Pasif içicilik, riski artırıyor
Akciğer kanseri, tüm dünyada ve ülkemizde kanserden ölümler arasında birinci sırada yer alıyor. Akciğer kanseri vakalarının...
Akciğer kanseri, tüm dünyada ve ülkemizde kanserden ölümler arasında birinci sırada yer alıyor. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85'ini ise sigara içen kişiler oluşturuyor. 10 yıl günde bir paket sigara içmek, hastalık riskini ciddi ölçüde artırırken akciğer kanserine yakalanan pasif içicilerin de sayısı gün geçtikçe artıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, 1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı öncesinde akciğer kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Sayar, 'Akciğer kanseri, yıllık artış hızı gelişmekte olan ülkelerde artmakla birlikte gelişmiş ülkelerde sigara zararının anlaşılmasından ve kullanımın azalmasından dolayı görülme sıklığında azalma olmaktadır. Buna karşılık kadınlarda artan sigara kullanım oranı, yıllık artış oranını da yükseltmiştir. Gün içinde içilen sigara miktarı, akciğer kanserine yakalanmada oranında önemli role sahiptir. Eğer kişi, 10 yıl boyunca günde 20 adet sigara içerse akciğer kanserine yakalanma riski ciddi miktarda artar. Bunun yanı sıra çevresel maruziyet de yani doğadan maruz kaldığımız bir takım radyoaktif ve kanserojen maddeler, modern şehir yaşantısında maruz kaldığımız kimyasallar da bunu hızlandırmaktadır. Akciğer kanserlerinin yüzde 85'i sigarayla ilişkilidir. Ancak yüzde 15'lik bir oran sigara dışı sebeplerle olabilir. Ayrıca genetik faktörlerin de çok ciddi rolleri vardır. Pasif içicilerde de akciğer kanserine yakalanma riski, ciddi oranda yükselir. Hem içenler için hem de pasif içiciler için sigaranın en kötü tarafı, hemen bir şey yapmaması ve on yıllar sonra zararlı etkilerinin görülmesidir. Sigara içilen evlerde pasif içicilerin de akciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır. O evlerdeki çocuklarda akciğer enfeksiyonlarına yakalanma ihtimalleri de yüksektir' ifadelerini kullandı.
Ece Köseoğlu