Şovla verilen ceza, çözüm getirir mi?

3 Mart 2018 tarihli Küçük Menderes Gazetesi'nde 'Kaymakçı çözüm istiyor' başlıklı bir haber vardı. Konu, Kaymakçı'nın...

3 Mart 2018 tarihli Küçük Menderes Gazetesi'nde 'Kaymakçı çözüm istiyor' başlıklı bir haber vardı. Konu, Kaymakçı'nın doğu yakasındaki cezaevinin atık sularını önündeki dereye boşaltması ve çevreyi kirletmesi idi. Haberde bu atık suların derenin etrafındaki çiftçilere zarar verdiği ve etrafa pis koku ile mikrop saçtığı iddia ediliyordu.

Evet, haber doğruydu. Cezaevinin atık suları, üç yıldır bu dereden akıyordu. Günün yarısını Kaymakçı'da yaşayan biri olarak üç yıldan bu yana benim de bu köşede ve değişik ortamlarda dile getirdiğim, aynı gazetede defalarca haber olarak çıkan bu soruna ne yazık ki çözüm bulunamadı.

Haberde mahalle muhtarımızın da ifade ettiği gibi ilgili makamlara yazılı ve sözlü defalarca başvuru yapılmasına rağmen bu sorun hala ortada duruyor.

Tabii haberin geneline baktığımızda sorumlusu İZSU olarak ilan ediliyordu. Fotoğraftaki kişiler de İZSU'yu göreve davet ediyorlar, ayrıca ceza kesiyorlardı. İZSU'dan bir açıklama gelir mi diye bekledim. Yazıyı yazdığım zamana kadar yoktu.

Ama önce sormak lazım değil mi, bu dereye bu atık suları kim ya da hangi kurum atıyor? Ve akıtılmasına kim ya da hangi kurum göz yumdu ve yummaya devam ediyor?

Kaymakçı'ya hizmet diye yapılan bu cezaevi yüzünden Kaymakçılılar maalesef üç yıldır eziyet çekiyor, pis koku çekiyor, ceza çekiyor.

Hep beraber sormayalım mı bunun sorumlusu kim ya da kimlerdir? Ve bu sorunu kim çözecek?

Haberin ayrıntısında Ödemiş Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Sayın Ali Bozkan, birkaç koruma görevlisi ve vatandaşla birlikte görünüyorlardı. Koruma görevlilerinden biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sembolik olarak 500 TL ceza kesiyordu. Ben bunun şov mu, gösteri mi yoksa gerçekten sorunu çözmek için yapılan bir hareket olup olmadığını okuyucuların takdirine bırakıyorum.

Ve yine sormak lazım, bu işin tek cezası İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne mi kesilmeli? Bu sorunu yaratan, sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi mi? Yoksa konuyla bağlantılı olarak Büyükşehir Belediyesi, günah keçisi mi yapılmak isteniyor?

Başta da dediğim gibi bu sorun, o bölgede üç yıldır devam ediyor. Madem ceza kesme yetkisi vardı, Ödemiş Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanlığı bugüne kadar neden bekledi?

Cezaevi yapılalı üç yıl oluyor. Adalet Bakanlığı, buraya 'modern' bir cezaevi yaparken 'bunun atıkları ne olacak?' diye düşünmedi mi? Ödemiş'te küçücük bir mandıradan arıtma tesisi istenirken Kaymakçı kadar nüfus barındıran bu koca cezaevinden neden bir arıtma tesisi istenmedi? Arıtma tesisi olmadan onca atık doğaya bırakılır mı?

Hatırlatmak gerekirse ilk zamanlarda çözüm olarak cezaevinin kanalizasyonunu Kaymakçı'ya bağlamışlardı. Ve Kaymakçı'nın altyapı sorunu da böylece gün yüzüne çıkmıştı. Kaymakçı'nın atık altyapısı, zaten eksik ve yetersizken bağlanan kanalizasyon ile Kaymakçı kanalizasyonu birbirine uyum sağlamamış ve beldenin bazı çukur yerlerinden etrafa saçılmıştı. Kaymakçı'nın yorgun kanalizasyonu kendine yetmezken bir Kaymakçı kadar atığı olan cezaevinin kanalizasyonunu da kendisine bağlayınca bu yükü kaldıramamış, evlerden geri tepmeye, avlulardan atık su kaynamaya başlamıştı. Şikayetler artınca da bağlantı koparılmış, cezaevinin lağım suları, bu dereye bırakılmıştı.

Bir de şu soruyu soralım: Kaymakçı'nın atık suları nereye boşaltılıyor? Küçük Menderes Nehri'ne! Orada da pis kokular var, mikroplar yayılıyor.

Eğri oturalım, doğru konuşalım. Burada suç sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde mi?

Bu modern cezaevine bir arıtma tesisini düşünemeyenlerin, bu kanalizasyonu Kaymakçı kanalizasyonuna bağlayanların hiç mi suçu yok?

Her şey güzeldi de Ödemiş, İzmir'e bağlanınca mı bozuldu! Onca suçu tek Büyükşehir Belediyesi'ne yükleyip sembolik de olsa ceza kesmek ne kadar insaflı olur ve ne kadar çözüm getirir, bilemiyorum.

Şu soruyu da sormadan geçemeyeceğim: Büyükşehir, iktidarın elinde olsaydı aynı ceza kesilir miydi? Kesilirdi, diyorsanız ben başka bir şey söylemeyeceğim.

Çevre Bakanlığı ne güne duruyor? Devreye girmesi gerekmiyor mu? Çiftçi Malları Koruma Derneği, tek başına bu sorunu çözmekte ne kadar yeterli olacaktır?

Kaymakçı, gerçekten çözüm istiyor.

Sorun, medya önünde şov yaparak kesilen sembolik cezalarla geçiştirilecek kadar basit değildir. Yetkili ve ilgililer kimse, ister ilçe, ister BŞB, isterse de bakanlık, bir an önce harekete geçmeli, bu sorun çözülmelidir.

Sevgi, saygı ve mutluluklar.

Bakmadan Geçme