 2 lira olarak açıklanmış olsa da sahada yetiştirici, daha düşük fiyatlardan süt satmak zorunda kalmaktadır.
Süt içeriğinde sorun
Sütün içeriği de bu bağlamda tartışılan bir durumdur. Bunun sonucunda maliyet baskısına dayanamayan büyük işletmeler kapanırken sadece küçük aile işletmeleri ayakta kalmaktadır. Bu işletmeler, kriz anında ellerindeki düveyle birlikte örneğin beş ineğinden birini satarak üretimde kalmayı başarsalar da onların da sorunları giderek artmakta ve masraflarını karşılayamaz duruma doğru gidilmektedir' dedi.
Kooperatiflerin önemi vurgusu
Ulusal Süt Konseyi'nin kuruluş mevzuatı gereği belirli zamanlarda bölgesel olarak çiğ süt üretim maliyetini hesapladığını ancak bu fiyatlarla süt satımında da yaşanan sorunların devam ettiğini söyleyen Gürer,'Ülkemizdeki işletmelerin %71,5'ini oluşturan küçük işletmelerin varlığı, bu aşamada kısmen bir avantaj gibi sayılsa da artan sorunlarla bu anlamda da daralmaların oluşması olağan görülmektedir. Bu işletmelerin ayakta kalması için kooperatifler ve birliklerin önemi artmaktadır' ifadelerini kullandı.
'İneklerin genetiği değiştiriliyor'
Süt üreticilerine ödenen primin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesine ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçede para olmamasını gerekçe göstermesine tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Üreticiler, ceplerine gireceğini düşündükleri destekten oldular. Üreticinin gözü gibi baktığı hayvanlara ayrıca etçil ırk spermi koyup genetiğini değiştirerek süt inekçiliği yerine etçiliğe teşvik ederek süt inekçiliğinin de dokusunu bozacak uygulamalar yaptırılıyor. Bu da süt inekçiliği için ayrı bir darbedir' dedi.
Büşra Boyar