ÖDEMİŞTE KURU İNCİR HASADI BAŞLADI

CİNBAL: &ldquoİNCİR&rsquoDE ŞUAN İÇİN REKOLTE VE KALİTE GÜZEL&rdquo Ödemiş&rsquote &lsquokuru incir&rsquo hasadı başladı. Ödemiş ve çevresinde...

CİNBAL: 'İNCİR'DE ŞUAN İÇİN REKOLTE VE KALİTE GÜZEL'

Ödemiş'te 'kuru incir' hasadı başladı.

Ödemiş ve çevresinde incir sezonun açılmasıyla 'kuru incir' hasadı da başlamış oldu. Geçen yıllara göre 15 gün önceden başlayan hasadın mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havadan dolayı erken başladığı belirtildi.

Ödemiş'in tarihi Birgi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan dünyaca ünlü İrimağzı mevkisinde bulunan incir bahçelerinde de'kuru incir' hasadı başladı.

Bir aile çiftçiliği olan 'kuru incir' hasadında incir bahçesi sahibi aileler incirlerini işleyebilmek için bahçe evlerine taşındı.

Her gün sabah  ve akşamüzeri saatlerinde hasat yapan üreticiler sezonun Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Geçen yıllara göre rekoltenin daha yüksek, ürünün daha kaliteli olduğunu söyleyen üreticiler, önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa rekoltenin ve kalitenin düşeceğinin altını çizdiler.

Kaliteli ürün olunca yurt dışı ihracatının üst düzeyde olduğunu, buna bağlı olarak da fiyatların üreticiler açısından daha iyi hale geldiğini söyleyen üreticiler, satış-pazarlama sezonunun da önümüzdeki hafta açılacağını söylediler.

Yeni dönem kuru incir hasadı konusunda değerlendirmeler yapan üretici Hüseyin Cinbal, İrimağzı incirinin tamamen doğal olduğunu, bahçelerin de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından organik tarım bahçeleri olarak tescilli olduğunu söyledi.

Cinbal şunları ifade etti:

 

'SICAK HAVADAN DOLAYI SEZON ERKEN AÇILDI'

'Bu yıl da hayırlısıyla kuru incir hasadımıza başladık. Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde gitmesinden dolayı gerek yaş gerekse kuru incir sezonumuz 15 gün açılmış oldu. Sezonun erken açılması bizler için sorun arz etmiyor. Ancak aşırı sıcaktan dolayı bazı incirlerimizin taban bölümlerinde güneş yanıkları meydana geliyor. Tabiî ki bu durum incirin kalitesinde sorun yaratıyor ve kaliteli incirde rekolte düşüşüne sebep oluyor.

 

'ŞUAN İÇİN GEÇEN YILLARA GÖRE ÜRÜNDE KALİTE VE REKOLTE GÜZEL'

Geçen yıllara göre bu yıl ürünümüzde rekolte güzel, kalite de çok güzel. Geçen yıllarda zamansız yağan yağmurlar ve değişken hava sıcaklıkları nedeniyle incirde kalite ve rekolte çok düşüktü. Bu yıl aksine ürünümüzde rekoltemiz beklediğimiz gibi ve kaliteli ürün elde ediyoruz. Geçtiğimiz hafta yağan yaz yağmuru ise çok etkilemedi. Ancak önümüzdeki günlerde birkaç kez daha yağmur yağarsa geçen yıllardaki gibi olumsuzluğa sebep olabilir.

 

'İNCİR, YAĞMURU SEVMEZ'

Yağmurun zararından bahseden Üretici Cinbal, 'İncir ağacı yağmuru ya da suyu çok sevmez. Hele ki hasat döneminde yani şu günlerde hiç ama hiç sevmez. Yağmur yağdığında ise daldaki incir yağmurdan etkilenir, içine su alır, daha sonra çürümeyle birlikte akar ve yere düşer. İşte bu incir 'hurda' dediğimiz bölüme gider.

