Rapor parası nasıl alınır, nasıl hesaplanır?

Sevgili okurlarım, Koronavirüs (Covid-19), Çin’den çıktı ve tüm dünyayı etkisi altına alması, korkunç bir şey. Bu...

Sevgili okurlarım, Koronavirüs (Covid-19), Çin'den çıktı ve tüm dünyayı etkisi altına alması, korkunç bir şey. Bu yazıyı yazmaya başladığım zaman ülkemizde bir ölüm vakasının ve 98 kişi ise karantinada olduğunu bütün yayın organlarından öğreniyoruz. Ülkemizde bu beladan en az neyse o limitten virüs konusunu anlatalım. Ne vaka sayımız artsın ne de ekonomik olarak fırsata çevirelim. Herkese geçmiş olsun.

Şimdi sizlere hastaneye gittiğimiz zaman aldığımız rapor sonucundan ve SGK'dan alacağımız rapor parasından bahsedeceğim. Tavan ücretten maaş alan bir SGK'lıya günlük 554 TL'ye kadar ödeme yapılıyor. Tavan ücret alan herkes alabiliyor. Sakın unutmayın, alamazsınız yanıyor. Günlük 554 TL ödeme nasıl yapılıyor? SGK'nın hizmetini sizin için yazmaya karar verdim.

Ocak ayından itibaren günlük ödeme limiti yükseldi!

'Rapor parası nasıl hesaplanır?', iş göremeyecek durumdaki sigortalı bir çalışanın aklındaki en büyük sorulardan birisidir. Çalışanın hastalık, doğum ya da geçirdiği kaza neticesinde çalışamayacak duruma geldikten sonra maaşın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yatırılmasıdır. Herkesin başına gelebilecek bu tip durumlarda devlet hem işvereni hem de çalışanı mağdur etmemek için çalışanın maaşını raporlu olduğu süre içerisinde kendisi öder. Tabi diğer adı iş göremezlik parası olan bu parayı her 'Hasta oldum' diyen kişi alamamaktadır. Öncelikli olarak çalışan kişinin sigortalı olarak çalışması ve hastalık, kaza ya da doğum sonrasında çalışamayacağını hastane raporlu olarak ispatlaması gerekmektedir. Rapor ücreti ödenirken çalışanın üç aylık brüt maaşı temel alınır.

Sigortalının rapor parası nasıl hesaplanır?

'Rapor parası nasıl hesaplanır?' sorusuna cevap ise çalışanın aldığı brüt ücret önemlidir çünkü iş göremezlik parası hesaplanırken çalışanın aldığı aylık brüt ücret, üçle çarpılır ve doksana bölünür böylece günlük brüt ücret bulunur. Günlük ücret bulunduktan sonra raporlu olduğu gün ile çarpılır ve rapor parası bulunur. Rapor parası ödenirken ilk iki gün için ödeme yapılmaz ve ödemeler, üçüncü günden sonra başlar. Yani 15 günlük bir raporda 13 günlük rapor ücreti alınır. Ayrıca raporun türü de rapor ücretinin belirlenmesinde etken bir faktördür. Örneğin ayakta tedavi gören raporlu bir çalışan, günlük brüt ücretin tamamını değil, üçte ikisini alabilmektedir. Bu oran, yatan raporlu çalışan için yarı yarıyadır. Daha iyi anlaşılabilmesi için örnek bir hesaplama yapmak gerekirse;

– Raporlu Gün: 17

– Üç aylık brüt maaş: 12.000 TL

– Üç aylık toplam prim sayısı: 90 gün

12.000 TL / 90 gün = 133,33 TL günlük brüt ücret

Raporun ilk iki günü sayılmadığı için 17 gün -2 gün = 15 gün

15 gün x 133,33 TL = 1.999,95 TL

1.999,95 TL x2 /3 = 1.333,3 TL (ayakta tedavi gören raporlu çalışan), 1.999,95 TL / 2 = 999,975 TL (yatarak tedavi gören raporlu çalışan)

2020 yılı içerisinde asgari ücretle çalışan bir raporlu, ayakta tedavi aldığında günlük 56.84 TL, hastanede yatarak tedavi aldığında günlük 42.63 TL rapor parası alır. Rapor parasında üst limit, asgari ücretin 6.5 katı olarak hesaplanmaktadır yani günlük 554 TL alınabilmektedir.

Bir diğer nokta ise raporda ilk günün ödemesi; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değil, işveren tarafından yapılmaktadır. İki günün ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapacağı ödemeler başlar. Ayrıca iş kazası gibi durumlarda iki gün eksiğe bakılmaksızın ödemelerin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır.

Rapor parası için başvuru yaparken dikkat edilecek hususlar

Öncelikli olarak rapor parası alabilmek için hastaneden alınacak iş göremezlik raporunu işverene ulaştırmak gerekmektedir. İşverenin kendisine verilen raporu beş iş günü içerisinde e-rapor sistemine girmesi gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, kendilerine ulaşan raporu inceler ve onaylamaları durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT ya da çalışanın kayıtlı olduğu bankaya ödeme talimatı gönderilir. Çalışana gönderilen SMS ile beraber PTT ya da bankaya gidilerek rapor parası alınabilir.

Başvurulan rapor parası ile ilgili gelişmeleri e-devlet sistemi üzerinden de kontrol etmek mümkündür. E-devlet şifresine sahip değilseniz en yakın PTT şubesi aracılığı ile şifre alınabilir.

Alınan raporun süresi 10 günden az ise tek bir hekimin raporu yeterli olmaktadır. Gün sayısı 10'dan fazla ise raporun aynı hekim tarafından uzatılması istenmektedir. Alınan rapor, 40 günden fazla ise raporun sağlık heyeti tarafından verilmesi gerekmektedir.

Eski adıyla Bağ-Kur ve yeni adıyla 4B kapsamında çalışanlar, sadece yatarak tedavi raporları üzerinden ücret alabilirler. Ayrıca 4B kayıtlı çalışanların rapor parası alabilmeleri için geçmişe dönük olarak prim borçlarının olmaması gerekmektedir.

Değerli okurlarım, benden bu haftalık bu kadar. Okuduğunuz için teşekkürler.

Bakmadan Geçme