OVADA SİLAJLIK MISIR EKİMİ BAŞLADI

 &ldquoMISIR SİLAJI HAYVANCILIĞIN OLMAZSA OLMAZI!&rdquo Ödemiş ovasında silajlık mısır ekimi başladı. Her yıl havaların ısınmasıyla Nisan...

 'MISIR SİLAJI HAYVANCILIĞIN OLMAZSA OLMAZI!'

Ödemiş ovasında silajlık mısır ekimi başladı. Her yıl havaların ısınmasıyla Nisan ayı ortalarında ekilmeye başlanan silajlık mısır ekimi bu yılda hızlı bir şekilde başladı.

Hayvancılığın yoğun yapıldığı bölgede hayvancılık sektörü için birinci sırada gelen kaba yem olarak kullanılan silajlık mısırlar Temmuz ayı ortalarında hasat edilecek.

Hayvancılık yapan üreticiler kendine ihtiyaç olan mısır silajını üretebilmek için yılda iki kez ekimde yapmaya çalışıyor. Buna göre erkenci denilen ve 80-90 gün arasında yetişen silajlık mısırlar Temmuz ayı ortasında hasat yapılırken 100-120 gün arasında yetişen mısırlar ise Ağustos ayı sonu Eylül ayı ortalarında hasadı yapılacak.

İki kez üretim yapmak isteyen üreticiler ise erkenci silajlık mısır ekimi yaptıklarını Temmuz ayı ortalarında hasattan sonra bir kez daha aynı şekilde ekim yaparak Kasım ayı ortasında ikinci mısır silajı hasadı yapmayı hedeflediklerini söylediler.

Geçen yıl kilosu 15-25 kuruş arasında satılan silajlık mısırın bu yıl ki dönümde masrafı ise 600-700 TL olduğunu belirtildi. Konu ile ilgili olarak konuşan üreticilerden Nevzat Demir şunları ifade etti:

 

'SİLAJLIK MISIR İKİNCİ SIRADA'

'Ödemiş ovasının ikinci sırada yer alan silajlık mısır ekimine havaların ısınması ile başladık. Burada en önemli unsur ise mısır toprağa düştükten sonra 4-5gün içerisinde çıkıyor. Çimlenme döneminde yağmur yağarsa toprak kaymak tutuyor ve mısır çıkamayarak ölüyor. Bunun için hızlı ve yoğun bir şekilde ekim sürüyor. Eskiden bu tarlalarımıza pamuk ve tütün ekiyorduk. Zaman içinde pamuğun ve tütünün ölmesinden dolayı hayvancılık yapmaya başladık.

 

'HAYVANCILIĞIN BEL KEMİĞİ'

Hayvancılığın ise olmazsa olmazı mısır silajıdır. Mısır silajı olmazsa hayvancılık bu denli yapılamaz. Hayvancılığın bel kemiği olan mısır silajı üreticinin 365 gün kullandığı en önemli kaba yemidir. Onun için de çok önem arz etmektedir. Kış aylarında yetişmediği için Nisan ve Kasım ayları aralığında iki kez yetiştirme hedeflerimiz de oluyor. Toprağımızın verimliliği ve havamızın uygunluğu olmasa bu düşüncemiz olamaz.

 

'ÜRETİCİ, KENDİ YEMİNİ KENDİSİ ÜRETMEK İSTİYOR'

Birçok üretici kendi yemini kendisi üretmek istiyor. Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ortasında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de Kasım'da hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor. Ekilen bu mısırın ise daha çok verimli ve kaliteli olduğunu ifade edebiliriz.

 

'YURTDIŞINDAN GELEN TOHUMUN PAKETİ 200 TL'

'Bugün yurtdışından gelen mısır tohumunun paketinin ortalama fiyatı 200 TL. İçerisinde genelde 50 bin adet mısır tanesi var. Bir paket silajlık mısır tohumu 3,5 dönüm yer ekiyor. Birim olarak ise bir dekar alana 3 kg tohum harcanıyor. Silajlık mısırın en önemli unsuru ise sudur. Silajlık mısır bol su istiyor ve hasada kadar sulanıyor. Eğer tarla kiraysa silajlık mısır yetiştirme de dönümde 1000 TL harcama yaşanıyor. Üreticinin tarlası kendisinin ise tohum, gübre, mazot ve elektrik giderleri ile dönümde 600-700 TL'ye uzanan harcama yaşanıyor.

Geçen yıl silajlık mısırın tarladaki fiyatı 15-25 kuruş arasında satıldı. Bu yıl ise fiyat ne olur bilmiyoruz ama birçok üretici mısırını eskisi gibi satmak için kendi hayvanları için ekiyor. Bereketli bir dönem olsun.'

Kerem Karamanlıoğlu     

Bakmadan Geçme