SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDA DENGE YOLDA: ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KAZANACAK
Türkiye'de sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanma, hem üreticiyi hem de tüketiciyi uzun süredir zorluyordu.
Ticaret Bakanlığı, bu sorunu çözmek için hazırlıklarını tamamladığı Yeni Hal Yasası ile piyasalarda daha adil bir sistem oluşturmayı hedefliyor.
Ödemiş gibi üretim bölgelerinde, depolama ve nakliye desteği sağlanarak ürün bolluğu dönemlerinde çiftçinin zarar etmesi önlenecek. Üretimin azaldığı dönemlerde ise fiyatların kontrolsüz yükselmesi engellenecek. Böylece hem üretici emeğinin karşılığını alacak hem de vatandaş sebze ve meyveyi daha uygun fiyatlarla alabilecek.
Yeni yasada, yol kenarı satışları ve kayıt dışı ticaretin önlenmesi de öncelikli hedefler arasında. Şehir giriş-çıkışları ve ana yollar üzerindeki denetim noktalarında, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye, Ulaştırma ve kolluk kuvvetleri iş birliğiyle sıkı kontroller yapılacak.
Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemenin kısa süre içinde Meclis gündemine gelerek yürürlüğe girmesiyle birlikte, sebze ve meyve piyasasında hem üretici hem tüketici lehine dengeli bir fiyat yapısının oluşacağını belirtti.
Ödemiş'te çiftçiler, hazırlanan düzenlemenin bölge üretimi için önemli bir adım olacağını ifade ederken, vatandaşlar da fiyat dalgalanmalarının azalmasını umutla bekliyor.