Sıcaklığın düşmesini bekliyorlar
Bengisu Mahallesi'nde bulunan Balıkçılar Pazarı'na Küçük Menderes Gazetesi ve TV9 İzmir ekibi olarak balık satışlarını sorduk....
Bengisu Mahallesi'nde bulunan Balıkçılar Pazarı'na Küçük Menderes Gazetesi ve TV9 İzmir ekibi olarak balık satışlarını sorduk. Cumartesi günleri tüm balıkçıların toplandığı pazarda yirmi çeşide yakın balık satışı yapan Tayyari Balıkçılık'ın da sahibi Ahmet Tayyari, 'İşlerimiz biraz durgun. Balık mevsimi açıldı ancak havalar sıcak olduğundan alıcı çok yok. Tezgahımda barbun, karides, tavuk balığı, mercan, lüfer, dil balığı, levrek, çipura, somon, kefal, alabalık, palamut, kopez, istavrit, hamsi, sardalye ile büyük balık olarak orkinosum var.
Tezgahtaki en pahalı balık lüfer. Kilosu 100 lira. Tek tük alıcı görüyor. Vatandaş, en çok hamsi, sardalye ile istavriti talep ediyor. Hamsinin ve istavritin kilosu 20, sardalyenin kilosu ise 15 lira. Bu fiyatlar, vatandaşa makul geliyor. Hamsinin besin değeri çok fazla. Şu an tam zamanı. En fazla fosfor oranı da şu an sardalye ve hamside. Vatandaşlar, sağlıkları için de haftada en az iki ya da üç kez balık tüketmeli. Sağlık, balıktır. Kırmızı ve beyaz et çok pahalı. Dört kişilik bir aile, bir buçuk kilo sardalye ile tıka basa doyar. Bir buçuk kilo sardalyenin fiyatı 20 lira. Bugün et fiyatları, 50 liradan başlıyor' şeklinde konuştu.
'Sardalyenin tam mevsimi'
Çepni Balıkçılık'ın sahibi Ertan Çepni ise şunları söyledi: 'Şu anda balık çok bol. Havalar sıcak gidiyor. Yağmur olsa, havalar soğusa işler açılır. Vatandaşın talebi de haliyle artar. Şu anda tezgahımdaki en pahalı balıklar, çipura ile barbun. Kilosu 70 lira. Şu anda halkın en fazla yediği balık ise sardalye. Sardalyenin tam mevsimi, aynı zamanda da diğer dönemlerden daha yağlı olduğu bir zaman. Protein olarak, omega 3 olarak da en zengin zamanı.'
Ece Köseoğlu