SUMAK

Antepfıstığıgiller familyasından kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaççıktır. Meyvesi mercimeğe benzer.150 kadar...

Antepfıstığıgiller familyasından kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil kalan bir ağaççıktır. Meyvesi mercimeğe benzer.150 kadar türü vardır. Birçoğu zehirlidir. Yurdumuzda 'derici sumağı' ve 'boyacı sumağı' doğal olarak yetişir. Kokulu sumağın tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığında faydalıdır.

Faydası: Hazmı kolaylaştırır. Hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir. İshali keser. Kandaki şeker miktarını düşürür. Fazlası kabızlık yapar.

DİKKAT: Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdır.

 

ZEYTİN

Zeytingiller familyasından Akdeniz havzasında, makilerde yabani olarak yetişen fakat bütün Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen, yaprak dökmeyen, eğri, büyük gövdeli, sık dallı, 5-20 metre yüksekliğinde, uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaprakları yeşil renkli, derimsi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekleri beyazımsı sarı renkli olup salkım durumundadır.

Meyvesi önceleri yeşil olgunlaştığında parlak siyah renklidir. Meyvelerinden zeytinyağı çıkarılır.

Zeytinyağının terkibinde; olein, palmitrik, stearik, ve linoik aitlerin gliseridleri, hidrokarbonlar ve E vitamini vardır. Ev ilaçlarında; zeytin tanesi, yaprakları, kabukları ve yağı kullanılır.

Faydası: Zeytinyağı safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır.

Yaprak ve kabukları; yüksek tansiyonu ve kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Zeytin taneleri de besleyicidir.

Bakmadan Geçme