Organik tarım mercek altında

İzmir İl Gıda Tarım Müdürlüğü elemanları Sevinç Kacargil, Mutlu Uygur ve Süha Kavasoğlu ile Ödemiş İlçe...

İzmir İl Gıda Tarım Müdürlüğü elemanları Sevinç Kacargil, Mutlu Uygur ve Süha Kavasoğlu ile Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Hürriyet Demirhan, organik tarıma önem veren üreticilerden Levent Korukoğlu ve Sabriye Dinlenmez'in ürettikleri organik patatesi tarlada incelediler.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Organik Tarım Birimi'nden Sevinç Kacargil, 'Bakanlığımızca Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi, 2010 ve 2011 yıllarında Ödemiş Meslek Yüksek Okulu'nda başlamıştır. Bitkisel üretimin yanında hayvansal üretimi de yaygınlaştırmak amacıyla Organik Etlik Piliç ve Toklu Yetiştiriciliği projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu projeler sayesinde öğrencilerimize ve üreticilerimize uygulamaları yerinde görme fırsatı sağlanmıştır. 2012-2014 yılları arasında Birgi Beldesi Çevre Köyleri Tarih ve Çevre Bilinciyle Organik Meyveciliği Geliştirme Projesi ile kestane, ceviz, incir ve zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilerimize eğitimler verilerek organik tarıma geçişleri sağlanmıştır. Bu projeler ile Ödemiş ve çevre ilçelerde organik tarım bilinci gelişmeye başlamış ve üreticilerimizin organik tarıma ilgisi artmıştır. Bu sebeple yöreye has ürünlerin organik pazarlara kazandırılması sağlanmıştır. Üreticilerimizden Levent Korukoğlu, organik tarım felsefesini benimsemiş, organik tarımın insan ve çevre sağlığı açısından öneminin bilinciyle bu konuda üretim yapan bir kişidir. Kendi üretim çalışmalarının yanında organik tarımın yaygınlaşması için bilgilerini diğer üreticilerle paylaşmaktadır' dedi.

Yetiştirdiği organik patatesi İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Organik Tarım Birimi'nden gelen heyete sunan Levent Korukoğlu, 'Burada ürettiğimiz organik patatesin hasadı yapılırken heyetimize yerinde bilgiler verdim. Onlar da gerekli notları aldılar. Ödemiş'te organik patatesi sertifikalı olarak en iyi şekilde sunmaya devam ediyoruz' diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Hürriyet Demirhan, 'Bu arkadaşlarımız organik patates çalışmasına 2014 yılında başlamışlardı. O günden bugüne kadar bu yönde çalışmalarını sürdürmektedirler. Bilindiği üzere bu üretim, kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan yapılmaktadır. Biz de Tarım Bakanlığı'nın desteklediği organik tarım çalışmalarından bölgemizde yapılanları takip ederek gerekli incelemelere devam ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme