Pestisit Nedir?
Besin maddelerinin üretimi, tüketimi, depolanmaları esnasında besinlere zarar veren mikroorganizma ,bakterileri,virüsler, küfler, kurtçuklar gibi canlıları uzaklaştırmak...
Besin maddelerinin üretimi, tüketimi, depolanmaları esnasında besinlere zarar veren mikroorganizma ,bakterileri,virüsler, küfler, kurtçuklar gibi canlıları uzaklaştırmak veya yok etmek için kullanılır. ilave olarak bitkilerin büyümesini düzenlemek amacıyla da kullanılan, kimyasal yada biyolojik ürünlerin tümüne pestisit adı verilmektedir. Amerikan Çevre Koruma Ajansına göre pestisit zehirli bir madde olarak tanımlanmaktadır.
Pestisitler: etkiledikleri canlı türlerine ve kullanım alanlarına göre şunlardır:
İnsektisitler: Böcekleri öldürenler
Bakterisitler: Bakterileri öldürenler
Mitisitler: Keneleri öldürenler
Akarisitler: Örümcekleri öldürenler
Mollusitler: Salyangozları öldürenler
Larvasitler: Larvaları öldürenler
Nematositler: Solucanları öldürenler
Herbisitler: Yabancı otları öldürenler
Rodendisitler: Kemiricileri öldürenler
Fungusitler: Mantarları öldürenler
ÇEVRE ÜZERİNE ETKİLERİ
Tarımsal alanlara, orman veya bahçelere uygulanan pestisitler havaya, su ve toprağa, oradan da bu ortamlarda yaşayan diğer canlılara geçmekte ve dönüşüme uğramaktadır. Bir pestisitin çevredeki hareketlerini onun kimyasal yapısı, fiziksel özellikleri, formülasyon tipi, uygulama şekli, iklim ve tarımsal koşullar gibi faktörler etkilemektedir.
Toprak ve bitki uygulamalarından sonra toprak yüzeyinde kalan pestisitler, yağmur suları ile yüzey akışı şeklinde veya toprak içerisinde aşağıya doğru yıkanmak suretiyle taban suyu ve diğer su kaynaklarına ulaşabilirler.Bu durum suların kirlenmesine yol açar.
Toprağın kirlenmesi demek bütün canlıların etkilenebileceği kötü bir olaydır.
İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI NELERDİR?
Kısa vadede kusma, bulantı, ishal, baş dönmesi, halsizlik, gibi değişik etkileri olabilir. Mide ve sindirim sistemi üzerinde hastalık yapıcı etkileri olabilir. Pestisit ile çalışanların, koruyucu maske ve kıyafet kullanmaları gerekir. Çünkü cilde ve solunum yoluna etkisi olabilir.
Uzun vadede etkileri, Görme bozuklukları, hafıza sorunları, motor sinir rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Bazı genetik değişiklikler ve sinir hasarlarına yol açabilir. Parkinson, alzheimer, kanser, tümör gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Bazı çalışmalar sonucunda depresyona sebep olduğu kanısına varılmıştır.