S.S. Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Ödemiş'te önemli bir sektöre hitap eden ve 60 ortağı ile çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdüren...
Ödemiş'te önemli bir sektöre hitap eden ve 60 ortağı ile çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdüren S.S Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Cabbar kooperatifin çalışmalarını değerlendirdi.
Kooperatifin 2014 yılında kurulduğunu anımsatan Hüseyin Cabbar, '60 ortak ile süs bitkisi sektöründe ihtiyaçları karşılayan ve bölgemizde hizmet veren kooperatiflerden biri olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Üretim yapan insanların önü açılacaktır. Belediyelere teşekkür etmek istiyorum. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Sivas Belediyesi ve Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin ihalesini alarak ürünlerini teslim ettik. Bunların dışında da çeşitli belediyelerle bağlantılarımız bulunmaktadır' dedi.
İhracatta beklentiler olumlu yönde
İhracat konusuna da değinen Başkan Cabbar, '2016 yılında Romanya ile çalışmıştık. Temasımız sürüyor. Beklentimiz olumlu yönde. Ürün kalitesi, ürün çeşitliliği, sınırlardan geçmesi gibi birtakım kriterler var. Fide tesisi konusunda verdiğimiz uğraşlar sonucunda kaliteli fideye ulaştıktan sonra kullanılabilir hale getirecek işletmelerin de alt yapısının yapılması gerekiyor. Kaliteli fide ve malzeme kullanımının ürünlerin uluslararası çapta olmasında etken olduğunu düşünüyoruz. Tarım sektöründe en çok katma değer gerektiren işimiz, yoğun emek gerektiriyor' şeklinde konuştu.
Ödemiş, çalıda bir numara
Ödemiş'in çalıda ülkenin bir numarası olduğunu kaydeden Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Cabbar, 'İzmir dışında çıkınca hepsi İzmir olarak geçiyor. Bu, çok önemli değil. Bayındır'da BAYÇİKOOP üretim tesisleri var. Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurduğu doku laboratuarı da çok önemli. Bunlar, bölgemizin önemli tesislerinden' ifadelerini kullandı.
Cabbar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatifleri desteklemesinin çok güzel olduğunu söyleyerek, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bizi de görmesini istiyoruz. Yeni bir plan oluşturduk. Fuarda kooperatif olarak yerimizi alacağız' dedi.
Kooperatifleşmenin önemi
Kooperatifleşmenin önemini anlatan Başkan Cabbar, 'Neden kooperatif? Kooperatif, üreten insanların kurduğu ve insanlara yardımcı olan bir oluşumdur. Üreten insanların destekçisidir. Vahşi kapitalizmin yanında tarımsal kalkınma kooperatifleri, Batı'da bizim gibi işletmelerin en büyük destekçisidir. Kooperatifleşmeyi çoğu dünya ülkesi benimsiyor. İnsanlar, acılarını ve sevinçlerini paylaşmalıdır. Biz de bunun bilincinde olan insanlarız. Hizmet yaparken sadece ortaklarımıza değil, Küçük Menderes Havzası'na hitap ederek çeşitli sektörlerin sorunların çözümü aşamasında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sektörün artıları ve eksilerini kooperatif çatısı altında daha iyi ifade edebiliriz. Fiyatların, girdilerin aşağıya çekilmesini kooperatif aracılığı ile yapmalıyız. Hedefimiz, tarım market kurmak. Tüm üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz' diye konuştu.
'Her yerde üretim yapılıyor'
Daha önce Ödemiş'ten dışarıya, özellikle Ankara'ya, en çok ardıç ve ateş dikeni gibi ürünler gönderildiğini hatırlatan Başkan Cabbar, 'Üründe daralmalar var. Her yerde üretilmesi sonucunda ürün çeşitliliği azaldı. Ankara'nın istediği ürünler üretiliyor. Ürün fiyatları düştü. Aynı tip ürünün çok olması, pazarı daraltı. Buna rağmen kaliteli ürünler yine de satılıyor. Piyasada bir takım sıkıntılar var. Dışarıda üreticilerin 3-5 liraya sattığını biz 1 liraya satıyoruz. Bu uçurumun kalkması gerekiyor' ifadelerini kullandı.
Haber: Seval KONURALP