 

'BAHÇELERİMİZ, BAKANLIKTAN BELGELİ'

Bahçelerinin bakanlıktan belgeli olduğunu söyleyen Cinbal, 'İrimağzı incirleri dünya tarafından bilinen ve incirlerinden dünyanın başka bir yerinde olmayan özelliğe sahip. Buranın coğrafi konumu, toprak yapısı, suyu ve havası itibarı ile incir en kaliteli şekilde yetişiyor ve ballı oluyor. Şuan ağaçlarımız aslında bal taşıyor. Ayrıca bu bölgede birçok bahçede kimyasal ilaç ve benzeri ürünler kullanılmıyor. Onun için bahçelerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal&organik tarım belgelidir.

 

'AĞAÇLARIMIZA BİR ÇOCUĞA BAKAR GİBİ BAKIYORUZ'

Her gün sabah akşam mesai yaptıklarını ifade eden Hüseyin Cinbal, 'Şuan için hasadımız başladı. Birçok üretici bahçe evlerinde ikamet ediyor. Bizler incir ağaçlarımıza bir çocuk gibi bakıyoruz. İncir hasadı da bizler için önem arz ediyor. İncir sıcakta, gündüz saatlerinde toplanmaz, sabah erken saatlerde ve akşamüzeri saatlerinde toplanır.

 

'TOPLANAN İNCİRLER IZGARALARDA KURUTULUYOR'

Bizler bugünlerde sabah akşam bahçe içerisinde kuru incir hasadımızı sürdürüyor, yoğun mesai harcıyoruz. Topladığımız incirlerimizi ızgaralarda güneş altında birkaç gün kurumaya bırakıyoruz. Izgarada da günlük gelişmeleri tek tek takip ediyor, kuruma işlemleri biten incirlerimizi kasalama yapıyoruz.

Kuru incir piyasasının önümüzdeki hafta açılacağın söyleyen Cinbal şöyle devam etti:

 

'PİYASA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇILACAK'

'Geçtiğimiz gün bahçeme tüccar geldi ve kısa da olsa değerlendirme yaptık. Edindiğim bilgiye göre incir piyasası önümüzdeki hafta açılacak. Geçen yıl rekoltenin, özellikle de kalitenin düşük olmasından dolayı incir piyasamız istediğimiz gibi hiç olmadı. Geçen yıl toptan kilogram fiyatı 5-6 TL, perakende ise 15-18 TL arasındaydı.

 

'YURT DIŞI İHRACATI YAŞANIYOR'

Bu yıl belirttiğim gibi ürün kaliteli ve bol. Bu yüzden ihracatın daha çok olması bekleniyor. İstenilen tonajda incirin var olduğu tahmin ediliyor. Eğer yağmur yağmaz, ürünün kalitesinde bir sorun yaşanmaz ise bu yıl ihracata bağlı olarak toptan kilogram fiyatının 10 TL olacağı dillendiriliyor. Bu durum bütün yıl bu sezonu bekleyen, bu işten geçimini sağlayan üreticilerimizin de yüzünün gülmesine sebep olacaktır.

Hasadın Ekim ayı başına kadar süreceğini ifade eden Cinbal son olarak şunları söyledi:

 

'İNCİR, 'POYRAZ RÜZGRI' SEVER'

'İncir, en çok poyraz rüzgrını sever. Hava poyraz eserse ürün kaliteli olur. Eğer hava gün batı eserse incir bozulur ve akar. Gün doğu eserse de güneş yanıkları artar. İncir üretimi sıradan bir iş değildir. Kuru incir sofraya gidinceye kadar birçok kategoriden geçiyor.

Emekli ve zahmetli olan bu süreçte hasadımız Ekim ayı başına kadar sürecek. Şuan için rüzgr poyraz esiyor ve incirlerimizin keyfi yerinde. Umarım böyle gider ve üreticinin yüzü güler.'

Kerem Karamanlıoğlu

       

Bakmadan Geçme