Ödemiş'te İlkkurşun Anıtı’na eğitim gezisi

Ödemiş Kaymakamlığı onayıyla Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, ilçenin ortaokul öğrencilerinin İlkkurşun Anıtı’na, milli mücadele...

Ödemiş Kaymakamlığı onayıyla Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, ilçenin ortaokul öğrencilerinin İlkkurşun Anıtı'na, milli mücadele ve Ödemiş konulu eğitim gezileri devam ediyor.

1919 yılında İzmir'in işgal edilmesiyle, Ödemiş ilçesine yönelen düşman kuvvetlerine, 1 Haziran 1919 sabahında, Hacı İlyas Köyü yakınlarında karşı konulduğu, burada ilk halk direnişinin gerçekleştiği bilinmektedir.

Ödemiş'in bu tarihsel gerçekliğinden hareketle ilçemizde işgalcilere karşı yapılan halk direnişlerini, sergilenen kahramanlık öykülerini, direnişlerin Ödemiş'in kurtuluşuna etkilerini, Kurtuluş Savaşı'na katkılarını, gençlerimize anlatmak, bu tarihsel mücadelenin ruhunu öğrencilerimize yaşatmak,

Bu bağlamda öğrencilerimizde milli şuur ve tarih bilincini geliştirmek; vatan, millet, bayrak sevgisini pekiştirmek amacıyla, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, İlçemiz Ortaokul öğrencilerine yönelik, Ödemiş İlkkurşun Anıtı'na eğitim gezileri düzenlenmesi, bu mekanda öğrencilerle Milli Mücadele ve Ödemiş konulu bir ders işlenmesi Kaymakamlık Makamı onayı ile uygulamaya konuldu.

Bu kapsamda, Ödemiş Ortaokulu 7.Sınıf öğrencileri ile İlkkurşun Anıtı'na eğitim gezisi düzenledi. Eğitim gezisine, İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüsnü Korkmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü,  Ödemiş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Güneş, Ödemiş Gaziler Derneği Başkanı Selahattin Aktaşoğlu, İllkurşun Mahalle Muhtarı Mert Atik, Okul Müdürü Özgür Yalçın, Gaziler, Öğretmenler ve Öğrencilerin katıldı.

Öğrencilerin ellerinde bayrak ve marşlar eşliğinde Anıta doğru yürüyüşü ile başlayan program; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı,  Sosyal Bilgiler Öğretmeni Savaş Yıldızoğlu'nun öğrencilere Milli Mücadele ve Ödemiş konulu ders yapması, Kaymakam Sayın Fatih Aksoy'un konuşması, Şehitler için dua edilmesi, Ödemişli eğitimci-yazar Behiç Galip Yavuz'un konu ile ilgili kaleme aldığı metinin öğrencilere dağıtılması ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

  'Bu köyde kurtuluş mücadelesinin ateşini yakıyorlar'

Ödemiş İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, ' Bizler çok önemli bir yerde bulunuyoruz. 15 Mayıs 1919 da Yunan Ordusu İzmir'e çıktığı zaman,  o günü canlandıracak olursak Yunan Ordusu Bayındır'ı Tire'yi elini kolunu sallayarak buraya kadar uzanmışlardır.   Bir direniş örgütü olan ve bu alanda, bu tepede Hacı İlyas köyünün bu tepesinde, daha sonra Atatürk tarafından 1927 yılında ismi İlkKurşun köyü olarak değiştirecek bu köyde bir kuruluş mücadelesi ateşi yakıyorlar. Kesinlikle Kuvayı-ı Milliye'nin Anadolu'da örgütlü olarak ilk direnişinin toplu olarak yapıldığı yerdeyiz. Sizler çok değerli, çok önemli, çok kaliteli insanların torunlarısınız. Belki Ödemiş'in işgaline engel olamadılar ama onların direnişini, işgalini sekteye uğrattılar. Belki Kurtuluş Savaşının kazanılmasında çok önemli bir rol oynadılar. Bir kere öncelikle Anadolu'daki direniş taraftarlarına büyük bir umut kaynağı oldular. Anadolu'da Kuvayı-ı Milliye'nin ateşini yakılmasına önder oldular. Bizde geçtiğimiz yıl burada İlkkurşun kutlamalarını yaparken ben bir söz vermiştim, tüm ortaokul öğrencilerimiz bir dersini burada işlemelerini istemiştim. Geçtiğimiz hafta bir okulumuz geldi, bu haftada Ödemiş Ortaokulunun siz kıymetli öğrencileri geldi. Ödemiş'te eğitim, öğretim gören 21 bine yakın öğrencimizin bundan sonra geleneksel halde, ortaokulu 7. Sınıf öğrencilerinin bir dersini burada canlı bir şekilde görmelerini istiyorum' dedi.

 'O yıllarda huzur içinde yaşayan Anadolu yüzyıllar sonra tekrar zor günler geçiriyordu.'

 

Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yıldızoğlu, 'Yüzyıllardır Moğol istilasından beri huzur içinde yaşayan Anadolu yüzyıllar sonra tekrar zor günler geçiriyordu. Sömürgeciliği yaşam biçimleri haline getirmiş dünya savaşının galip devletleri maşa olarak kullandıkları Yunanistan ve Ermenistan'ı kullanarak güzel yurdumuzu işgale başladılar. Anadolu Haçlı Seferlerinden beri, Moğol istilasından beri böyle zulüm görmemişti.

5 Mayısta işgal edilen İzmir'de, Sahile çıkan Yunan askerleri metropolitin kliselerden toplanan kızlardan kurulu koroların ilahileri eşliğinde Türk bayraklarına basarak karaya çıkan Yunan askerlerini kutsamaktaydı.

Bu acı günün Türkleri başına eğdirdiği kahroldukları anda bir yiğit Hasan Tahsin silahını çekerek bu rezalete bir an olsun son verdi.

İzmir'de İlk gün Mahallerde evler yakılmış kadın çocuk ayrımı yapılmadan 4000 Türk öldürülmüştü. Yunanlılar bunun Türkleri sindireceğini sandılar ama tam ters bir etki uyandırdığını 15 gün sonra Küçük Mendereste Ödemiş yakınlarında göreceklerdi.

Ödemişlilerin bu vatanseverlikleri daha eskiye dayanıyordu.1877-78 Osmanlı Rus savaşına giden Ödemişliler, Kurtuluş Savaşından yarım yüzyıl önce bir ilkbahar günü kafileler halinde Çakırcalı Efenin yanında bir Cuma günü davul  zurna eşliğinde bayraklarla bugünkü Kuvvetli mahallesine kadar uğurlanmışlardı Anadolu'nun işgaline karşı ilk kurşun Hatay'ın Dörtyol ilçesinin Karakese köyünde, Fransız askerlerinin tacizlerine dayanamayan köylüler tarafından Fransızlara karşı atılmıştır. İzmir'in işgalinde de Hasan Tahsin Yunan bayrağını taşıyan askeri vurmuştur. Ayvalık'ta da Ali Çetinkaya Ayvalık'ın işgal edilmesine izin vermemiştir. Ancak, Ödemiş'in Hacı İlyas köyü sırtlarında Yunan ordusuna karşı Ali Orhan (İlk kurşun) komutasında gönüllü köylü, efe ve birkaç yedek subaydan oluşan ilk Kuvayı Milliye grubunun direnişi Milli Mücadelenin ilk kitlesel direnişidir. Bu açıdan önemlidir. Mondros Mütarekesi imzalandığında Mustafa Kemal Paşa, yurdun her köşesine haber ulaştırarak ellerindeki silahları teslim etmemelerini istemiştir. Böylece daha ilk günden teşkilatlanmaya başlamıştır.

Daha Paris Barış görüşmelerinde İzmir'in Yunanlılara verileceği haberi İzmir'de duyulduğunda bir dönem bu kentte üçüncü Cumhurbaşkanımız olacak olan Celal Bey (Bayar) kaçınılmaz bir Yunan işgaline karşı direniş hatları oluşturmak amacıyla; Mart 1919'da Ödemiş'e geldi. Yanında Sarı Edip Efe de bulunuyordu. Ödemiş'te henüz teşkilatlanma olmadığını görüp Aydın tarafına geçti. Mustafa Kemal Atatürk 'le Amasya genelgesini yayınlayan komutanlardan biri olan Rauf Orbay 'da Ödemiş'e gelerek durumu gözlemledi. Hacı İlyas köyüne İlkkurşun Anıtı'nın dikilmesi için, 1924 yılında Ödemiş Türk Ocağı'nda yapılan toplantıya Dr. Mustafa Bengisu, Ödemiş Askerlik Şubesi Reisi Şükrü Bey, İlkkurşun savaşına katılan yedek subaylardan Selim (Örsel) Bey ve Komutanı Ali Orhan (ilkurşun) Bey, Lomlu İsmail Efendi de katıldılar ve anıt yapılmasına karar verdiler. Türk Ocağı tarafından anıt, şimdiki adı Anıttepe olan yere dikilmiş ve 1925 yılında İzmir Valisi İhsan Paşa tarafından açılmıştır. İlkurşun Anıtı'nın Zincirlikuyu Savaşı Komutanı Avukat Şükrü Konuk tarafından metni yazılan kitabesinde şunlar yer almaktadır' dedi.

Seher GÖÇEN

Bakmadan Geçme